'e geboorte van onze pullen Rood is de t, Rood zijn de werktuigen. Rood is de kleding. Dut is de eerste indruk die men krij m de pottenbakkerij van de heer Jan van Erp in Waalre, die al maandenlang ezig geweest met .het vervaardigen van de Amstel-bierpullen. Hier zijn ze dan tot stand gekomen, de sierlijke pullen in de frisse pasteltinten. Zo te zien is het maken van een 'f pul een gemakkelijk karweitje. Maar dat is slechts schijn. Want hoewel het pottenbakken reeds in oeroude tijden werd beoefend, is het maken van duizenden pullen die alle gelijk moe ten zijn, een zaak die op allerlei manieren mis kan gaan. De aarde, die rode klei die alles met een rood waas bedekt, is een natuurprodukt. Het wordt geïmporteerd en gemengd en dan zodanig verdund dat het schenkbaar is. Het moet alle hoekjes en gaatjes van de mal vullen. Die mal is van gips en bestaat uit twee gelijke delen die met een elastieken band bij elkaar worden gehou den. Het gips zuigt het vocht uit de klei en deze droogt. Maar nu komt de eerste móeilijkheid aler mag slechts zoveel van de klei indrogen dat de goede wanddikte van de pul is bereikt. En die indroging moet op alle plaatsen gelijk zijn, zodat de pullewand overal even dik wordt. De moeilijkheid is om het moment van de juiste indroging te bepalen. Dat is vak werk, dat vereist routine en... intuïtie. De rest van de klei wordt dan uit de mal gegoten en wat erin achter blijft moet verder drogen. Wij zeiden het al, de klei is een natuurprodukt en al wordt deze dan ook met de grootste zorg gekozen, het blijft afwachten of de ene partij pre cies eender reageert als de andere. Want de klei moet niet alleen de mal gelijk matig opvullen, zij moet ook weer goed loslaten. Of, zoals de heer Van Erp het noemde, de klei moet goed lossend zijn. Er mogen dus geen stukjes aan de binnen kant van de mal achterblijven, wanneer deze wordt opengemaakt. Wij hebben met de heer Van Erp door zijn bedrijfje gewandeld. „Sinds 1944 zit ik in het keramische bedrijf", vertelt hij en wij laten het oog gaan door de vertrek- ken en ontwaren overal pullen. Amstel- pullen hebben bezit genomen van dit fa briekje, waarvan elke hoek is benut. Honderden mallen staan aaneengerijd. Honderden pullen, in ongebakken toestand, staan te wachten om in de oven te gaan, verderop staan de pullen die gereed zijn voor expeditie. „Wij hebben vierhonderd mallen ge maakt", zei de heer Van Erp, „een aantal dat gebonden is aan de beschikbare ruim te. Zo'n mal is van gips, maar kan niet tot in het oneindige worden gebruikt, want op den duur is zijn vochtopzuigende kracht uitgeput. Wij laten de mallen dan ook eenmaal per week drogen. Dat gebeurt 's zaterdags. Bij goede behandeling gaat een mal lang mee. Wij passen bij het De mal is geopend. Het voorgeperste oor wordt erin gelegd (links). Nadat het klei- mengsel in de gesloten mal gegoten is en het voldoende hard is, wordt de mal weer geopend en is het oor stevig aan de pul bevestigd.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 6