Peter Stuyvesant Tentoonstelling geopend met Amstel Bier Op 9 april is er in de Geschiedkundige Sociëteit van New York (een bibliotheek en museum aangaande de Amerikaanse ge schiedenis) een reünie van de familie Stuyvesant in portretten geopend. De ongeveer honderd genodigden o.w. vertegenwoordigers van vooraanstaande New^Yorkse families kregen uitsluitend Amstel bier te drinken en Hollandse kaas te eten. Een groep van belangrijke Ame rikaanse burgers maakte zodoende, voor het eerst of bij vernieuwing, kennis met ons bier. Acht generaties Stuyvesant, verbonden met de stad New York, van 1647 af, toen Peter Stuyvesant hier kwam als directeur-generaal van Nieuw Nederland, tot de dood van de laatste directe afstammeling meer dan drie honderd jaar later (de heer Augustus Van Horne Stuyvesant jr., overl. in 1953), zijn op de tentoonstelling van olieverfschilde rijen, miniaturen, silhouetten en foto's vertegenwoordigd. Gouverneur Peter Stuyvesant (1592-1672), de stichter van de familie in Amerika, komt op een origineel schilder:; voor dat tot de collectie van de stichting behoort. Het is een werk van een onbekende schil der, naar het leven vervaardigd, volgens kunstexperts in het jaar 1660. Peter Stuyvesant, een geboren Fries, was de laatste gouverneur van Nieuw Neder land, die in 1664 de kolonie Nieuw Am sterdam aan de Engelsen moest overgeven, die haar New York doopten. Deze schil derachtige figuur verloor zijn rechterbeen toen hij gouverneur van Curacao was en het houten been dat hij daarvoor in de plaats kreeg was versierd met zilveren ringen. Hij stampte er vaak mee om zijn (vaak niet altijd even gekuiste) taal kracht bij te zetten. Nadat hij naar Holland was gegaan om zich bij zijn superieuren, de Westindische Compagnie, te rechtvaardigen (hetgeen hem gelukte), keerde hij terug naar New York, waar hij tot zijn tachtigste jaar als een gerespecteerd burger leefde. schip nam de dozen weer aan boord. Daar het eerst Japanse en andere Azia tische havens moest aandoen, keerde het pas anderhalf jaar na haar vertrek uit Amsterdam in Nederland terug. Na onderzoek in het laboratorium bleek het bier nog in uitstekende staat te zijn. De kwaliteit van het Amstel Bier had zich niet verloochend die verloo chent zich nooit, zelfs niet onder de moeilijkste omstandigheden. Een gestileerde wereldbol export naar meer dan tachtig landen op een draai schijf, talloze vlaggetjes en een aantal kis ten en dozen bier completeerden de stand. De Rijksnijverheidsdienst is een onderdeel van het ministerie van Economische zaken en bestaat als zodanig reeds sinds 1910. Hij heeft tot taak de ontwikkeling van de nij verheid te bevorderen, in het bijzonder van de kleinere en middelgrote bedrijven. Dit geschiedt door het geven van technische en technisch-organisatorische voorlichting. De omvang van de werkzaamheden is voort durend gegroeid: toen de dienst tien jaar bestond werden duizend aanvragen per jaar behandeld, nu na achtenveertig jaar is dit aantal gestegen tot meer dan tienduizend per jaar. Behalve in Den Haag zijn de rijks- nijverheidsconsulenten woonachtig in twaalf grote steden van ons land. Produkten van goede kwaliteit zijn voor Nederland van groot belang, zij zijn een van de pijlers van onze export. Goede kwa liteit, dus niet te goed, want dat is ver spilling van geld en materiaal. Maar de juiste kwaliteit, die constant gehandhaafd blijft. De confrontatie met deze manifestatie van kwaliteitleveranciers is voor vele bezoekers van de stand verhelderend geweest en heeft hen tot nadenken gestemd. „Wij gaven de mensen eigenlijk een lesje", aldus de heer A. C. Verbeek, de technische hoofdambte naar van de Rijksnijverheidsdienst, die be last is geweest met de organisatie, „laten wij hopen dat het zijn vruchten zal afwer pen". Uit Vlaanderen Dokter Lagire in zijnen tijd deed hem ook 'ne keer scheren. En 't barbierken, die nog al geerne een boksken dronk, sneed, door 't beven van zijn hand, tot viermaal toe in den dokter zijn vel. Lagire werd kwaad en zei„Dat komt ervan, zieVan altijd maar die bokskes te drinken 1" „Ja, mijnhere," zei 't barbierken. „Ik sta daarop te peizen hoe dat een mens zijn vel daar zo teer en dunne van wordt". 17

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 18