De werkclassificatie door Corver Nu toepassing van werkclassificatie als hulpmiddel ter bepaling van de juiste loonsverhouding in Nederland steeds meer plaats vindt en in brouwerijkringen hier voor ook belangstelling gaat bestaan, lijkt het goed hier beknopt uiteen te zetten wat Werkclassificatie eigenlijk betekent, en waarom men steeds meer tot toepassing ervan overgaat. Om met beantwoording van het waarom te beginnen, de huidige indeling in loon- groepen voldoet al lang niet meer door de min of meer grove wijze waarop dit geschiedt (ongeoefend - geoefend - ge schoold) en anderzijds door het steeds in gewikkelder worden van de produktiewijze waardoor het werk in toenemende mate gespecialiseerd wordt. Denk b.v. aan onze bottelarij, legkelder enz. Teneinde aan deze bezwaren tegemoet te komen is men gaan uitzien naar een beter verantwoorde methode ter bepaling van de loonhoogte. Deze heeft men nu gevonden in de werkclassificatie. Deze werkclassificatie is een methode tot een meer wetenschappelijke, systematische en daarom meer verantwoorde bepaling van de rangorde der functies. Zij kent n.l. geen beroepen maar uit sluitend functies. Buiten beschouwing blijft hierbij de wijze waarop het werk wordt uitgevoerd en b.v. de hoeveelheden afgeleverd werkook ploegendienst en b.v. overuren. Dit kan op andere wijze in het loon tot uiting komen zoals Merit-Rating, ploegentoeslag, overurentoeslag enz. Wel worden beoordeeld de eisen welke een bepaalde functie stelt. Hiervoor wor den cijfers gegeven aan de hand van een wetenschappelijke methode, tegenwoordig veelal de door de meeste bedrijven die werkclassificatie ingevoerd hebben toege paste „genormaliseerde methode". Als handleiding bevat deze een aantal vaste kenmerken die ik hier niet alle zal noemen voldoende om enig inzicht te krijgen is, dat b.v. kennis, zelfstandigheid, nauw gezetheid, de omstandigheden van het werk (kou, warmte, vocht, stof, lawaai) een zeker aantal punten krijgen. Als wij nu aannemen, als geheel wille keurig voorbeeld, dat het aantal punten kan variëren van b.v. 0-120 punten en men verdeeld deze in 6 loongroepen, dan krijgt men in de functie van 0-20 punten het laagste loon, van 20-40 punten de vol gende loongroep enz., en dus van 100-120 de hoogste groep .Hoe hoger de eisen zijn welke aan de functie gesteld worden, hoe hoger het aantal punten is dat voor de hoogte van het loon te bepalen is. Het loon dat aldus vastgesteld wordt is het basisloon, waarboven dan e.v. nog premies kunnen gegeven worden. Indien men bij invoering van werkclassifi catie in een hogere loongroep ingedeeld zal worden als waarin men zich nu bevindt, zal dit uiteraard weinig moeilijkheden op leveren. Hoe echter als men in een lagere groep terecht zal komen? Voorop staat dat men dan het principe der werkclassificatie geen geweld kan aandoen. Hier zal door overleg een oplossing gevonden moeten worden. Al zal een eventuele invoering van werk classificatie geen omwenteling brengen op loongebied, toch zal het in het begin nog wel eens aanleiding geven tot moeilijk heden. Het is daarom goed te weten dat vóór invoering steeds nauwgezet overleg plaats vindt tussen werkgevers en werk nemersorganisaties, teneinde deze moeilijk heden zoveel mogelijk te voorkomen, en dat oo kna invoering dit overleg doorgaat teneinde de kinderziekten er door goede samenwerking uit te halen. Hoewel erg beknopt (er zijn veel dikke boeken over geschrevenhoop ik u hier mede toch enig inzicht te hebben gegeven in wat werkclassificatie eigenlijk is. Uit het bedrijf ontvingen wij de boven staande bijdrage, die wij onze lezers niet willen onthouden. 12

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1957 | | pagina 13