Symfonie in g(erst)
geschoonde gerst kopen, omdat de prijs
vaak gunstiger is. Het overgrote deel van
de oogst meet geschoond worden en dit
gebeurt door de handel en de coöperaties
die daarvoor de nodige installaties bezitten,
evenals voor het drogen van de gerst, die
vaak te vochtig is om langere tijd te wor
den bewaard. Rekening houdend met de
opnamecapaciteit van de brouwerijen, koopt
het CBK de geschoonde gerst op bepaalde
leveringstermijnen. Per spoor of binnen-
en mouterijen vervoerd en men kan dan
ook van augustus af geregeld gerstschepen
zien liggen aan onze kade. Gerstzuig-
Ieidingen lossen deze schepen met een
capaciteit van 25 ton per uur.
De Amstel Brouwerij verwerkt jaarlijks
ongeveer 12.000 ton gerst, waarvan een ge
deelte in de vorm van mout voor export is
bestemd.
ZEELAND GERSTLEVERANCIER
Nagenoeg alle brouwgerst komt dus uit
Zeeland en omliggend gebied. De laatste
tijd is men ook elders in Nederland begon
nen met de brouwgerstteelt, t.w. in de
noord-oostelijke polder en in Limburg. Het
resultaat is bevredigend.
Omdat brouwgerst goed droog moet zijn,
is een regenachtige oogstperiode nadelig.
Zware buien kunnen soms grote delen
van de te velde staande gerst neerslaan
en wanneer de halmen zich niet meer op
richten is dat funest voor het rijpen van de
korrels. Vaak ook begint bij langdurig nat
weer de gerst al in de aar te kiemen en
ontstaat schot, waardoor de gerst voor ver
dere verwerking onbruikbaar is. Men stelt
bij aankoop dan ook de eis, dat schot
slechts sporadisch in de partijen mag voor
komen.
Het weer kan zelfs oorzaak zijn, dat zo
veel gerst moet worden afgekeurd, dat er
in Nederland niet voldoende gekocht kan
worden, zodat men de ontbrekende hoe
veelheid moet importeren. Men wendt zich
dan tot Engeland, Denemarken, Frankrijk,
Tsjechoslowakije of Polen, al naar gelang
van kwaliteit en prijs. Zodra de gerst bij
ons is binnengekomen, wordt zij ter wille
van de houdbaarheid nog eens extra ge
droogd en gereinigd. Het uitschoonsel, be
staande uit stof, kaf, halve en kleine kor
rels, wordt als veevoeder verkocht.
VERSCHIL TUSSEN GERST EN MOUT
Gerst als zodanig is voor de bierfabricage
niet bruikbaar, omdat het in de korrel
aanwezige zetmeel in zijn bestaande vorm
niet in moutsuiker kan worden omgezet.
Moutsuiker is de stof, die in het brouwhuis
wordt opgelost in het brouwwater, welke
oplossing dan wort heet.
De inhoud van de gerstekorrel moet daar
om eerst een verandering ondergaan en
dit geschiedt door het kiemen in de mou
terij. Eerst wordt de gerst in met water
gevulde bakken, de weekkuipen, gestort,
zodat de korrels zoveel vocht kunnen op
nemen als nodig is voor het begin van
het groeiproces. Om verstikking van de
korrels te voorkomen, worden zeer grote
hoeveelheden lucht van onderen in de bak
Vier van de zestien kiemtrommels
geblazen. Heeft de gerst voldoende water
opgenomen, dan gaat ze via een leiding
naar de kiemtrommels. Er zijn zestien van
deze kiemtrommels die elk vijftien ton
gerst kunnen bevatten. Door de gerst in
deze trommels blaast vochtige warme lucht
via een geperforeerde wijde pijp, zodat de