Produktschap voor Bier
bestaat 1 jaar
Hoewel het Produktschap voor Bier reeds
is ingesteld bij de Wet van 24 november
1954, zijn de werkzaamheden van dit be
drijfsorgaan pas begonnen in het najaar van
1956. Aan het eind van 1957 bestond het
dus een jaar en het eerste jaarverslag is nu
verschenen.
Dit is daarom zo interessant omdat hierin
de wordingsgeschiedenis van dit schap
wordt vermeld. Het had geen publiekrech
telijke voorganger, hetgeen bezwaarlijk kan
zijn maar „het kan echter ook een voor
deel zijn dat het Produktschap voor Bier
kan worden beschouwd als een onbeschre
ven blad, dat geen sporen draagt van of
doet herinneren aan hetgeen voorafging".
In het Produktschapsbestuur hadden zitting
elf leden van de betrokken werkgeversor
ganisaties en een evengroot aantal van de
betrokken werknemersorganisaties; tot voor
zitter was benoemd de heer mr. H. J. M.
Loeff. Het dagelijks bestuur bestond van
beide zijden uit drie leden, waarbij het ver
melding verdient, dat jhr. Six van Hillegom
deel uitmaakt van dit dagelijks bestuur
voor de ondernemers. Tot secretaris van het
Produktschap was de heer mr. A. A. Vrie-
sendorp, secretaris van het CBK, gekozen.
Ook vertegenwoordigers van de ministers
van Binnenlandse Zaken, Bezitsvorming en
Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisatie, van
Economische Zaken en van Landbouw, Vis
serij en Voedselvoorziening namen aan de
vergaderingen van het produktschap deel.
Op 24 april 1957 presenteerde het bedrijfs-
lichaam zich aan den volke gedurende een
openbare vergadering. Natuurlijk heeft een
en ander de aandacht getrokken van de
dagbladpers en vakpers, maar het is goed
hierop in ons personeelsblad nog eens de
aandacht te vestigen. Want het produkt
schap brengt vertegenwoordigers samen van
de ondernemingen op het gebied van de
brouwindustrie, de binnenlandse groothan
del in bier, de detailhandel in bier en het
horecabedrijf.
Het jaaroverzicht vermeldt voorts enige in
teressante gegevens aangaande de bieromzet
in Nederland, de bierprijzen, de bieraccijns
en omzetbelasting op bier. Verder komen
wij te weten dat aan het eind van 1957
het aantal werkende brouwerijen in Neder
land tweeënveertig bedroeg (eind 1954:
83).
Het boekje besluit met enkele grafische
overzichten aangaande de omzet, de uit
voer en invoer van bier.
Ge pens ion neerden
trokken er op uit
Zo was het dan 1 juli weer de dag, waar
op alle gepensioneerden van de Amstel-
Brouwerij hun door de directie aangeboden
bustocht gingen maken. En wat voor een
dag! Uitgezocht prachtig weer. Om vóór
achten waren de ongeveer 260 mensen bij
de brouwerij present. Onder leiding van
enkele dames en heren zat ieder spoedig
op zijn plaats in een van de zeven bussen;
een hele optocht.
Wat een prachtige rit is het geworden:
de mooiste lanen en plekjes werden door
de chauffeurs van De Harde's Tours be
reden. Lezers van dit Spongat, als u met
vakantie gaat, kijkt dan ook eens uit in
eigen land want er zijn hier zoveel mooie
plekjes en... overal is het bier weer best.
Wij hebben dan ook ten volle van alles
genoten. Eerst naar het Pannekoekenhuis
te Lunteren, waar wij koffie met gebak
gebruikten; toen langs de mooiste wegen
naar Apeldoorn, waar in het prachtige
restaurant, de Julianatoren, het diner al
spoedig voor ons werd opgediend. Dit was
voortreffelijk en na nog even door de tuin
gelopen en een consumptie gebruikt te
hebben, begon de terugtocht, 't Was toen
ongeveer 4 uur. Weer door de mooiste
gedeelten van ons land en na eerst nog in
Valkeveen een kopje thee of glaasje bier
gebruikt te hebben gingen wij op huis aan.
Ongeveer om kwart over 8 waren wij weer
bij de Amstel Brouwerij. Uit naam van
allen, die deze dag meegemaakt hebben,
onze hartelijke dank aan de directie en
aan de dames en heren, die zo prima
voor ons gezorgd hebben, en ook aan de
chauffeurs
M. J. v. H.-D.
RIJSTEBIERPAP
De heer L. Uijtendaal, vertegenwoordiger
van de Rob verkoopcentrale, doet ons een
recept aan de hand van rijstebierpap, zoals
dat in Stoppeldijk (bij Hulst in Zeeuws-
Vlaanderen) wordt bereid; een oud ge
bruik, zegt de heer Uijtendaal.
Voor degenen die het eens willen proberen
zijn hier de gegevens: voor ongeveer drie
personen neme men een half kopje rijst en
een weinig water en late dit half gaar wor
den. Men voege er drie pullen Oud Bruin
bij en naar behoefte bruine suiker. Aan
maken met een theelepeltje maizena. Even
tueel nog twee eieren erdoor kloppen. Na
dat het goed is doorgekookt opdienen.
Eet smakelijk!
23