HORECA-PROMENADE G. de Bekker Dikwijls horen wij spreken over een chef de rang, maitre d'hotel, entre-métier of een chef de réception en deze en vele andere namen worden altijd genoemd met betrekking tot het hotel-, café- en restaurantbedrijfDoor de aard van ons bedrijf komen verschillende employé's van de brouwerij regelmatig met het HORECA-bedrijf in contact. Het is daarom wellicht interessant om eens een wandeling door een middelgroot hotel-, café- en restaurantbedrijf te maken en bij elke afdeling even achter de schermen te gluren. Rondwandelend en oppervlakkig kijkend zien we al meteen dat het bedrijf in enige afdelingen gesplitst is, o.a. in een hotel afdeling met receptie, een café-restaurant, buffetten, keuken(s) met afwasruimten en voorraadkelders. De leiding van het gehele bedrijf berust, afhankelijk van de exploita tievorm, bij een directeur/eigenaar, direc teur, bedrijfsleider of gérant. Direct bij de entrée van de zaak belanden we bij de receptie, ongetwijfeld de spil, waar de ge hele hotelafdeling om draait. De scepter wordt hier gezwaaid door een chef de ré ception, die meestal wordt bijgestaan door een of meer helpers of helpsters. De taak van de receptie is zeer uitgebreid en be staat onder meer uit rationele verhuur van de beschikbare hotelruimten, ontvangen van de gasten en het verlenen van service. Ook de hoteladministratie is ondergebracht bij de receptie. Het verlenen van diensten geschiedt meestal door een of meer kundige portiers, al dan niet bijgestaan door chasseurs. De chasseur verzorgt het koffertransport en doet kleine boodschappen ten behoeve van de gasten. Op de hotelkamers zelf zien we een aan tal kamermeisjes druk in de weer voor het gereedmaken van de kamers. Deze dames staan onder leiding van een huisjuffrouw, die eveneens de verantwoording draagt over de linnenkamer. Op een of meer hotel etages zien we aparte servieskamers, van waaruit onder leiding van een chef d'étage het serveren van de ontbijten op de hotel kamers plaatsvindt. We dalen de statige hoteltrappen af en be landen weer in het café-restaurant. Als lei- NIEUW BUFFET Veel bloemen prijkten op het nieuwe buf fet van de kantine toen dat op zaterdag 3 mei jl. onofficieel in gebruik werd ge nomen. „Het is veel groter en lichter en we heb ben nu meer bergruimte". Dat vertelde ons de kantinebeheerder, de heer H. A. Joosse, die met zijn zuster, mejuffrouw J. („An nie") Joosse de klanten bedient. Het buffet is door de Amstel Brouwerij gebouwd en wordt beheerd door de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van Koffiehui zen van den Volksbond. „De Volksbond", zoals deze maatschappij kortweg wordt ge noemd, had voor een reusachtig boeket ge zorgd, dat op uitbundige wijze de vreugde over de nieuwe behuizing vertolkte.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 7