Heerlen Een zoon volgt zijn vader op IN DE „KELDER" BOVEN De scheidende directeur temidden van de heren Van Marwijk Kooy en jhr. Six van Hillegom. Op 3 januari j.l. heeft de heer A. Duysens, directeur van ons filiaal Heerlen, afscheid genomen wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Zijn zoon, de heer J. Duysens, heeft hem opgevolgd. Met ingang van 1 januari j.l. is tot adjunct directeur benoemd de heer J, G. M. Kerckhoffs. We zouden met deze mededeling kunnen volstaan, want dat is er gebeurd daar in Heerlen. Een zoon volgt zijn vader op Maar er gebeuren wonderen in Heerlen. Er worden kolen gedolven. Hoe dat gaat hebt u in het vorige nummer kunnen lezen. Kolen delven is een moeilijke zaak, die voor ons gelijk staat aan een wonder. Een ander wonder gebeurde toen een zevenentwintig- jarige jongeman in datzelfde Heerlen belast werd met de verkoop van Amstel bier. Hij besteeg zijn fiets en bereed daarmee de heu velachtige wegen, bezocht de caféhouders en deed zijn best. Later kocht hij een paard en reed daarmee naar de klanten. Om de gezondheid van het beest behoefde hij zich niet druk te maken: zijn vader en zijn broer waren dierenarts. Zij kenden vele mensen en dat is prettig als je zaken moet doen. Maar bier verkopen wil zeggen bier drinken. En dat kostelijke vocht klotste de jongeman teveel in de buik als het paard hem door Limburg draafde. Daarom kocht hij voor vijftig gulden een tilbury en spande het paard ervoor, zodat hij eruit zag als een dorpsdokter... Zo voelde hij zich ook, deze jongeman, deze Duysens, die een goed biertje ver kocht en wist dat een glas bier medicijn was. De kompels dronken het en hij be stelde het in Amsterdam en de brouwerij daar leverde af. De directie glimlachte. Zij overliep de zaak in Heerlen niet, liet de jonge verkoper zijn gang maar gaan, niet wetend dat hij daar bezig was een wonder te verrichten. Een wonder? Laat hem niet lachen. Wonderen? Heeft hij niet in de eerste wereldoorlog bier uit suikerbieten gemaakt? Jawel, want hij verstaat het vak, dat hij sinds 1918 niet meer beoefent: brouwmeester. In 1914 haalde hij daarvoor zijn diploma en in de jaren daarna was hij brouw- en moutmees- rer in verschillende brouwerijen in Duits land. Hij leert daar brouwen en een goed bier waarderen. Daarom waardeert hij het Amstel bier en kan het met vuur verkopen. Bescheiden aantallen hecto's in het begin... Nu gaan de boeken open en met een ge heimzinnig gezicht toont men ons de om zet van heden: januari 1958. Wat in 1919 10

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1958 | | pagina 11