HOP, HOP, HOP! lili „Hop wil elke dag zijn meester zien"Deze uitdrukking duidt op de grote zorg die aan de kweek van hop is verbonden. Hop is een plant, die langs staken en draden omhoog klimt tot hij een hoogte van wel tien meter heeft bereikt. Als men door een areaal hop trekt, waant men zich dan ook in een reuzenwijngaard. De heerlijke, aromatische geur van de hopbellen hangt over het heuvelachtige terrein en als tegen het eind van de zomer de oogsttijd is aangebroken zijn er drie weken lang duizenden nijvere handen nodig voor de pluk. Door de ook hier optredende mechanisatie is het aantal plukkers sterk verminderd. Zo kon men in Herefordshire, Engeland, door het gebruik van één plukmachine het aantal plukkers en pluksters terugbrengen van vierhonderd tot honderdnegentig Van de velden gaat de hop naar de automatische drogerijen, waarna het gedroogde produkt wordt geperst en in balen wordt verpakt. Dan pas gaat het naar de brouwerijen, want daarvoor wordt het gekweekt. Wanneer gaat de hop in het bier en waar om Zoals wij in het vorige nummer van Het Spongat hebben gezien, wordt in het brouwhuis van mout wort gemaakt. Het is het extract waarin zich de opgeloste moutsuiker bevindt. Zonder meer zou hier uit geen bier gemaakt kunnen worden, dat is pas het geval wanneer de hop aan de wort is toegevoegd. Want de hop geeft aan het bier die nobele bittere smaak en het aangename aroma, het draagt bij tot een stevige manchet op het bier en maakt het bier beter houdbaar. Gaan we de gang van zaken in het brouw huis nog even in het kort na, dan zien we, dat volgens een bepaald brouwproces uit het gemalen mout het extract (wort) bereid wordt in de beslagketel en de brouwketel. Daarna gaat de wort met de onopgeloste moutbestanddelen naar de klaringskuipen. Dit zijn koperen ketels die men in het verhoogde gedeelte van het brouwhuis aantreft. Dit aantal zal binnenkort met twee zijn vermeerderd, waartoe een omvangrijke ver bouwing moest worden uitgevoerd. De capaciteit van het brouwhuis zal dus aan zienlijk worden uitgebreid. De klaringskuipen hebben een bodem van geperforeerde plaat, een soort zeefbodem dus en hierop bezinken de vaste bestand delen, aldus een filterlaag vormend waar doorheen de wort gefiltreerd wordt en als een heldere vloeistof naar de bierketel wordt gevoerd. Het bezinksel is rijk aan eiwitten en wordt onder de naam bostel als veevoeder verkocht. Nu is het stadium bereikt, waarin de hop een rol gaat spelen. In de bierketel met de gefiltreerde hete wort stort men nu een hoeveelheid van de gedroogde en geperste hop, waarna men het mengsel enige tijd laat koken. Verschillende in de hop aan wezige stoffen lossen op en als het brouw sel gereed is, wordt het naar het koelschip gepompt om via het koelapparaat naar de gistkelder te gaan. De uitgekookte hop blijft door een zeef achter in de ketel. Dat is dus de eervolle taak van de hop in het brouwproces. Het merkwaardige is, dat alleen de onbevruchte vrouwelijke hop- bloesem geschikt is voor de brouwerijen. Hop vraagt speciale grond en een speciaal klimaat, ongeveer voldoend aan dezelfde voorwaarden als de druif vraagt. Het aan tal gebieden waar hop verbouwd wordt is beperktZuid-Duitsland, Joegoslavië, Tsjechoslowakije, Roemenië, Engeland en de Verenigde Staten en in mindere mate in Frankrijk en België. In tegenstelling tot de brouwgerst is de teelt van hop in Nederland mislukt. Hop komt in ons land dan ook alleerr in het wild voor, een variëteit die evenwel ongeschikt is voor de bierbereiding. 1

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 3