Sydney B. White in Nederland
De heer Sydney B. White behartigt op kundige en voortvarende wijze de belangen van
de Amstel Brouwerij in Amerika met een organisatie die Amstel American Corporation
heet. Zijn kantoor is in het Empire State gebouwhet hoogste kantoorgebouw ter wereld.
Maar toen wij de heer White dezer dagen spraken zat hij twee hoog in ons hoofd
kantoor en had zijn conferenties met de heren van onze afdeling Export even onderbroken
om ons te woord te staan.
Hoe is de situatie van het importbier in
de Verenigde Staten? was de eerste vraag
die de heer White te beantwoorden kreeg.
Goed, antwoordde hij, in de laatste vijf
jaar is de hoeveelheid omgezet importbier
aldaar verdrievoudigd.
Er komen enkele papieren uit de tas en
dan leest de heer White voor: Voor de
oorlog werd er gemiddeld per jaar
1.600.000 gallons ingevoerd. In 1957 is
dat 9-000.000 gallons geworden. Ik spreek
hier nu over al het geïmporteerde bier.
Nederland staat op de tweede plaats op
de ranglijst van importerende landen. In
1957 bracht Nederland 1.592.000 gallons
bier Amerika binnen.
En smaakt het de Amerikanen?
En ofHet Hollandse bier is van uit
stekende kwaliteit en het streelt letterlijk
het verhemelte van de bierdrinkende Ame
rikaan op aangename wijze.
Waar drinkt men het meeste bier? Thuis
of in cafés?
Bier bij t.v.
Veruit het meeste bier wordt bij de mensen
thuis gedronken. En de televisie is hiervan
voor een voornaam deel de reden. Er is
zoveel te kijken de hele dag (alleen al in
New York heeft men de keus uit negen
stations!) en dat vele thuiszitten beïnvloedt
de drinkgewoonte natuurlijk in niet ge
ringe mate.
Uit het voorgaande wordt nu ook duide
lijk dat er veel meer flessebier dan vat-
bier wordt gedronken.
Hierop ging de heer White, die Amerikaan
is en in twee jaar niet in Nederland is
geweest, verder in, door te verklaren waar
om de waarde zo groot is die men aan de
fles hecht. Immers, vele Amerikanen wo
nen niet langer in de grote steden, maar
zijn naar de voorsteden verhuisd. Hierdoor
waren de grote warenhuizen en levens
middelenzaken verplicht aldaar filialen te
stichten. Het gevolg hiervan was, dat er
een soort revolutie op winkelverkoop-
gebied in de voorsteden ontstond. En die
winkelverkoop komt tot stand in zelf
bedieningszaken. Daar is dus geen bedien
de die de waar aanprijst, nee, de waar
moet zichzelf verkopen. Daar staat dan
ons flesje tussen de flesjes van de con
currentie en moet door vorm en etiket de
ogen der dames naar zich toe lokken. Het
is geen wonder, dat we met het ontwerpen
van fles en etiket rekening moeten houden
met de smaak van de vrouw, want 41%
van het flessebier in Amerika wordt door
vrouwen gekocht.
Bier op vierde plaats
Amerika is een groot land. Er wordt veel
gedronken, wel 48.000.000.000 gallons per
jaar waarvan het meeste water is. Hier
op volgen thee en koffie, de derde plaats
wordt bezet door de melk en op de vierde
plaats komt bier 3.500.000 gallons per
jaar.
Grote dankbaarheid hebben de Amerikaan
se brouwerijen betoond voor de opheffing
van de drooglegging, nu vijfentwintig jaar
geleden. Regionaal plaatsten zij in alle
grote dagbladen vier hele pagina's adver
tenties, waarin dit feit werd herdacht. Een
waarlijk Amerikaans gebaar jegens publiek
en pers...
De ploeg Amstel-mensen in de States dient
een goede zaak met ijver en vindingrijkheid.
Ten bewijze van dit laatste liet hij ons
een boekje zien, waaruit kaartjes worden
gescheurd, die men op het New Yorkse
kantoor aan de post hecht. In de rechter
hoek staat ons embleem en de tekst luidt:
„Neem een biertje vanavond bij het eten.
Het is verfrissend... Het is opwekkend.
De drank waar heel Amerika van houdt."
11