stellingen die hun water direct uit de
grond halen te verplichten het afgewerkte
water weer in de grond terug te brengen.
Veel water wordt voor de klimaatrege-
lingsapparatuur gebruikt (z.g. aircondi
tioning), maar de vervaardiging van een
ton hoogwaardig staal vraagt 270 ton wa
ter, terwijl voor de aanmaak van een ton
goed papier 280 ton water nodig is.
Amsterdam: 140 miljoen liter per dag
Op het waterverbruik van de Amstel
Brouwerij komen wij verderop terug, maar
voorlopig zij vermeld dat de stad Amster
dam dagelijks 140 miljoen liter verbruikt.
Slechts nauwelijks vijf procent van al het
water ter wereld is, behalve voor de
scheepvaart en de visvangst, bruikbaar
voor de mens. Meer dan vormt zeeën
en oceanen ff ligt in bevroren toestand op
Groenland en in het Zuidpoolgebied. En
zo zal het wel blijven zolang er nog geen
goedkope manier is ontdekt om zeewater
te ontzilten of gletsjers te doen smelten.
Veel water wordt ook vastgehouden in
Alaska en Noord-Canada waar de grond
permanent is bevroren, soms tot op wel
400 meter diepte. Gedurende miljoenen
jaren heeft hetzelfde water dezelfde kring
loop volbracht: het verdampte uit de
oceanen, steeg op en condenseerde tot wol
ken, viel neer als regen, direct in de ocea
nen of op het vasteland om weer snel te
rug te vloeien naar zee. Ook zonk en zinkt
nog een deel langzaam in de grond en het
kan soms duizenden jaren duren voordat
het een bovengronds waterreservoir bereikt
of verdampt, ver landinwaarts voor het de
oceaan heeft bereikt.
Amstel Brouwerij: 2 miljoen liter per dag
Alle hout is geen timmerhout en evenmin
is alle water brouwwater. In een gesprek
dat wij over dit onderwerp met de heer
Weisenborn van ons laboratorium had
den, is ons dit wel duidelijk geworden.
Voor de stoomketels is ander water nodig
dan voor het pasteuriseerproces en voor
het reinigen van gist moet het water zelfs
kiemvrij zijn. Teneinde er zeker van te
zijn, dat voor elk proces het juiste water
wordt gebruikt, controleert men op het
laboratorium regelmatig de monsters wel
ke van het water worden getrokken.
De Amstel Brouwerij gebruikt dagelijks
twee miljoen liter water, dat afkomstig is
van de Loosdrechtse plassen en de Vecht.
Zodra dat water binnen is, moet het voor
het doel waarvoor het bestemd is, worden
geschikt gemaakt.
Wat zijn de eisen waaraan het water moet
voldoen?
De heer WGrande: laboratoriumonderzoek
Ir. J. A. Emmens, die in de Bierwet bij
wijze van inleiding een verhandeling over
de biertechnologie heeft geschreven, zegt
hierin over het water:
Het is natuurlijk in de eerste plaats ge
wenst, dat het water vrij is van troebeling,
reuk- en smaakstoffen en van schadelijke
bacteriën, die het bier zouden kunnen in
fecteren en minder duurzaam maken. Af
gezien daarvan is het voor licht bier ge
wenst, dat men over zacht water beschikt;
voor het donkere bier is hard, dus veel
kalkzouten bevattend, water gewenst.
Het originele Pilsener-bier is met zeer
zacht water gebrouwen, het donkere Mün-
chener-bier met hard water.
Het zal duidelijk zijn, dat onder de hui
dige omstandigheden, waardoor in de
grote brouwerijen meerdere biersoorten
worden vervaardigd, het gewenst is de aard
van het water aan te passen aan de aard
van het te brouwen bier. Indien de brou
wer over hard water beschikt en toch licht
bier wil brouwen, dan dient dit van te vo
ren onthard te worden.
Deze woorden zijn nog steeds van kracht
en wij hoeven er niets meer aan toe te
voegen.
Het is interessant te vermelden dat slechts
een klein gedeelte van het water, dat in
de brouwerij omgaat, direct voor de bier
bereiding wordt gebruikt. Verreweg het
meeste dient voor het wassen en reinigen
en hierop volgt in orde van grootte de
waterhoeveelheid welke in de mouterij
nodig is voor het weken van de gerst, na
melijk 125.000 liter per dag. Ook het
Vervolg op pag. 13
12