De dag van de vakpers
De voordelen
Waar het vandaan komt
De laatste etappes
Journalisten bezoeken
de Amstel Brouwerij
Op woensdag 22 mei bezocht een aantal journalisten van de verschillende Horeca-
vakbladen onze brouwerij. In de nieuwe kantine werden zij ontvangen door Ir. R. van
Marwijk-Kooy en de heer R. M. Wijdeveld. Het doel van deze dag was om de heren
journalisten het bhkbierproces eens van nabij te laten zien. Sinds het Amstel-blikje ook
op de Nederlandse markt was verschenen, en de vraag naar het blikbier begon te
stijgen, achtte de directie het verstandig om de vakbladpers in de gelegenheid te stellen
het fabricage-proces te komen bekijken. De vaak ingewikkelde vragen welke naar
aanleiding van dit bezoek werden gesteld, heeft de heer van Marwijk Kooy op voor
treffelijke wijze weten te beantwoorden, zodat de heren na afloop voldaan (van het
heerlijke bier) en tevreden over de technische beantwoording van hun vragen, zijn
vertrokken.
Teneinde ook onze eigen employées een inzicht te geven over de vraag naar het blikbier, i
de noodzaak waaruit deze verpakkingsvorm is voortgekomen en de groei van de markt, -.e
hebben wij gemeend een kort overzicht samen te moeten stellen waarin alle feiten en
cijfers, weliswaar beknopt, maar toch overzichtelijk zijn weergegeven.
Tot nu toe zagen wij het blikbier weinig
op de Europese markt. Het werd hoofd
zakelijk gereserveerd voor exportgebieden,
zoals Zuid- en Midden-Afrika, Azia, Aus
tralië, Zuid- en Midden-Amerika ,maar ook
voor scheepvaartmaatschappijen, leger
eenheden, plantage-fourageurs en expedi
ties. Eigenlijk was het blijkbaar overal ter
wereld te vinden, behalve in de winkels
van Berlijn, Parijs, Londen of Amsterdam.
Daarin moest verandering komen. Immers,
iedereen heeft recht op de voordelen die
het blikbier heeft te bieden. Tenslotte wil
de familie die gaat pick-nicken, de ver
woede zeiler of de wandelende vrienden
schaar ook wel eens een fris glaasje bier
drinken in plaats van het muffige water
uit de eeuwige veldflessen. Kortom, voor
allen die van een koele dronk houden en
daarbij niet het risico willen lopen om
met doorweekte boterhammen op de plaats
van bestemming aan te komen is het blik
bier een ideale vervanging van het flessen-
bier.
Het materiaal voor de blikken is afkomstig
uit een van de grootste blikfabrieken in
Europa, die in Oss, Brabant, is gevestigd.
Het proces is simpel. De Amstel Brou
werij heeft een van de modernste instal
laties. In de afdeling bottelarij het
woord spreekt al voor zichzelf worden
grote hoeveelheden blikjes op de lopende
band geplaatst en allereerst met warm en
koud water uitgespoeld. Vervolgens wor
den zij door middel van koude lucht droog-
gespoten. Daarna gaan de blikken naar de
„meter". Deze meter is een installatie met
twee^ kranen. Met een onderling verschil
van een fractie van een seconde worden
deze kranen opengedraaid waarbij dan de
eerste zorgdraagt voor de tegendruk (on
geveer 1 atmosfeer), terwijl de tweede
het blikje vult met de benodigde hoeveel
heid bier. Deze uitleg is natuurlijk wat
summier, men moet zich de gang van
zaken dan ook als volgt voorstellenzou
men alleen de tweede kraan openzetten,
dan zou het bier met grote kracht in het
blikje stromen en een enorme schuimkraag
veroorzaken. Dat is natuurlijk niet de be
doeling. Om deze schuimkraag nu tegen te
houden, en om het bier alsnog onder hoog
tempo in de blikken te „persen", wordt
de eerste kraan opengedraaid een kraan
die de taak heeft om het binnenstromende
bier zodanig „neer te drukken", dat het
niet de gelegenheid krijgt om zich uit te
putten in een vroegtijdige manchet. Zou
dat namelijk gebeuren, dan zou het bier
dood zijn en dusonverkoopbaar.
Is het blikje eenmaal gevuld dan gaat het
naar de sluitmachine waar het enkele in
jecties koolzuur (Co 2) krijgt om de laat
ste restjes lucht uit het kostbare vocht te
9