Symfonie in g(erst) geschoonde gerst kopen, omdat de prijs vaak gunstiger is. Het overgrote deel van de oogst meet geschoond worden en dit gebeurt door de handel en de coöperaties die daarvoor de nodige installaties bezitten, evenals voor het drogen van de gerst, die vaak te vochtig is om langere tijd te wor den bewaard. Rekening houdend met de opnamecapaciteit van de brouwerijen, koopt het CBK de geschoonde gerst op bepaalde leveringstermijnen. Per spoor of binnen- en mouterijen vervoerd en men kan dan ook van augustus af geregeld gerstschepen zien liggen aan onze kade. Gerstzuig- Ieidingen lossen deze schepen met een capaciteit van 25 ton per uur. De Amstel Brouwerij verwerkt jaarlijks ongeveer 12.000 ton gerst, waarvan een ge deelte in de vorm van mout voor export is bestemd. ZEELAND GERSTLEVERANCIER Nagenoeg alle brouwgerst komt dus uit Zeeland en omliggend gebied. De laatste tijd is men ook elders in Nederland begon nen met de brouwgerstteelt, t.w. in de noord-oostelijke polder en in Limburg. Het resultaat is bevredigend. Omdat brouwgerst goed droog moet zijn, is een regenachtige oogstperiode nadelig. Zware buien kunnen soms grote delen van de te velde staande gerst neerslaan en wanneer de halmen zich niet meer op richten is dat funest voor het rijpen van de korrels. Vaak ook begint bij langdurig nat weer de gerst al in de aar te kiemen en ontstaat schot, waardoor de gerst voor ver dere verwerking onbruikbaar is. Men stelt bij aankoop dan ook de eis, dat schot slechts sporadisch in de partijen mag voor komen. Het weer kan zelfs oorzaak zijn, dat zo veel gerst moet worden afgekeurd, dat er in Nederland niet voldoende gekocht kan worden, zodat men de ontbrekende hoe veelheid moet importeren. Men wendt zich dan tot Engeland, Denemarken, Frankrijk, Tsjechoslowakije of Polen, al naar gelang van kwaliteit en prijs. Zodra de gerst bij ons is binnengekomen, wordt zij ter wille van de houdbaarheid nog eens extra ge droogd en gereinigd. Het uitschoonsel, be staande uit stof, kaf, halve en kleine kor rels, wordt als veevoeder verkocht. VERSCHIL TUSSEN GERST EN MOUT Gerst als zodanig is voor de bierfabricage niet bruikbaar, omdat het in de korrel aanwezige zetmeel in zijn bestaande vorm niet in moutsuiker kan worden omgezet. Moutsuiker is de stof, die in het brouwhuis wordt opgelost in het brouwwater, welke oplossing dan wort heet. De inhoud van de gerstekorrel moet daar om eerst een verandering ondergaan en dit geschiedt door het kiemen in de mou terij. Eerst wordt de gerst in met water gevulde bakken, de weekkuipen, gestort, zodat de korrels zoveel vocht kunnen op nemen als nodig is voor het begin van het groeiproces. Om verstikking van de korrels te voorkomen, worden zeer grote hoeveelheden lucht van onderen in de bak Vier van de zestien kiemtrommels geblazen. Heeft de gerst voldoende water opgenomen, dan gaat ze via een leiding naar de kiemtrommels. Er zijn zestien van deze kiemtrommels die elk vijftien ton gerst kunnen bevatten. Door de gerst in deze trommels blaast vochtige warme lucht via een geperforeerde wijde pijp, zodat de

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 6