karakter en dus terecht zijn naam ktyijt.
Daarom werd het droogleggingsbier offi
cieel graandrank (cereal beverage) ge
noemd, hoewel de volksmond het al spoe
dig voor Nearbeer (schierb *r) uitschold.
Wij zullen ons nu niet lanj -r bezighouden
met wat er in die dertien ja - in de brouw-
ir.dustrie gebeurde, of lievi niet gebeur
de. Laten wij alleen eens riezen wat een
Amerikaanse krant op 14 maart 1933 over
de Amerikaanse brouwerijen te melden had.
Een onderzoek dal in samenwerking met
de U.S. Brewers' Association is inge
steld naar de huidige brouwcapaciteit in
Amerika, heeft uitgewezen, dat deze
23.000.000 vaten per jaar bedraagt. Ter
vergelijking diene het aantal vaten van
63.000.000 dat in 1918 werd verkocht
toen reeds vele staten droog waren.
In 1910, acht jaar voor de aanvaarding
van het Achttiende Amendement, wa
ren er ongeveer 1.800 brouwerijen in
de V.S. Er werd in dat jaar 63.000.000
vaten bier gedronken, hetgeen gelijk
staat aan 843.000.000 kisten van 24
flessen. Vele staten waren in die tijd
een wet tot drooglegging aan het uit
vaardigen. Bijgevolg werd het gebied,
waarin het bier wettelijk mocht worden
gesleten, gaandeweg kleiner. Het aantal
brouwerijen was dan ook in 1918 ge
slonken tot 1.100, hoewel het verbruik
vrijwel hetzelfde was als in 1910. Sinds
1920, toen de Nationale Drooglegging
een feit was geworden, was het aantal
brouiverijen van 1.100 gedaald tot het
huidige aantal van 164, werkend met
een federale vergunning. De verminde
ring van brouwcapaciteit was nog gro
ter dan deze getallen zouden kunnen
doen vermoeden, want de grootte van
de stilgelegde brouwerijen wordt hierbii
niet genoemd. Een enkel (aannemers- en
slopers-) bedrijf John. Hunt Co.
heeft in die tijd meer dan vijfhon
derd van 's lands oudste brouwerijen
ontmanteld.
In bijna al de stilgelegde brouwerijen
heeft de outillage zeer geleden en het
machinepark is grotendeels verouderd.
De kuipen zijn uitgedroogd en dienten
gevolge letterlijk onbruikbaarde iso
latie ontoereikendstoomketels, bottel
en wasmachines, de pompen, compres
sors, kookketels, hopmontejus, filters en
pasteurizatorskoel- en bierleidingen
zijn aangetast door schimmel, stof, roest
en andere corrosie. Hierdoor kunnen
brouwerijen die hun bedrijf hebben ge
staakt zelfs als zij iets van hun
oude apparatuur zouden hebben kunnen
redden er niet op rekenen ook maar
Als oude bekenden begroetten de heren jhr.
Six van Hillegom en Max Tak elkaar, toen
de laatste gedurende zijn bezoek aan Ne
derland van de gelegenheid gebruik maakte
even bij de Amstel Brouwerij aan te ko-
enigszins te kunnen concurreren met
andere die gedurende de droogleggings
periode graandranken hebben bereid.
Een verhaal in mineur het verslag van
een triest toneel.
Maar dan komt op 21 maart de New York
Herald Tribune met het volgende artikel
New York - Bier uit duizenden kuipen
zal weer over het ganse land stromen
als binnen enkele weken de wet die het
brouwen van bier met 3,2 alcohol
toestaat, vandaag door de senaat is goed
gekeurd en naar de president ter teke
ning is doorgezonden, in werking zal
treden.
Miljoenen liters liggen klaar. Nieuwe
fabrieken zijn ontworpen en oude wor
den vernieuwd, terwijl duizenden werk
lieden worden aangenomen om de mout
te bereiden voor de „huizen van Gam-
brinus"
Alleen al in de stad New York zullen
de brouwers aan ongeveer 10.000 tot
13.000 mensen werk geven, waarbij dan
nog komen een 300 tot 1.000 voor de
expeditie.
Het bouwen van nieuwe brouwerijen,
uitbreiding van oude en moderniserings
werkzaamheden zullen vele duizenden
technici werk geven.
Naar schatting zullen brouwerijen en
nieuwe restaurants die de oude café's
gaan vervangen in New York
200.000.000 tot 300.000.000 inves
teren.
Machinale hulpmiddelen voor de berei
ding en verzending van bier zullen
grote uitgaven vragen en ook veel werk
verschaffen aan bedrijven die met de
brouwindustrie verband houden.
New York wordt als het grootste bier
drinkende gebied van het land be-