Bier in de boeken
Bij de uitgever Hans Carl te Neurenberg
(de uitgever v. h. tijdschrift „Brauwelt")
is verschenen een boek van Dr. M. Hoff
mann, getiteld 5000 Jahre Bier. Het boek
wil een overzicht geven van de geschiede
nis van het bier en de mee (honingdrank).
Zolang er graan is is er bier, zegt de schrij
ver in zijn voorrede maar het bier van de
twintigste eeuw is een andere drank dan
welke onze voorvaderen omstreeks het jaar
duizend dronken ofwel de ouden Sume-
riërs en Egyptenaren duizenden jaren voor
Christus consumeerden. De Duitse brou
wers (uiteraard spreekt dr. Hoffmann in
zijn boek veel over het brouwbedrijf in zijn
vaderland, hoewel hij de betekenis van het
bier in andere landen geenszins vergeet)
hebben bijzonder veel aan de traditie ge
daan. Reeds in 1913 hebben de brouwe
rijen zich verenigd in een Gesellschaft für
die Geschichte und Bibliographie des Brau-
wesens en dit genootschap heeft door het
uitgeven van jaarboeken grote verdiensten
gehad voor de geschiedenis van het brou
wen.
Het met eenentwintig afbeeldingen ver
luchte boek bestaat uit vijf gedeelten: het
brouwen in de oudheid tot aan de volksver
huizing, bierbereiding en bierverbruik van
de volksverhuizing tot aan de dertigjarige
oorlog, van de dertigjarige oorlog tot aan
het tijdperk van de vrijheid van beroep
(o.a. de concurrenten van het bier, koffie,
thee, cacao, besprekend), het tijdperk van
de vrije concurrentie, kuituurgeschiedenis
van het bier.
Bier unser Volksgetriink is ook een uitgave
van Hans Carl in Neurenberg. Een prach
tig uitgevoerd fotoboek, dat niet alleen een
Natuurlijk is het idioot, maar nu
hij 's avonds thuis."
21
duidelijk beeld geeft van alle stadia van
het bierbrouwen, maar ook van de bier
ingrediënten, verpakking, vervoer en con
sumptie. Het boek opent met een artikel
van de hand van dr. Erich KaindI (Deut-
scher Brauerbund, Bonn) waarin het aan
deel van het bier in de (West) Duitse eco
nomie wordt besproken. Hieruit blijkt dat
in 1956 70.000 mensen werkzaam waren in
het brouwbedrijf; DM 380 milj. werd in dat
jaar aan deze werknemers aan salarissen
,en lonen uitbetaald. 2.940 Brouwerijen
brouwden in 1956/'57 39,6 miljoen hl bier.
Het verbruik per hoofd per jaar beliep in
1956 70,6 1. De bieraccijns bracht in dat
jaar DM 483.000.000 op.
Beide boeken zijn kortgeleden aan de bi
bliotheek van de Amstel Brouwerij toege
voegd.
Over Oude Pleisterplaatsen handelt een ge
schriftje van slechts zestien pagina's, dat is
verschenen als nummer 671 in de AO-
reeks, uitgegeven door de stichting IVIO
A.msterdam. Elke week verschijnt zo'n boek
je en het geeft in meer dan vijfduizend
woorden en een twintigtal illustraties veel
wetenswaardigs over een bepaald onder
werp (veelal onderwerpen die bijzonder
actueel zijn). Jacques R. W. Sinnighe (di
recteur van de Stichting tot Codificatie van
de Nederlandse volksverhalen) beschrijft in
deze AO het ontstaan van herbergen en
hotels en vertelt van oude pleisterplaatsen
die nu nog in ons land te vinden zijn.
Men kan zich op deze reeks boekjes abon
neren en verkrijgt zo na verloop van tijd
een instructieve encyclopaedic. Een jaar
abonnement (vijftig nummers) „Algemene
Ontwikkeling" kost 13,90.
DAAR GA JE
Deze uitroep is, sinds Wim Kan er ons op
een oudejaarsavond mee aan het lachen
heeft gemaakt, een gevleugeld woord ge
worden. Willen we correct zijn, dan zeg
gen we proost of gezondheid, maar ook
horen we hier wel skol zeggen. (Eigenlijk
moet het geschreven worden met een a
waarboven een klein o'tje staat, maar dat
teken heeft onze zetterij niet.) Skol is een
immigrant uit Scandinavië en is gevormd
van de beginletters van de woorden Skonhet
(schoonheid), Kalrik (liefde), Alderdom
(lang leven) en Lycka (geluk). Een char
mante toost, samengetrokken tot een leuk
woord.