Produktschap voor Bier bestaat 1 jaar Hoewel het Produktschap voor Bier reeds is ingesteld bij de Wet van 24 november 1954, zijn de werkzaamheden van dit be drijfsorgaan pas begonnen in het najaar van 1956. Aan het eind van 1957 bestond het dus een jaar en het eerste jaarverslag is nu verschenen. Dit is daarom zo interessant omdat hierin de wordingsgeschiedenis van dit schap wordt vermeld. Het had geen publiekrech telijke voorganger, hetgeen bezwaarlijk kan zijn maar „het kan echter ook een voor deel zijn dat het Produktschap voor Bier kan worden beschouwd als een onbeschre ven blad, dat geen sporen draagt van of doet herinneren aan hetgeen voorafging". In het Produktschapsbestuur hadden zitting elf leden van de betrokken werkgeversor ganisaties en een evengroot aantal van de betrokken werknemersorganisaties; tot voor zitter was benoemd de heer mr. H. J. M. Loeff. Het dagelijks bestuur bestond van beide zijden uit drie leden, waarbij het ver melding verdient, dat jhr. Six van Hillegom deel uitmaakt van dit dagelijks bestuur voor de ondernemers. Tot secretaris van het Produktschap was de heer mr. A. A. Vrie- sendorp, secretaris van het CBK, gekozen. Ook vertegenwoordigers van de ministers van Binnenlandse Zaken, Bezitsvorming en Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisatie, van Economische Zaken en van Landbouw, Vis serij en Voedselvoorziening namen aan de vergaderingen van het produktschap deel. Op 24 april 1957 presenteerde het bedrijfs- lichaam zich aan den volke gedurende een openbare vergadering. Natuurlijk heeft een en ander de aandacht getrokken van de dagbladpers en vakpers, maar het is goed hierop in ons personeelsblad nog eens de aandacht te vestigen. Want het produkt schap brengt vertegenwoordigers samen van de ondernemingen op het gebied van de brouwindustrie, de binnenlandse groothan del in bier, de detailhandel in bier en het horecabedrijf. Het jaaroverzicht vermeldt voorts enige in teressante gegevens aangaande de bieromzet in Nederland, de bierprijzen, de bieraccijns en omzetbelasting op bier. Verder komen wij te weten dat aan het eind van 1957 het aantal werkende brouwerijen in Neder land tweeënveertig bedroeg (eind 1954: 83). Het boekje besluit met enkele grafische overzichten aangaande de omzet, de uit voer en invoer van bier. Ge pens ion neerden trokken er op uit Zo was het dan 1 juli weer de dag, waar op alle gepensioneerden van de Amstel- Brouwerij hun door de directie aangeboden bustocht gingen maken. En wat voor een dag! Uitgezocht prachtig weer. Om vóór achten waren de ongeveer 260 mensen bij de brouwerij present. Onder leiding van enkele dames en heren zat ieder spoedig op zijn plaats in een van de zeven bussen; een hele optocht. Wat een prachtige rit is het geworden: de mooiste lanen en plekjes werden door de chauffeurs van De Harde's Tours be reden. Lezers van dit Spongat, als u met vakantie gaat, kijkt dan ook eens uit in eigen land want er zijn hier zoveel mooie plekjes en... overal is het bier weer best. Wij hebben dan ook ten volle van alles genoten. Eerst naar het Pannekoekenhuis te Lunteren, waar wij koffie met gebak gebruikten; toen langs de mooiste wegen naar Apeldoorn, waar in het prachtige restaurant, de Julianatoren, het diner al spoedig voor ons werd opgediend. Dit was voortreffelijk en na nog even door de tuin gelopen en een consumptie gebruikt te hebben, begon de terugtocht, 't Was toen ongeveer 4 uur. Weer door de mooiste gedeelten van ons land en na eerst nog in Valkeveen een kopje thee of glaasje bier gebruikt te hebben gingen wij op huis aan. Ongeveer om kwart over 8 waren wij weer bij de Amstel Brouwerij. Uit naam van allen, die deze dag meegemaakt hebben, onze hartelijke dank aan de directie en aan de dames en heren, die zo prima voor ons gezorgd hebben, en ook aan de chauffeurs M. J. v. H.-D. RIJSTEBIERPAP De heer L. Uijtendaal, vertegenwoordiger van de Rob verkoopcentrale, doet ons een recept aan de hand van rijstebierpap, zoals dat in Stoppeldijk (bij Hulst in Zeeuws- Vlaanderen) wordt bereid; een oud ge bruik, zegt de heer Uijtendaal. Voor degenen die het eens willen proberen zijn hier de gegevens: voor ongeveer drie personen neme men een half kopje rijst en een weinig water en late dit half gaar wor den. Men voege er drie pullen Oud Bruin bij en naar behoefte bruine suiker. Aan maken met een theelepeltje maizena. Even tueel nog twee eieren erdoor kloppen. Na dat het goed is doorgekookt opdienen. Eet smakelijk! 23

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 25