Wetenswaardigheden nieuws in het kort Kriel Smulpaap Een van de grootste smulpapen van het oude Rome was Marcus Cavius Apicius. Hij schreef een beroemd kookboek met honderden uitvoerige recepten en deinsde niet terug voor een schoteltje bereid van gevulde veldmuis. Gekookt wild zwijn, slak ken op melk gevoed en zee-schorpioen met tulpen waren enkele specialiteiten van Apicius. Prins Piickler, een steenrijke Silezische grootgrondbezitter, befaamd om zijn liefdes avonturen, vergat daarbij ook niet te zorgen voor de maag. Hij hield er elf koks op na. Hij had een Duitser voor de soep, een Engelsman voor het gebraden vlees, een Hollander voor de vis, een Hongaar voor de gestoofde vleesschotels, een Fransman voor de tussengerechten, een Oostenrijker voor de puddingen, een Napolitaan voor het ijs, een Romeinse kok voor het gebak, een Spanjaard voor de salades, een Pool voor de sausen en een Rus voor de hors d'oeuvre. Verslaving Uiterst merkwaardig is de invloed welke de aardappel heeft uitgeoefend op Ierland. Niet alleen wat het volkskarakter betreft maar ook ten aanzien van de maatschappe lijke gang van zaken. In het eind van de 16de eeuw werd de aardappel in Ierland ingevoerd. De half verhongerde bevolking wierp zich, na een tijd van ontbering ten gevolge van binnenlandse woelingen, gretig op de nieuwe, smakelijke knol. De aard appel begon tenslotte het hele economische leven te beheersen. De al te gemakkelijke teelt, waaraan men in Ierland heel weinig werk besteedde, miste haar uitwerking niet op de volksaard. Het gevolg was dat de levensstandaard lager daalde dan waar ook in Europa. De aardappel beheerste het volksleven, verving het geld, bepaalde de pacht en de hoeveelheid pachtgrond. De zekere en overvloedige oogst ontnam de boeren alle eerzucht en gevoel voor verant woordelijkheid voor hun gezin. Toen dan ook in 1845 en '46, zonder enige vooraf gaande symptomen, de aardappelziekte uit brak en de gehele oogst vernietigde, bete kende dit een ramp: een miljoen Ieren kwam om het leven door hongersnood. Een ander miljoen emigreerde in een soort pa niek naar Amerika. Nog wat kriel, kleingoedje, over de aard appel. Op keramiek, opgedolven uit graven aan de Peruaanse kust (daterend uit 200-800 na Chr.) heeft men de eerste V. aanwijzingen gevonden over het gebruik van de aardappel. Ook werden aardappel motieven aangetroffen op potten uit late re perioden (800-1000). De Spanjaar den ontdekten al gauw de mogelijkheden van de aardappel na hun verovering van het Incariik. De slaven werden uit sluitend gevoed met gedroogde aardappel, chuno genaamd. Wanneer de aardappel naar Europa werd overgebracht is niet pre cies bekend. Zeker is echter dat in 1570 in Sevilla aardappels werden gekweekt waar vandaan zij zich verder verspreiden naar Italië en België (immers door Spanjaarden bezet gebied in de Tachtigjarige oorlog b.v.). De beroemde hutspot, die gegeten werd bij Leidens Ontzet bevatte geen aard appel. Wellicht was het ramenas. Sir Walter Raleigh bracht in 1588 de aardap pelplant naar zijn landgoed in Ierland. ATLA 11

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1957 | | pagina 12