HORECA-PROMENADE G. de Bekker
Dikwijls horen wij spreken over een chef de rang, maitre d'hotel, entre-métier
of een chef de réception en deze en vele andere namen worden altijd genoemd
met betrekking tot het hotel-, café- en restaurantbedrijfDoor de aard van ons
bedrijf komen verschillende employé's van de brouwerij regelmatig met het
HORECA-bedrijf in contact. Het is daarom wellicht interessant om eens een
wandeling door een middelgroot hotel-, café- en restaurantbedrijf te maken en
bij elke afdeling even achter de schermen te gluren.
Rondwandelend en oppervlakkig kijkend
zien we al meteen dat het bedrijf in enige
afdelingen gesplitst is, o.a. in een hotel
afdeling met receptie, een café-restaurant,
buffetten, keuken(s) met afwasruimten en
voorraadkelders. De leiding van het gehele
bedrijf berust, afhankelijk van de exploita
tievorm, bij een directeur/eigenaar, direc
teur, bedrijfsleider of gérant. Direct bij de
entrée van de zaak belanden we bij de
receptie, ongetwijfeld de spil, waar de ge
hele hotelafdeling om draait. De scepter
wordt hier gezwaaid door een chef de ré
ception, die meestal wordt bijgestaan door
een of meer helpers of helpsters. De taak
van de receptie is zeer uitgebreid en be
staat onder meer uit rationele verhuur van
de beschikbare hotelruimten, ontvangen van
de gasten en het verlenen van service. Ook
de hoteladministratie is ondergebracht bij
de receptie.
Het verlenen van diensten geschiedt meestal
door een of meer kundige portiers, al dan
niet bijgestaan door chasseurs. De chasseur
verzorgt het koffertransport en doet kleine
boodschappen ten behoeve van de gasten.
Op de hotelkamers zelf zien we een aan
tal kamermeisjes druk in de weer voor het
gereedmaken van de kamers. Deze dames
staan onder leiding van een huisjuffrouw,
die eveneens de verantwoording draagt over
de linnenkamer. Op een of meer hotel
etages zien we aparte servieskamers, van
waaruit onder leiding van een chef d'étage
het serveren van de ontbijten op de hotel
kamers plaatsvindt.
We dalen de statige hoteltrappen af en be
landen weer in het café-restaurant. Als lei-
NIEUW BUFFET
Veel bloemen prijkten op het nieuwe buf
fet van de kantine toen dat op zaterdag
3 mei jl. onofficieel in gebruik werd ge
nomen.
„Het is veel groter en lichter en we heb
ben nu meer bergruimte". Dat vertelde ons
de kantinebeheerder, de heer H. A. Joosse,
die met zijn zuster, mejuffrouw J. („An
nie") Joosse de klanten bedient.
Het buffet is door de Amstel Brouwerij
gebouwd en wordt beheerd door de N.V.
Maatschappij tot Exploitatie van Koffiehui
zen van den Volksbond. „De Volksbond",
zoals deze maatschappij kortweg wordt ge
noemd, had voor een reusachtig boeket ge
zorgd, dat op uitbundige wijze de vreugde
over de nieuwe behuizing vertolkte.