Enkele feiten
Onze
Record-houders
Lofwoorden
verwijderen. Dan is het klaar voor de
deksel.
Dit laatste werkstukje het sluiten -
wordt „felsen" genoemd. Het betekent een
voudig het door ombuigen volledig lucht
ledig afsluiten van twee op elkaar liggende
bliklagen. De deksel, die breder uitloopt
dan de totale omvang van het blik, wordt
daarbij om de bovenrand van het blik
gekruld. Ook dit gebeurt natuurlijk ma
chinaal. Als U een blikje bekijkt zult U
ook vergeefs zoeken naar een krulrand;
hoogstens zijn de beide randen (boven en
onder) om enkele millimeters dikker en
afgerond, maar dat is ook alles wat er
overblijft van de scherpe, uitstekende ran
den die er te zien zijn vóór het proces
begint.
De binnenkant van het blik is bovendien
voorzien van een driedubbele laag kunst
hars men noemt het plastic, maar dit is
het niet die het onmogelijk maakt dat
het bier, ook na langere lagertijd, naar
blik gaat smaken.
Tenslotte zou men zich (terecht) af kun
nen vragen of dit sluitproces wel snel ge
noeg gaat om niet het koolzuur nog een
kansje te geven om te ontsnappen. Dit is
zeer juist. Om dit te voorkomen heeft men
ook in de felsmachine een drukinstallatie
aangebracht die nog tijdens het sluiten
koolzuur-injecties afgeeft. Daarna gaan de
blikken (flessen) naar de pasteuriseer-
machine waar zij onder een temperatuur
van ongeveer 60° Celsius gedurende een
uur voor lange tijd houdbaar worden ge
maakt.
Op die manier worden ongeveer 15.000
blikken per uur klaar gemaakt voor ver
zending.
Oprichting: Op 11 Juni 1870 onder de
naam De Pesters Kooy en Co. Het
eerste brouwsel werd vervaardigd op
25 October 1871 en afgeleverd op
15 Januari 1872. In 1890 werd de
naam veranderd in de N.V. Beiersch
Bierbrouwerij „De Amstel".
Directie
Jonkheer Jan Six van Hillegom
M. van Marwijk Kooy.
Adjunct-Directie
Mr. W. P. A. van Voorst van Beest
P. Kranenberg
Mr. E. J. Egberts.
Export: Naar 88 landen.
Gerst: 38 Silo's (met een totale capaciteit
van 7.000 ton). In totaal worden per
jaar 10.000.000 kilo gerst verwerkt.
BrouwhuisHierin worden per dag 4
kooksels vervaardigd waaruit 240.000
liter stamwort ontstaat. Stamwort is
het extract waaruit later, door bijvoe
ging van gist, het bier ontstaat.
Gistkelder: 35 Gistkuipen elk met een
capaciteit van 110.000 liter.
Productie: 80.000 flessen per uur (500.000
per dag); 15.000 blikken per uur.
Voorraad: 432 Lagertanks met een capaci
teit van 35.000 liter per tank hetgeen
neerkomt op een totale capaciteit van
15.000.000 liter kostelijk bier.
Filialen: Rotterdam, Heerlen, Groningen
en Hengelo.
zijn niet voldoende om het werk te prijzen
dat op de afdelingen bottelarij en expe
ditie is verricht in de dagen van de bier
prijsverhoging entijdens de recente
warmtegolf. Wat de heren Fokke en Esser
met hun mensen, mede dank zij de uit
gebreide hulp van verschillende andere
afdelingen van de brouwerij, allemaal ver
zet hebben is bijna niet te beschrijven.
Voor de heer Esser was het de grootste
(dag)omzet in zijn 37-jarige diensttijd.
Van 6 uur 's morgens tot ruim 9 uur
's avonds heeft men door moeten werken
om de dagelijks stijgende vraag naar ons
AMSTEL BIER te kunnen verwerken.
Vanaf 24 juni werd er zelfs een nacht
dienst ingesteld waarbij een chauffeur met
heftruck nachtelijks 100 ton verwerkte,
zodat men 's ochtends het werk sneller af
kon doen. Er zijn dagen bij geweest waarin
men met onze 26 zware auto's plus nog
eens extra 12 huurwagens een omzet be
reikte die 4 tot 5 maal hoger was dan in
1950-'51. Dat wil dus zeggen dat men
een weekomzet bereikte waarin getallen
voorkwamen die nog maar enkele jaren
geleden uitsluitend op de maandstaten
voorkwamen.
Gefeliciteerd heren, prachtig werk.
10