Ha-Twee-O door A. J. A. de Winter Water heeft geen leeftijd. Het is onvenvoestbaar en een van de weinige dingen in de natuur die steeds weer kunnen worden gebruikt. Het is een fascinerende gedachte, dat het water waarop de ark van Noach eens dreef nu in onze grachten stroomt', dat hetzelfde water dat tweeduizend jaar geleden over de oevers van de Nijl het Egyptische land binnenstroomde, nu onze stranden bespoelt. Het water dat wij vanavond op onze thee gieten is hetzelfde water dat er was toen de aarde voor het eerst door een regenbui werd bezocht. En het water waarmee wij verleden week de kelder hebben geboend gebruiken wij volgende week misschien weer om bier mee te maken. M.aar hoe verontreinigd het ook wordt, steeds wordt het weer zuiver en verkwikkend als het. na in de atmosfeer verdampt te zijn, als regenwater neerdaalt. Nooit helemaal zuiver Helemaal zuiver is het nooit. Want regen water neemt allerlei ongerechtigheden uit de lucht op, zoals deeltjes ammoniakzou- ten en als het in de buurt van steden valt komt er een beetje zwavelzuur mee, dat door brandende kool wordt afgeschei den. En die kleine onzuiverheden beïnvloeden de kwaliteit van het water. Absoluut zui ver water komt in de natuur niet voor en zelfs in het laboratorium is het zeer moeilijk alle vreemde bestanddelen uit een watermonster te halen. Regenwater is zacht, d.w.z. het bevat wei nig of geen kalk en magnesium. Hard water wel en de mate van hardheid hangt af van de aanwezige hoeveelheid van deze zouten. Voor de was heeft men in hard water veel zeep nodig omdat een gedeelte van de zeep door de kalk en het magnesium worden gebruikt. Deze menging veroor zaakt de bekende vuilring in wasteil en badkuip. Water kan weer zacht worden gemaakt door koken of door toevoeging van che micaliën. Wat is water eigenlijk? Ieder kent de beroemde chemische for mule H20, hetgeen wil zeggen dat één molecuul water bestaat uit twee atomen waterstof (hydrogenium) en één atoom zuurstof (oxygenium). Eeuwenlang is water beschouwd als een element (Het water is het edelste der elementen, Pindarus), maar in 1781 ontdekte Cavendish de vorming van water bij de explosie van waterstof luchtmengsels, een ontdekking die pas in 1783 door Lavoisier op de juiste wijze ge- interpreteerd is. Hierdoor is het dit jaat Het hiernaast afgebeelde schema van de bierbereiding spreekt voor zichzelf en tallozen in ons bedrijf kunnen dit schema wel dromen. Voor hen hebben wij het dan ook niet afgedrukt, maar wel voor de velen die in hun dagelijks werk niets met de produktie te maken hebben. Want als goede medewerkers van een brouwerij horen wij te weten, althans schematisch, hoe ons bier tot stand komt. Bekijk daarom deze plaatjes aandachtig, bedek dan de woorden en probeer eens of u de be werkingen kunt opnoemen. Kunt u dat, dan slaat u het blad dicht, en tracht uit het hoofd te brouwen. Het geeft voldoening als u op een desbetreffende vraag kunt zeggen: zo en zo wordt ons bier met karakter gebrouwen. Bewaar dit Spongat evenwel, want dan heeft u het schema ook steeds bij de hand. Over de grondstoffen beginnen wij in dit nummer een serie artikelen. Als eerste: HET WATER 10

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 11