Honderd jaar Bier in «Japan. Als er in Japan over brouwen wordt ge sproken, denkt men in de eerste plaats aan het brouwen van sake en dan pas aan bierbrouwen. Sake is namelijk de oudste alkoholische drank van Japan, waarvan het ontstaan in de nevelen van het tijdperk der Japanse mytologie ligt. Met het bier is het in Japan evenwel heel anders gesteld, zo lezen wij in Brauwelt. Van het jaar 1633 af, toen Japan zijn ha vens sloot voor alle vreemdelingen, met uitzondering van de Hollanders en de Chi nezen, tot 250 jaar later, schijnt men in Japan geen bier gebrouwen te hebben. Van bierbrouwen horen we namelijk pas wat in de tweede helft der negentiende eeuw. Toen kwam het was 1853 het Ame rikaanse vlaggeschip Susquehanna, onder commodore Mathew Calbraith Perry de Oeraga baai opvaren, vlak bij het huidige Tokio, het vroegere Edo, zetel der toenma lige regering. Commodore Perry kwam om handelsbetrekkingen tussen Amerika en Ja pan aan te knopen. Hij moest uiteraard met een regeringstolk onderhandelen en deze, Kawamoto geheten, was chemicus en arts van beroep. In zijn hoedanigheid van tolk bezocht Kawamoto dikwijls commodore Perry op zijn schip, waar hij gastvrij op bier werd onthaald. Over deze drank was de tolk zeer geestdriftig en wel zodanig, dat hij besloot zelf bier te gaan brouwen. Dus doende werd Kawamoto de eerste bier brouwer van Japan. Niemand weet meer hoe zijn bier heeft gesmaakt, want hij en zijn vrienden hebben er geen woord over nagelaten. Na Kawamoto hebben vele Japanners ge tracht om op eigen manier bier naar de westerse smaak te maken, maar van belang is het jaar 1872 toen de Amerikanen Cope- land en Wiegand in Yokohama een brou werij stichtten, het bier aan in Japan woon achtige vreemdelingen leverden en een ex port naar China opbouwden. In dit be drijf leerden nu ook enige Japanners de westerse brouwkunst uit de eerste hand. En een ondernemende koopman uit Osaka, Sjiboetani, die de waarde van het bier kende, maar ook de moeilijkheden van het brouwen, wist bij het ministerie van bui tenlandse zaken te bewerkstelligen dat er een Amerikaanse brouwdeskundige werd uitgenodigd om advies te geven. Met zijn hulp richtte Sjiboetani in Osaka een brou werij op en bracht bier onder zijn naam op de markt. Kort nadat in 1872 de Amerikanen Cope- land en Wiegand in Yokohama hun brou werij hadden opgericht, werd de Sapporo brouwerij, gebouwd volgens Duitse opzet, in Sapporo op Hokkaido in 1876 als staats bedrijf gesticht. Maar in december 1887 werd dit staatsbedrijf particulier bezit. En kele maanden tevoren was de Nippon Bier brouwerij in het leven geroepen. Langzamerhand breidden de bedrijven zich uit en tussen de drie brouwerijen ontstond een scherpe concurrentie. In 1906 sloten de drie zich aaneen tot de Dai-Nippon- bierbrouwerij en hierdoor werd een uithol ling van hun krachten voorkomen. De ca paciteit bedroeg 270.000 hl per jaar. Door samensmelting met andere brouwe rijen bestond de Dai-Nippon groep tenslot te uit tien brouwerijen, die tesamen drie kwart van het bier in Japan brouwden; de groep was de grootste bierproducent ter wereld geworden. Door een intelligente en bekwame bedrijfsleiding verkreeg het be- DENK VOORUIT Dit toepasselijk woord hebben wij voor eind de cember bewaard. Het is een goede raad op zodanige wijze gege ven, dat ieder onmiddel lijk kan zien wat de ge volgen zijn als hij niet J wordt opgevolgd. PLAN AHEA 16

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 18