De drank der Goden
een korte
biergeschiedenis
Er is waarschijnlijk geen drank, die zo nauw verweven is met de legenden en overleverin
gen van enig volk als dat brouwsel van gerijpte gerst en hop, dat de Hollanders zo ge
moedelijk „een biertje" noemen. De naam „bier" treffen we zowel in het Nederlands
als in het Duits aan. In het oude Hoog-Duits was dit „pior", „bior", in het Fries bior-
bier". De Angelsaksische taal spreekt van beor„beer", terwijl het oude Noors
„bjor" noemt. Dit wijst dus allemaal op eenzelfde grondwoord. En wanneer de Span
jaarden van „cerveza", de Italianen van „birra" en de Scandinaviërs van „öl" spreken,
dan bedoelen zij daarmede dezelfde drank.
Wie de uitvinder van dit kostelijk nat is?
Helaas, hierover laat de geschiedenis ons
in het duister. Zonder twijfel zou zijn naam
anders van geslacht op geslacht blijven
voortleven en tot op deze dag met ere
genoemd worden.
De overlevering wil, dat een zekere Cam-
brinus, Koning van Brabant, ongeveer 800
jaar voor Chr. het bierbrouwen zou heb
ben uitgevonden, maar dit berust niet op
historische gegevens. Anderen zeggen, dat
Cambrinus een verbastering zou zijn van
Jan Primus (Jan de Eerste) een hertog
van Brabant, die in de 13e eeuw leefde.
In ieder geval is bier al een zéér oude
drank. De oudste oorkonden, die ons iets
over bier vertellen zijn Babylonische teks- j-
ten, die men heeft opgegraven en die zeker
6000 jaar oud zijn. Hieruit kan worden
afgeleid, dat de volken, die leefden tussen
de Euphraat en de Tigris reeds over een
brouwindustrie beschikten en dat bij deze
volken het bier een belangrijke rol in het
dagelijkse leven speelde. De bierbereiding
stond toen zelfs reeds op een zekere trap
van ontwikkeling, want uit de opgegraven
teksten kan worden opgemaakt, dat men
voor het brouwen al gekiemde graansoorten
gebruikte. De babyloniërs kenden reeds
zwaar bier en men had verschillende soor
ten voor ambtenaren en arbeidersIn het
eerste burgerlijk wetboek dat ooit werd uit
gegeven (ca. 3000 v. Chr.) staan alleen al
360 voorschriften voor de bereiding en de
verkoop van bier! Zowel de prijzen als het
alcoholgehalte waren bijv. bij de wet ge
regeld.
Nog veel meer gegevens heeft men kun
nen putten uit oude Egyptische inscripties
in graven en tempels. Zo is er b.v. een
steen gevonden, waar een legende op af
gebeeld staat dat op last van de zonnegod
RA, het bier uit gerst en bittere kruiden
bereid moest worden. Het doel was de go
din van de strijd SAKMET te bedwelmen,
zodat zij niet langer de bewoners van de
Nijlvlakte elkaar zou kunnen laten uitmoor
den. Hieruit zou dus geconcludeerd kun
nen worden, dat bier letterlijk een „go
dendrank" is!
De meeste Egyptische koningen bezaten
eigen brouwerijen en de bierproductie was
zó groot, dat één zo'n koninklijke brouwerij
per jaar een miljoen liter bier gratis aan
het tempelbestuur moest afleveren.
13