IN DE KELDER BENEDEN
Het echtpaar Duysens in restaurant Le Gourmet.
Met de stijlvol uitgevoerde menukaart
in de hand gaat het vanzelf de beschrij
ving bedoelen wij, niet het eten, want dat
vereist ervaring en wijs beleid en hier
komen de ingrediënten danpoetes mit ap-
pelsjieve (gebakken bloedworst met schijf
jes appel), sjtumpkes (worst), gebroane
sjpieë-bak (speenvarken), heud-kieës
(hoofdkaas), auw sjink (ham), boere-mèt-
woeësj (metworst), sjtink-kieës (stinkkaas),
angere kieës (andere kaassoorten), fleutert-
zeem doeve pasteej (duive-pastei), pe-
ërperkook, Limburgse kaffieë mit room en
soeker, zjwatbroeëd-witbroeëd, boerewek,
kadetjes, krintewek, riestevlaam, appele-
vlaam, proemevlaam, ledderkesvlaam (di
verse vlaaien), nonnenvotte (oliebollen),
beer van De Amstel oet Heële
Dat alles werd geserveerd en gegeten tij
dens de Limburgse Kaffieëdusj, die Lim
burgse koffietafel in restaurant Le Gour
met, een naam die wij toen buitengewoon
van toepassing vonden.
Nadat de heer Kerckhoffs alle aanwezigen
welkom had geheten, dankte hij de heer
Duysens voor de samenwerking en wenste
hem en zijn vrouw veel geluk toe en nog
vele jaren om van de rust te genieten. Een
goeien appetiet werd toegewenst en hierna
volgde de aankondiging dat voor deze ge
legenheid dispensatie was verleend. De ka
lender wees aan dat het vrijdag was
Er werd begonnen met eten, in alle ge
moedsrust door de ingezetenen, met stij
gende verbazing door de van-verre-gekome-
nenToen vroeg de heer Van Marwijk
Kooy het woord. Hij sprak van de eerste
tijd toen men weinig vertrouwen had in die
ondermijnde Limburgse grond, die immers
elk ogenblik kon instorten
Maar Heerlen stortte niet in en er werd
genoeg vertrouwen gekweekt om tot twee
maal toe tot verbouwing van de behuizing
over te gaan. Maar wat er niet meer aan
de behoeften mocht voldoen, de heer
Duysens voldeed steeds aan alle voorwaar
den. De heer Van Marwijk Kooy schetste
hem als een beminnelijk persoon met grote
werkkracht. Maar ook mevrouw Duysens
werd in zijn hulde betrokken en haar werd
dank gebracht voor haar samenwerking.
Het verwerken van de spijzen ging hierna
door. Lange tafels en korte tafels, kleine en
grote. De hoofdtafel was wel die waar
aan de heer Duysens met echtgenote, kin
deren (twee zoons en een dochter) en
schoondochters en schoonzoon hadden
plaatsgenomen. Daarbij zaten de heren
12