Bier in de boeken Bij de uitgever Hans Carl te Neurenberg (de uitgever v. h. tijdschrift „Brauwelt") is verschenen een boek van Dr. M. Hoff mann, getiteld 5000 Jahre Bier. Het boek wil een overzicht geven van de geschiede nis van het bier en de mee (honingdrank). Zolang er graan is is er bier, zegt de schrij ver in zijn voorrede maar het bier van de twintigste eeuw is een andere drank dan welke onze voorvaderen omstreeks het jaar duizend dronken ofwel de ouden Sume- riërs en Egyptenaren duizenden jaren voor Christus consumeerden. De Duitse brou wers (uiteraard spreekt dr. Hoffmann in zijn boek veel over het brouwbedrijf in zijn vaderland, hoewel hij de betekenis van het bier in andere landen geenszins vergeet) hebben bijzonder veel aan de traditie ge daan. Reeds in 1913 hebben de brouwe rijen zich verenigd in een Gesellschaft für die Geschichte und Bibliographie des Brau- wesens en dit genootschap heeft door het uitgeven van jaarboeken grote verdiensten gehad voor de geschiedenis van het brou wen. Het met eenentwintig afbeeldingen ver luchte boek bestaat uit vijf gedeelten: het brouwen in de oudheid tot aan de volksver huizing, bierbereiding en bierverbruik van de volksverhuizing tot aan de dertigjarige oorlog, van de dertigjarige oorlog tot aan het tijdperk van de vrijheid van beroep (o.a. de concurrenten van het bier, koffie, thee, cacao, besprekend), het tijdperk van de vrije concurrentie, kuituurgeschiedenis van het bier. Bier unser Volksgetriink is ook een uitgave van Hans Carl in Neurenberg. Een prach tig uitgevoerd fotoboek, dat niet alleen een Natuurlijk is het idioot, maar nu hij 's avonds thuis." 21 duidelijk beeld geeft van alle stadia van het bierbrouwen, maar ook van de bier ingrediënten, verpakking, vervoer en con sumptie. Het boek opent met een artikel van de hand van dr. Erich KaindI (Deut- scher Brauerbund, Bonn) waarin het aan deel van het bier in de (West) Duitse eco nomie wordt besproken. Hieruit blijkt dat in 1956 70.000 mensen werkzaam waren in het brouwbedrijf; DM 380 milj. werd in dat jaar aan deze werknemers aan salarissen ,en lonen uitbetaald. 2.940 Brouwerijen brouwden in 1956/'57 39,6 miljoen hl bier. Het verbruik per hoofd per jaar beliep in 1956 70,6 1. De bieraccijns bracht in dat jaar DM 483.000.000 op. Beide boeken zijn kortgeleden aan de bi bliotheek van de Amstel Brouwerij toege voegd. Over Oude Pleisterplaatsen handelt een ge schriftje van slechts zestien pagina's, dat is verschenen als nummer 671 in de AO- reeks, uitgegeven door de stichting IVIO A.msterdam. Elke week verschijnt zo'n boek je en het geeft in meer dan vijfduizend woorden en een twintigtal illustraties veel wetenswaardigs over een bepaald onder werp (veelal onderwerpen die bijzonder actueel zijn). Jacques R. W. Sinnighe (di recteur van de Stichting tot Codificatie van de Nederlandse volksverhalen) beschrijft in deze AO het ontstaan van herbergen en hotels en vertelt van oude pleisterplaatsen die nu nog in ons land te vinden zijn. Men kan zich op deze reeks boekjes abon neren en verkrijgt zo na verloop van tijd een instructieve encyclopaedic. Een jaar abonnement (vijftig nummers) „Algemene Ontwikkeling" kost 13,90. DAAR GA JE Deze uitroep is, sinds Wim Kan er ons op een oudejaarsavond mee aan het lachen heeft gemaakt, een gevleugeld woord ge worden. Willen we correct zijn, dan zeg gen we proost of gezondheid, maar ook horen we hier wel skol zeggen. (Eigenlijk moet het geschreven worden met een a waarboven een klein o'tje staat, maar dat teken heeft onze zetterij niet.) Skol is een immigrant uit Scandinavië en is gevormd van de beginletters van de woorden Skonhet (schoonheid), Kalrik (liefde), Alderdom (lang leven) en Lycka (geluk). Een char mante toost, samengetrokken tot een leuk woord.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 22