De eerste groep mensen gaat een laag weghameren van ongeveer twee meter diep. Zij stutten het gedeelte dat zij weghakken om instorting te voorkomen. Het weg gehakte schuiven ze met grote schoppen op de transportband die in hun pijler loopt. De kool gaat op de transportband van de pijler naar de band van de galerij en van daar naar de kolenwagens in de steen gangen. Na twee meter hakken en stutten (de hoogte van deze pijler was 60 cm, er zijn ook pijlers van 40 cm) komt de tweede ploeg om ook weer verder te hak ken en te stutten. De derde ploeg gaat dan de transportband en de leidingen ver leggen. Dit is een groots werk want over een lengte van een 120 meter moet dit gedaan worden en dan nog tussen stutten door die op afstanden van een meter van elkaar staan. Is alles nu naar voren ge bracht dan laat men het achter zich lig gende gedeelte instorten. Dit doen de „rovers". Door dit instorten, zakt de hele laag boven de pijler ook. Na verloop van jaren kan dus bovengronds ook een ver zakking ontstaan en dat noemt men dan mijnschade. Grote scheuren in woningen en andere gebouwen en in het wegdek kunnen daarvan dikwijls het gevolg zijn. Naast de enorme toevoer van verse lucht naar alle punten ondergronds, wordt ook steeds water aangevoerd en alles zoveel mogelijk nat gehouden. Dit laatste doet men om stof te voorkomen, dat gevaarlijk voor de gezondheid is. Een deskundige zal dagen lang met u kun nen praten over alles wat in een mijn te doen valt en over alle mogelijke veiligheids maatregelen. Diverse bedrijven staan klaar om uit de kolen bijprodukten te winnencokes, loog zouten, zwavelzuur, ammoniak, kunstmest stoffen, aether, grondstoffen voor kunst garens (o.a. voor nylons) enz. enz. Nog maals dank aan de heren die mij dit bij zondere werk hebben laten zien. Het tweede hoogtepunt was het deelnemen aan een echt Limburgs feest. Met onze inspecteur, de heer Van Hilten, heb ik in Geleen een bezoek gebracht aan een feest tent. Het was geweldig. Wat kunnen deze mensen feestvieren. Vooral ons, Amstel- mensen, deed het heel veel goedlinks en rechts van de ingang, achterin de tent stonden de bars met onze Amstel- HOOFDZAAK Dit tafereeltje in Paramaribo werd gefoto grafeerd door de heer A. van Leeuwen, publiciteitschef van het Nederlands Talen Instituut. Als het bier op is blijft de doos beschikbaar en als men die op het hoofd draagt, houdt men de handen vrij. De hoofdzaak van deze „hoofdzaak" vinden wij, dat door deze manier van dragen de tekst volledig zichtbaar blijft. wonderfusten en op die avond werden zes hl kostelijk Amstelbier naar de dorstige Limburgers gebracht en met smaak ge dronken. Ik heb nu steeds gesproken over Limburg en Limburgers. Dat komt omdat men daar in het zuiden steeds praat over Holland en Hollanders. Beste Limburgers, als Hol lander ben ik er maar wat trots op dat wij allen tesamen Nederlanders zijn. Wij van de brouwerij brouwen een goed Neder lands produkt dat door u met smaak ge dronken wordt. U, in de mijn, komt met een goed Nederlands produkt dat door ons zeer wordt gewaardeerd. Kortom, uw kolen en ons Amstelbier hebben beide een prima karakter. Si J0k J I VM.5TEI «HjaWf&fcia 15

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1957 | | pagina 16