stellingen die hun water direct uit de grond halen te verplichten het afgewerkte water weer in de grond terug te brengen. Veel water wordt voor de klimaatrege- lingsapparatuur gebruikt (z.g. aircondi tioning), maar de vervaardiging van een ton hoogwaardig staal vraagt 270 ton wa ter, terwijl voor de aanmaak van een ton goed papier 280 ton water nodig is. Amsterdam: 140 miljoen liter per dag Op het waterverbruik van de Amstel Brouwerij komen wij verderop terug, maar voorlopig zij vermeld dat de stad Amster dam dagelijks 140 miljoen liter verbruikt. Slechts nauwelijks vijf procent van al het water ter wereld is, behalve voor de scheepvaart en de visvangst, bruikbaar voor de mens. Meer dan vormt zeeën en oceanen ff ligt in bevroren toestand op Groenland en in het Zuidpoolgebied. En zo zal het wel blijven zolang er nog geen goedkope manier is ontdekt om zeewater te ontzilten of gletsjers te doen smelten. Veel water wordt ook vastgehouden in Alaska en Noord-Canada waar de grond permanent is bevroren, soms tot op wel 400 meter diepte. Gedurende miljoenen jaren heeft hetzelfde water dezelfde kring loop volbracht: het verdampte uit de oceanen, steeg op en condenseerde tot wol ken, viel neer als regen, direct in de ocea nen of op het vasteland om weer snel te rug te vloeien naar zee. Ook zonk en zinkt nog een deel langzaam in de grond en het kan soms duizenden jaren duren voordat het een bovengronds waterreservoir bereikt of verdampt, ver landinwaarts voor het de oceaan heeft bereikt. Amstel Brouwerij: 2 miljoen liter per dag Alle hout is geen timmerhout en evenmin is alle water brouwwater. In een gesprek dat wij over dit onderwerp met de heer Weisenborn van ons laboratorium had den, is ons dit wel duidelijk geworden. Voor de stoomketels is ander water nodig dan voor het pasteuriseerproces en voor het reinigen van gist moet het water zelfs kiemvrij zijn. Teneinde er zeker van te zijn, dat voor elk proces het juiste water wordt gebruikt, controleert men op het laboratorium regelmatig de monsters wel ke van het water worden getrokken. De Amstel Brouwerij gebruikt dagelijks twee miljoen liter water, dat afkomstig is van de Loosdrechtse plassen en de Vecht. Zodra dat water binnen is, moet het voor het doel waarvoor het bestemd is, worden geschikt gemaakt. Wat zijn de eisen waaraan het water moet voldoen? De heer WGrande: laboratoriumonderzoek Ir. J. A. Emmens, die in de Bierwet bij wijze van inleiding een verhandeling over de biertechnologie heeft geschreven, zegt hierin over het water: Het is natuurlijk in de eerste plaats ge wenst, dat het water vrij is van troebeling, reuk- en smaakstoffen en van schadelijke bacteriën, die het bier zouden kunnen in fecteren en minder duurzaam maken. Af gezien daarvan is het voor licht bier ge wenst, dat men over zacht water beschikt; voor het donkere bier is hard, dus veel kalkzouten bevattend, water gewenst. Het originele Pilsener-bier is met zeer zacht water gebrouwen, het donkere Mün- chener-bier met hard water. Het zal duidelijk zijn, dat onder de hui dige omstandigheden, waardoor in de grote brouwerijen meerdere biersoorten worden vervaardigd, het gewenst is de aard van het water aan te passen aan de aard van het te brouwen bier. Indien de brou wer over hard water beschikt en toch licht bier wil brouwen, dan dient dit van te vo ren onthard te worden. Deze woorden zijn nog steeds van kracht en wij hoeven er niets meer aan toe te voegen. Het is interessant te vermelden dat slechts een klein gedeelte van het water, dat in de brouwerij omgaat, direct voor de bier bereiding wordt gebruikt. Verreweg het meeste dient voor het wassen en reinigen en hierop volgt in orde van grootte de waterhoeveelheid welke in de mouterij nodig is voor het weken van de gerst, na melijk 125.000 liter per dag. Ook het Vervolg op pag. 13 12

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 13