B.Z.B.-SE1Z0EN FEESTELIJK GESLOTEN Bier in de wereld Zaterdag 19 april is het BZB-oefenseizoen op feestelijke wijze gesloten, toen alle leden van onze Bedrijfszelfbescherming en hun genodigden bijeen waren in onze ont- vangkelder. Voor het eerst was van een demonstratie afgezien, zodat de mannen van het begin af het programma konden bijwonen. De heer Verspoor opende de avond met een enkel woord, waarin hij hulde bracht aan de Bedrijfszelfbescherming van de Amstel Brouwerij, die een ploeg met ka rakter is. De heer Verspoor dankte de di rectie die deze avond had aangeboden en zette de heer Struiksma in het zonnetje voor zijn voortreffelijke leiding. Ook dok ter Faber, wiens EHBO-pupillen ditmaal verlenging van hun diploma kregen, kreeg woorden van lof toegezwaaid. Onze brand weer, zo deelde de heer Verspoor mee, bestaat uit zestien man, de EHBO-pIoeg omvat veertig personen, er zijn zestien redders en opruimers, terwijl er ook nog een aantal verkenners e.d. is. Hij kondigde tenslotte de op handen zijnde opleiding tot EHIO'er aan. Deze term werd even later door de heer Struiksma als volgt ver klaard Een EHBO'er heeft tot taak het voorkomen van erger in afwachting van de komst van de dokter; een EHIO'er (Eerste Hulp in Oorlogstijd) behandelt de gewonde zodat hij naar de arts kan worden vervoerd. Een uitbreiding dus van verant woordelijkheid die een grotere kennis ver eist. Het feestprogramma dat hierna volgde gaf de danslustigen volop gelegenheid de benen te strekken op de tonen van het danskwartet van J. Frits. Het duo Black White goochelde genoeglijk en The Ho- velli,'s, twee jongens met een gitaar, als mede Fred Menger hebben de zaal doen schaterlachen. De stemming was van dien aard, dat het gezellig samenzijn een uur werd verlengd en om twee uur ging ieder voldaan huis waarts. Amerika Er wordt in Amerika meer bier gebrouwen dan vroeger, maar minder brouwerijen doen aan dit brouwproces mee. Ja, men kan zelfs zeggen „steeds minder" brouwerijen. Want het aantal brouwerijen loopt van jaar tot jaar zienderogen terug. In 1935, kort na de opheffing van de drooglegging, waren er 750 brouwerijen. Dit getal was in 1952 reeds tot de helft, 336, teruggelopen en nu zijn er nog maar 237 brouwerijen. In het afgelopen jaar hebben niet minder dan vierendertig brou werijen hun deuren gesloten. De tien grootste Amerikaanse brouwerijen brouwen nu ongeveer tweeënveertig pro cent van al het bier. Deskundigen voorspel len dat de concentratie van de Amerikaan se brouwerijen zo ver zal gaan, dat om streeks 1965 de tien vooraanstaande brou werijen zeventig procent van al het bier zullen brouwen. De eerste plaatsen in de Amerikaanse brouwwereld worden echter niet steeds door dezelfde firma's bezet, zoals uit dit staatje blijkt. De volgorde is die van 1956 de cijfers erachter geven de plaats aan waarop deze brouwerijen in 1952 stonden. Daarachter is de jaarproduktie vermeldt in hl. 1. Jos Schlitz Brewing Co. (1) 6.950.970 2. Anheuser-Busch Inc. (2) 6.860.880 3. P. Ballantine (4) 4.641.390 4. Falstaff Brewing Co. (8) 4.527.900 5. Theo Hamm (-) 3.890.250 6. Pabst Sales Co. (3) 3.644.550 7. Liebmann Breweries Inc. (6) 3.510.000 8. Carltng Brewing Co. (-) 3.506.490 9- F. M. Schaefer Brewing Co- (7) 3.182.400 10. Stroh Brewery Co. (-) 3.169.530 (-) wil zeggen dat deze brouwerij in 1952 niet geplaatst werd onder de eerste tien. De leidende brouwerijen produceerden in de loop van het voorjaar meer bier, zij het dan ook slechts weinig. Daar echter het totale verbruik gelijk is gebleven na melijk rond 99 miljoen hl moeten an dere brouwerijen daaronder hebben geleden, zo zelfs dat zij hun bedrijven hebben moe ten sluiten. (Deutsche Brauwirtschaft (Inmiddels zijn de cijfers voor 1957 be kend geworden en hieruit blijkt, dat de volgorde nu als volgt is 1 Anheuser, 2. Schlitz, 3. Falstaff, 4. Bal lantine, 5. Hamm, 6. Carling, 7. Liebmann, 8 Pabst, 9. Schaefer en 10. Stroh). 15

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 16