Erelint Hart en Maag Arbeidsvoorwaarden Lopende band Gekwetst Maar echt, als alle rekeningen zijn betaald en de laatste glinsterende balsplinters uit het tapijt zijn gepeuterd, de misletoe, ge stuurd door vrienden die blijkbaar dachten dat ons huwelijk wel een romantisch zetje kon gebruiken, in de vuilnisbak ligt en Eddie Christiani en de antwoordman op beide golflengten hun diverse taken weer onverdroten voortzetten, echt, dan is alles wel voorbij. En is het 195 7. Ik wens U allen en mijzelf bij voorbaat veel sterkte voor genoemde festiviteiten en genoeg optimisme om 1957 niet al te som ber te beginnen. En oh javeel succes met de rollade. M. B. chef, „vanaf twee uur 's nachts braad ik ieder kwartier een verse kip'. Wie verklaart dat zijn keukenprinses een „cordon bleu" is, bedoelt dat zij een uit muntende kokkin is. Hoe is deze eretitel ontstaan? Madame de Maintenon, maitresse van Lode- wijk XIV placht een blauw lint (cordon bleu) uit te reiken aan de beste leerling van een meisjesschool te St. Cyr, als zij nummer één was in het koken. Voor die tijd werd een blauw lint gedragen door de Ridders van de Heilige Geest, de hoogste orde in Frankrijk onder de Bourbons. Beethoven was een lastig en wantrou wend mande historie weet daar van alles over te vertellen. Zo had hij ook altijd last met zijn koks (en zij met hem). Zij bleven nooit lang bij hem in dienst. Een der redenen van hun onge noegen was dat hij altijd meende dat zij hem bestalen. Hij hield alle voorraden daarom dan ook achter slot en grendel. Iedere morgen placht hij 45 koffiebonen uit te tellen en aan zijn kok te overhan digen voor de ontbijtkoffie. Eens ontsloeg hij een kok omdat hij deze op een leugentje had betrapt. „Wie liegt", zei hij, „is niet rein van hart en zo iemand kan nooit een reine, zuivere maaltijd bereiden." Napoleon at iedere morgen gebraden kip voor zijn ontbijt. Hij was een zeer sterke man en uiterst matig; zijn hart sloeg slechts 62 maal per minuut (normaal plm. 72 sla gen per minuut). De moeilijkheid van zijn ontbijt was dat het plaats kon vinden tus sen 3 uur des nachts en 10 uur in de mor gen. Zodra hij echter zat, werd de kip on middellijk knappend en gloeiend opgediend. „Hoe doet u dat toch?", vroeg de Keizer eens aan de kok. „Sire", antwoordde de Toen Prins Eslerhazy, de beroemde kok foubert in dienst nam moest hij wel reke ning houden met de wensen van deze groot heid. En die waren niet bescheiden! Het salaris bedroeg 20.000,in goud. Ver der eiste hij een vrij appartement van 10 kamers, een staf van 18 personen (kamer dienaar, butler, twee lakeien, een paarden knecht, een koetsier en drie meiden b.v.) en een rijtuig met twee paarden. Een der beroem- ste namen op het gebied der smul partij was de fa meuze kok An- tonin Caréme (1784—1833). Alle gekroonde hoofden van Europa don gen naar zijn diensten. Hij werkte bij Talleyrand, bij Lord Londonderry, bij Geor ge IV, Czaar Alexander en Baron Roth schild. Hij was, tengevolge van zijn faam, zo wispelturig en overgevoelig als een pri ma-donna. Zo verliet hij de dienst van de Engelse koning George IV toen hij zag dat deze eens zout aan zijn soep toevoegde. Rothschild betaalde hem een salaris van 50.000,per jaar. Dit belette hem ech ter niet zijn baan op te zeggen toen de Baron eens gekookt schapenvlees met kaper- ejessaus bestelde: zo'n simpele schotel was zijn eer te na. 22

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Het Spongat | 1957 | | pagina 23