maken van deze pullen hetzelfde systeem toe als bij de fabricage van thee- en koffie kopjes de oren worden apart gemaakt en er later aangezet. Dat lijkt omslachtig, maar het is evenveel werk als wanneer wij het oor gelijk meegieten en later de oneffenheden die de inplanting van het oor aan de binnenzijde van de pul ver oorzaakt, moeten wegwerken". De oren worden dus apart gemaakt. In een der vertrekken op de bovenverdieping heb ben wij die oren zien persen. Later kwa men die bij de heer G. E. J. Bos, de bedrijfsleider van de heer Van Erp. Deze legde een oor in de geopende mal en legde de helften op elkaar en klemde ze vast met het elastieken bandje. Bij het gieten sluit de klei van de pul zich dus tegen de klei van het oor aan. De pullen gaan, zodra ze uit de mallen komen, naar de droogkasten. Na het drogen worden ze gladgekrast en alle uitsteeksels worden ver wijderd, een karwei dat veel stof doet op waaien. In een ander vertrek is een man bezig de pullen af te sponsen en dat is de laatste fase vóór het bakken. Want nu gaan de ovens open. Komen de pullen na vier uur uit de oven dan is er biscujt- brand ontstaan, een grappig woord, dat de vakterm is voor dit produkt. De pullen zijn nu klaar om met een glazuurmengsel bedekt te worden. Het eerst komt de binnenkant aan de beurt. Hiertoe wordt de pul volgetapt en on middellijk erop leeggegoten: de kleur zit er nu in. Voor het kleuren van de buiten kant wordt de pul in het mengsel gedom peld. Dit keer gaan de grote ovens open voor de krachtproefhet glazuurbakken. Negen uur staan de pullen nu in de oven waar van de temperatuur wordt opgevoerd tot 1.020-1.040 gr C. Bakken. Het is een werkwoord dat ver schillende betekenissen heeft in onze taal. C r andere betekent het in de studenten- wkldzakken voor en examen. Het git -turbakken is vrij ,selvallig: men kan go^U bakken en ,,bak' ,,Ik weet van te voren nooit als ik d. oven opendoe of ik twintig gulden heb verdiend of twee honderd gulden verloren", zegt de heer Van Erp somber. „Pottenbakkers zijn een zenuwachtig slag mensen. Glazuurbakken kan slagen of falen. En vooral in het geval van deze pullen die een bepaalde kleur moeten hebben. Weken gaat het goed. En dan opeens... is het mis. Dan is de-kleur verkeerd. En vraag mij niet hoe het komt, want ik moet het antwoord schuldig blij ven. Aan alle voorwaarden is voldaan. We hebben precies hetzelfde gedaan als in de weken ervoor. De oven heeft dezelfde temperatuur. Je staat voor een raadsel." Vierentwintig uur koelen de pullen af. Ze zijn dan klaar om te worden verpakt. In grote kartonnen dozen die achtenveertig in doosjes verpakte pullen bpvatten gaan. ze met onze vrachtwagens naar Amsterdam, waar ze worden opgeslagen. En wachten op de spaarders. De spaarders van de zes A's. De letters die recht geven op een Amstel bierpul. Bij het bezit van die pullen realiseert men zich niet hoe ze zijn gemaakt. Dat geeft opk niet. Het enige wat van belang, is staat vermeld in dat eenvoudige liedje dat op zeventien mei wereldkundig is gemaakt Amstel Bier, wordt piet plezier, uit een Amstelpul gedronken >JC Een keer per uur gaat er een bus van het station te Eindhoven naar Waalre, een ge meente van zeven- a achtduizend inwoners en een van die inwoners heet Jan van Er.p. Wij kunnen nu begrijpen waarom inwoners van dorpen als Waalre, een peinzende blik in de ogen krijgen als. ze horen dat men uit Amsterdam konft en in alle gemoeds rust vragen: Kent u daar een zekere Een gewone vraag voor deze mensen, het geen bleek, toen*'*we de bestuurder van debus vroegen welke halte de onze zou moeten zijn. Waar moet u zijn? informeer de hij. De straatnaam zei hem niets. Maar toen wij mededeelden dat een pottenbakker ons doel was, riep een aardige dame, die met een kind in het midden van de bus zat:. O, dan moet u bij Van Erp zijn. Want die is pottenbakker en dat weet iedereen in Waalre. 7

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 9