De drank der Goden een korte biergeschiedenis Er is waarschijnlijk geen drank, die zo nauw verweven is met de legenden en overleverin gen van enig volk als dat brouwsel van gerijpte gerst en hop, dat de Hollanders zo ge moedelijk „een biertje" noemen. De naam „bier" treffen we zowel in het Nederlands als in het Duits aan. In het oude Hoog-Duits was dit „pior", „bior", in het Fries bior- bier". De Angelsaksische taal spreekt van beor„beer", terwijl het oude Noors „bjor" noemt. Dit wijst dus allemaal op eenzelfde grondwoord. En wanneer de Span jaarden van „cerveza", de Italianen van „birra" en de Scandinaviërs van „öl" spreken, dan bedoelen zij daarmede dezelfde drank. Wie de uitvinder van dit kostelijk nat is? Helaas, hierover laat de geschiedenis ons in het duister. Zonder twijfel zou zijn naam anders van geslacht op geslacht blijven voortleven en tot op deze dag met ere genoemd worden. De overlevering wil, dat een zekere Cam- brinus, Koning van Brabant, ongeveer 800 jaar voor Chr. het bierbrouwen zou heb ben uitgevonden, maar dit berust niet op historische gegevens. Anderen zeggen, dat Cambrinus een verbastering zou zijn van Jan Primus (Jan de Eerste) een hertog van Brabant, die in de 13e eeuw leefde. In ieder geval is bier al een zéér oude drank. De oudste oorkonden, die ons iets over bier vertellen zijn Babylonische teks- j- ten, die men heeft opgegraven en die zeker 6000 jaar oud zijn. Hieruit kan worden afgeleid, dat de volken, die leefden tussen de Euphraat en de Tigris reeds over een brouwindustrie beschikten en dat bij deze volken het bier een belangrijke rol in het dagelijkse leven speelde. De bierbereiding stond toen zelfs reeds op een zekere trap van ontwikkeling, want uit de opgegraven teksten kan worden opgemaakt, dat men voor het brouwen al gekiemde graansoorten gebruikte. De babyloniërs kenden reeds zwaar bier en men had verschillende soor ten voor ambtenaren en arbeidersIn het eerste burgerlijk wetboek dat ooit werd uit gegeven (ca. 3000 v. Chr.) staan alleen al 360 voorschriften voor de bereiding en de verkoop van bier! Zowel de prijzen als het alcoholgehalte waren bijv. bij de wet ge regeld. Nog veel meer gegevens heeft men kun nen putten uit oude Egyptische inscripties in graven en tempels. Zo is er b.v. een steen gevonden, waar een legende op af gebeeld staat dat op last van de zonnegod RA, het bier uit gerst en bittere kruiden bereid moest worden. Het doel was de go din van de strijd SAKMET te bedwelmen, zodat zij niet langer de bewoners van de Nijlvlakte elkaar zou kunnen laten uitmoor den. Hieruit zou dus geconcludeerd kun nen worden, dat bier letterlijk een „go dendrank" is! De meeste Egyptische koningen bezaten eigen brouwerijen en de bierproductie was zó groot, dat één zo'n koninklijke brouwerij per jaar een miljoen liter bier gratis aan het tempelbestuur moest afleveren. 13

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1957 | | pagina 14