Enkele feiten Onze Record-houders Lofwoorden verwijderen. Dan is het klaar voor de deksel. Dit laatste werkstukje het sluiten - wordt „felsen" genoemd. Het betekent een voudig het door ombuigen volledig lucht ledig afsluiten van twee op elkaar liggende bliklagen. De deksel, die breder uitloopt dan de totale omvang van het blik, wordt daarbij om de bovenrand van het blik gekruld. Ook dit gebeurt natuurlijk ma chinaal. Als U een blikje bekijkt zult U ook vergeefs zoeken naar een krulrand; hoogstens zijn de beide randen (boven en onder) om enkele millimeters dikker en afgerond, maar dat is ook alles wat er overblijft van de scherpe, uitstekende ran den die er te zien zijn vóór het proces begint. De binnenkant van het blik is bovendien voorzien van een driedubbele laag kunst hars men noemt het plastic, maar dit is het niet die het onmogelijk maakt dat het bier, ook na langere lagertijd, naar blik gaat smaken. Tenslotte zou men zich (terecht) af kun nen vragen of dit sluitproces wel snel ge noeg gaat om niet het koolzuur nog een kansje te geven om te ontsnappen. Dit is zeer juist. Om dit te voorkomen heeft men ook in de felsmachine een drukinstallatie aangebracht die nog tijdens het sluiten koolzuur-injecties afgeeft. Daarna gaan de blikken (flessen) naar de pasteuriseer- machine waar zij onder een temperatuur van ongeveer 60° Celsius gedurende een uur voor lange tijd houdbaar worden ge maakt. Op die manier worden ongeveer 15.000 blikken per uur klaar gemaakt voor ver zending. Oprichting: Op 11 Juni 1870 onder de naam De Pesters Kooy en Co. Het eerste brouwsel werd vervaardigd op 25 October 1871 en afgeleverd op 15 Januari 1872. In 1890 werd de naam veranderd in de N.V. Beiersch Bierbrouwerij „De Amstel". Directie Jonkheer Jan Six van Hillegom M. van Marwijk Kooy. Adjunct-Directie Mr. W. P. A. van Voorst van Beest P. Kranenberg Mr. E. J. Egberts. Export: Naar 88 landen. Gerst: 38 Silo's (met een totale capaciteit van 7.000 ton). In totaal worden per jaar 10.000.000 kilo gerst verwerkt. BrouwhuisHierin worden per dag 4 kooksels vervaardigd waaruit 240.000 liter stamwort ontstaat. Stamwort is het extract waaruit later, door bijvoe ging van gist, het bier ontstaat. Gistkelder: 35 Gistkuipen elk met een capaciteit van 110.000 liter. Productie: 80.000 flessen per uur (500.000 per dag); 15.000 blikken per uur. Voorraad: 432 Lagertanks met een capaci teit van 35.000 liter per tank hetgeen neerkomt op een totale capaciteit van 15.000.000 liter kostelijk bier. Filialen: Rotterdam, Heerlen, Groningen en Hengelo. zijn niet voldoende om het werk te prijzen dat op de afdelingen bottelarij en expe ditie is verricht in de dagen van de bier prijsverhoging entijdens de recente warmtegolf. Wat de heren Fokke en Esser met hun mensen, mede dank zij de uit gebreide hulp van verschillende andere afdelingen van de brouwerij, allemaal ver zet hebben is bijna niet te beschrijven. Voor de heer Esser was het de grootste (dag)omzet in zijn 37-jarige diensttijd. Van 6 uur 's morgens tot ruim 9 uur 's avonds heeft men door moeten werken om de dagelijks stijgende vraag naar ons AMSTEL BIER te kunnen verwerken. Vanaf 24 juni werd er zelfs een nacht dienst ingesteld waarbij een chauffeur met heftruck nachtelijks 100 ton verwerkte, zodat men 's ochtends het werk sneller af kon doen. Er zijn dagen bij geweest waarin men met onze 26 zware auto's plus nog eens extra 12 huurwagens een omzet be reikte die 4 tot 5 maal hoger was dan in 1950-'51. Dat wil dus zeggen dat men een weekomzet bereikte waarin getallen voorkwamen die nog maar enkele jaren geleden uitsluitend op de maandstaten voorkwamen. Gefeliciteerd heren, prachtig werk. 10

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1957 | | pagina 11