Heerlen Een zoon volgt zijn vader op
IN DE „KELDER" BOVEN
De scheidende directeur
temidden van de heren Van Marwijk Kooy en jhr. Six van Hillegom.
Op 3 januari j.l. heeft de heer A. Duysens, directeur van ons filiaal Heerlen, afscheid
genomen wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Zijn zoon, de heer
J. Duysens, heeft hem opgevolgd. Met ingang van 1 januari j.l. is tot adjunct
directeur benoemd de heer J, G. M. Kerckhoffs.
We zouden met deze mededeling kunnen
volstaan, want dat is er gebeurd daar in
Heerlen. Een zoon volgt zijn vader op
Maar er gebeuren wonderen in Heerlen.
Er worden kolen gedolven. Hoe dat gaat
hebt u in het vorige nummer kunnen lezen.
Kolen delven is een moeilijke zaak, die voor
ons gelijk staat aan een wonder. Een ander
wonder gebeurde toen een zevenentwintig-
jarige jongeman in datzelfde Heerlen belast
werd met de verkoop van Amstel bier. Hij
besteeg zijn fiets en bereed daarmee de heu
velachtige wegen, bezocht de caféhouders
en deed zijn best. Later kocht hij een
paard en reed daarmee naar de klanten. Om
de gezondheid van het beest behoefde hij
zich niet druk te maken: zijn vader en zijn
broer waren dierenarts. Zij kenden vele
mensen en dat is prettig als je zaken moet
doen. Maar bier verkopen wil zeggen bier
drinken. En dat kostelijke vocht klotste de
jongeman teveel in de buik als het paard
hem door Limburg draafde.
Daarom kocht hij voor vijftig gulden
een tilbury en spande het paard ervoor,
zodat hij eruit zag als een dorpsdokter...
Zo voelde hij zich ook, deze jongeman,
deze Duysens, die een goed biertje ver
kocht en wist dat een glas bier medicijn
was. De kompels dronken het en hij be
stelde het in Amsterdam en de brouwerij
daar leverde af.
De directie glimlachte. Zij overliep de zaak
in Heerlen niet, liet de jonge verkoper zijn
gang maar gaan, niet wetend dat hij daar
bezig was een wonder te verrichten. Een
wonder? Laat hem niet lachen. Wonderen?
Heeft hij niet in de eerste wereldoorlog
bier uit suikerbieten gemaakt? Jawel, want
hij verstaat het vak, dat hij sinds 1918 niet
meer beoefent: brouwmeester. In 1914
haalde hij daarvoor zijn diploma en in de
jaren daarna was hij brouw- en moutmees-
rer in verschillende brouwerijen in Duits
land. Hij leert daar brouwen en een goed
bier waarderen. Daarom waardeert hij het
Amstel bier en kan het met vuur verkopen.
Bescheiden aantallen hecto's in het begin...
Nu gaan de boeken open en met een ge
heimzinnig gezicht toont men ons de om
zet van heden: januari 1958. Wat in 1919
10