karakter en dus terecht zijn naam ktyijt. Daarom werd het droogleggingsbier offi cieel graandrank (cereal beverage) ge noemd, hoewel de volksmond het al spoe dig voor Nearbeer (schierb *r) uitschold. Wij zullen ons nu niet lanj -r bezighouden met wat er in die dertien ja - in de brouw- ir.dustrie gebeurde, of lievi niet gebeur de. Laten wij alleen eens riezen wat een Amerikaanse krant op 14 maart 1933 over de Amerikaanse brouwerijen te melden had. Een onderzoek dal in samenwerking met de U.S. Brewers' Association is inge steld naar de huidige brouwcapaciteit in Amerika, heeft uitgewezen, dat deze 23.000.000 vaten per jaar bedraagt. Ter vergelijking diene het aantal vaten van 63.000.000 dat in 1918 werd verkocht toen reeds vele staten droog waren. In 1910, acht jaar voor de aanvaarding van het Achttiende Amendement, wa ren er ongeveer 1.800 brouwerijen in de V.S. Er werd in dat jaar 63.000.000 vaten bier gedronken, hetgeen gelijk staat aan 843.000.000 kisten van 24 flessen. Vele staten waren in die tijd een wet tot drooglegging aan het uit vaardigen. Bijgevolg werd het gebied, waarin het bier wettelijk mocht worden gesleten, gaandeweg kleiner. Het aantal brouwerijen was dan ook in 1918 ge slonken tot 1.100, hoewel het verbruik vrijwel hetzelfde was als in 1910. Sinds 1920, toen de Nationale Drooglegging een feit was geworden, was het aantal brouiverijen van 1.100 gedaald tot het huidige aantal van 164, werkend met een federale vergunning. De verminde ring van brouwcapaciteit was nog gro ter dan deze getallen zouden kunnen doen vermoeden, want de grootte van de stilgelegde brouwerijen wordt hierbii niet genoemd. Een enkel (aannemers- en slopers-) bedrijf John. Hunt Co. heeft in die tijd meer dan vijfhon derd van 's lands oudste brouwerijen ontmanteld. In bijna al de stilgelegde brouwerijen heeft de outillage zeer geleden en het machinepark is grotendeels verouderd. De kuipen zijn uitgedroogd en dienten gevolge letterlijk onbruikbaarde iso latie ontoereikendstoomketels, bottel en wasmachines, de pompen, compres sors, kookketels, hopmontejus, filters en pasteurizatorskoel- en bierleidingen zijn aangetast door schimmel, stof, roest en andere corrosie. Hierdoor kunnen brouwerijen die hun bedrijf hebben ge staakt zelfs als zij iets van hun oude apparatuur zouden hebben kunnen redden er niet op rekenen ook maar Als oude bekenden begroetten de heren jhr. Six van Hillegom en Max Tak elkaar, toen de laatste gedurende zijn bezoek aan Ne derland van de gelegenheid gebruik maakte even bij de Amstel Brouwerij aan te ko- enigszins te kunnen concurreren met andere die gedurende de droogleggings periode graandranken hebben bereid. Een verhaal in mineur het verslag van een triest toneel. Maar dan komt op 21 maart de New York Herald Tribune met het volgende artikel New York - Bier uit duizenden kuipen zal weer over het ganse land stromen als binnen enkele weken de wet die het brouwen van bier met 3,2 alcohol toestaat, vandaag door de senaat is goed gekeurd en naar de president ter teke ning is doorgezonden, in werking zal treden. Miljoenen liters liggen klaar. Nieuwe fabrieken zijn ontworpen en oude wor den vernieuwd, terwijl duizenden werk lieden worden aangenomen om de mout te bereiden voor de „huizen van Gam- brinus" Alleen al in de stad New York zullen de brouwers aan ongeveer 10.000 tot 13.000 mensen werk geven, waarbij dan nog komen een 300 tot 1.000 voor de expeditie. Het bouwen van nieuwe brouwerijen, uitbreiding van oude en moderniserings werkzaamheden zullen vele duizenden technici werk geven. Naar schatting zullen brouwerijen en nieuwe restaurants die de oude café's gaan vervangen in New York 200.000.000 tot 300.000.000 inves teren. Machinale hulpmiddelen voor de berei ding en verzending van bier zullen grote uitgaven vragen en ook veel werk verschaffen aan bedrijven die met de brouwindustrie verband houden. New York wordt als het grootste bier drinkende gebied van het land be-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 6