Vrouwen en kinderen bij de hoppluk in Herefordshire, Engeland Hop wordt om de twintig jaar geplant en ieder jaar geoogst. Hop wordt niet gezaaid maar gestekt door een stukje wortel van vier cm in de grond te steken. In twee jaar kunnen de wortels vier meter diep gaan en de plant groeit tien meter in de hoogte. Hij groeit zeer snel negen meter in drieeneenhalve maand 1 cm per uur als het warm is in juli. Begin september wordt de plant afgesne den en de bloesem geoogst. Dat gaat met de hand en vereist een legertje van pluk kers. Nog maar kort bestaan er plukmachines. Deze zijn zeer groot en kostbaar. Een co- operatie van hopboeren beschikt over deze plukmachines en geeft deze in bruikleen aan de leden. De bloesem is groen en binnenin treft men een gele en geurige substantie aan, de lupuline. De lupuline geeft de bittere smaak en het aroma aan het bier en bovendien is het onontbeerlijk voor een goede en stevige manchet. Goede hopbloesem moet een mooie kleur hebben, zacht aanvoelen, geen zaad bevat ten en een intense, frisse aromatische geur hebben. De bloesem wordt onmid dellijk gedroogd op de boerderij in grote ovens van vier verdiepingen. Dit drogen duurt zes uur en ieder anderhalf uur wordt de bloesem verplaatst: de inhoud van de onderste verdieping gaat naar de vierde en de bloesem van de tweede gaat naar de eerste. De internationale gewichtseenheid voor hop is de quintal van vijftig kilogram. De hopmarkt is zeer gevoelig en de prij zen lopen zeer uiteen. De hoppers hebben ook de gemeenschappelijke markt ontdekt. In 1951 hebben zij een Europees Comité gesticht, dat omvat Duitsland, Engeland, België, Spanje, Frankrijk, Tsjecho-Slowa- kije. Het wil de belangen van de planters beschermen maar ook de brouwers goede hop garanderen en streven naar een har monieuze markt. En om met een navrant oorlogsbeeld te eindigen: in de laatste oorlogsjaren werd ^0 het hopafval (dus de uitgekookte hop bellen) gebruikt als grondstof voor de fabricage van sigaren. Ze stonden niet in een al te beste reuk en hadden die ook niet en al kost de hop nu net zoveel als voor oorlogse Deli-tabak, de sigaren welke van hopafval werden gemaakt deden allerminst aan tabak denken. Want tegenwoordig wordt het afval ver malen en met water weggespoeld riool- waarts. Het is nagenoeg het enige afval- produkt van de brouwerij, dat geen waarde meer heeft. 2

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 4