AMSTEL-ECHO HET BIER BLUST WEER BEST Een caféhouder aan de Vijzelstraat heeft kort ge leden nieuwe glorie bijgezet aan de reputatie van zijn bier. Door een smeulend sigarettenpeukje in een as bakje dat vlak bij het raam stond, hadden de gordijnen vlam gevat. In een oogwenk stond de vitrage in gloed, maar dank zij de tegenwoordig heid van geest van de caféhouder werd de brand spoedig geblust. Hij schonk een paar glazen vol met bier en wierp het vocht op de vlammen. Tegen een zo geestrijk schuimblusapparaat waren de vlammen niet op gewassen en ze gaven zich gewillig over. SPORT EN BIER De sportbeoefening moet iets natuurlijks blijven. Dat veronderstelt dat de sportbeoefenaar ook in het dagelijks leven natuurlijk blijft doen. Beroem de hardlopers zoals: Houben, Taylor, Spencer, Würing, Jonath en Lammers versmaadden een borrel of een glaasje bier niet. Zij dronken op de vooravond van een wedstrijd een glas bier om rustig te kunnen slapen. Zelfs Paovo Nurmi, de fenomenale Finse hardloper, dronk bier. Hetzelfde geldt voor de beroemde gewichtheffer en Olym pisch kampioen Strazberger, de Belgische wiel renner Adriaenssens, vele worstelaars (Ehrl), de vliegenier („vliegende pater") Schulte. Een grove fout der Duitse brouwerijen is dat zij geen reclame maken op sportvelden voor de bezoekers. (Brauwelt, 25 Januari 1951). BIER OOK ZONDER EEN HAP ETEN Het zal degenen, die de Olympische Spelen in Helsinki bezoeken, zeker interesseren, dat ze daar van de zomer zo maar een glas bier kunnen be stellen. Tot nu toe was het zo, dat men in Finland alleen een glas bier kon krijgen, indien men er iets bij at. Het Finse parlement heeft deze wet gewijzigd, zulks speciaal met het oog op de Olym pische Spelen, zodat men nu rustig in het Fins zal kunnen zeggen, Ober, een glas bier. De man zal het zonder dralen brengen! KRONINGSBIER Een Engelse brouwerij heeft medegedeeld, dat zij een speciaal kroningsbier brouwt om te helpen het volgend jaar de kroning van koningin Eliza beth te vieren. Het bier zal drie maal zo duur zijn als gewoon bier ruim een rijksdaalder voor iets meer dan een halve liter en ook drie maal zo sterk. Om voortijdige vieringen te voorkomen, zal dit zeer krachtige bier pas een week vóór de kroning worden verkocht. 14 U.S.A. BIER DRINKEN IN CHICAGO Wanneer U in Chicago naar een „Bar" zoekt, zult U dat tevergeefs doen. Het woord „bar" heeft daar nl. de beteke nis van toonbank. De bar die U zoekt heet daar „Tavern" of b.v. „Carribean of „Hawaiian" al naar de graad van deftigheid en natuurlijk ontbreekt de exotische „Room" ook niet. In de eerste vindt U de onvermijdelijke „juke-box", een automaat, waarmee U voor stuivertjes gramofoonplaten kunt laten draaien, in de laatste de even onvermijdelijke café musicus, die zijn stuivertjes via een kleine verhoging van de consumptieprijzen ontvangt. U klimt moeizaam op een kruk overal klimmen die Ame rikanen moeizaam op krukken en U zet een gezicht of U al jarenlang overal moeizaam op krukken klimt. Dat helpt U toch maar weinig, want nauwelijks bent U geïnstalleerd of er schiet 'n individu met opgestroopte hemdsmouwen op U af om U toe te roepen „Yes Sir? op tegelijkertijd inviterende en intimiderende toon. U had reeds opgemerkt, dat iedereen hoopjes wisselgeld en dollars voor zich heeft liggen en U begrijpt dan ook, dat U pas bediend wordt als U eerst geld op tafel legt, iets dat U een zondig gevoel geeft. U moet echter de Amerikaanse vernuftigheid direct toegeven, want eerst drinken en dan hard weglopen is er hier niet bij, no Sir, wij zijn er hier wel achter. Als U dan, van de weeromstuit en om te laten zien, dat U maling aan alles hebt, op bijkans dezelfde toon „beer" hebt gejzegd, krijgt U een flesje met een glas neen, waarde lezer, niet geserveerd, maar min of meer naar U toegesmeten waarmee de barkeeper die blijkens een bordje boven de kassa blij is U te bedienen en Eddy heet op zijn beurt laat zien, dat hij, hoewel blij, toch vrij blijft om ook maling aan alles te hebben: dat standbeeld aan New York's haven staat er tenslotte niet voor niets! Uw dollar verdwijnt en wel zo rap, dat U de eerste tijd moeite hebt het goed te volgen en drie kwartjes komen ervoor in de plaats. Fooien zijn overbodig. De zware concurrentie hier heeft dit goede gevolg, dat de bediening er is voor de klant en niet de klant voor de bediening, een waarheid als een buffel zegt U, maar U moest ervoor naar Amerika gaan om haar te hervinden. Het perso neel van de eet- en drinkgelegenheden krijgt hier een vast, be hoorlijk salaris en fooien kunt U dan ook alleen maar kwijt als U in restaurants aan tafeltjes bediend wordt en dan moet U ze nog stiekum onder een schoteltje schuiven voor U weggaat. Uw bier, intussen, is ijskoud, te koud en vrijwel dood. Het smaakt U dan ook maar half. Als U bovendien meent Uw biertje te kunnen opdrinken in de tijdspanne, die U daarvoor oirbaar acht, heeft U het (alweer) mis, daarover beslist de gedienstige ziel aan gene zijde van de bar, die net zo lang Uw glas volschenkt totdat het flesje leeg is, om het dan onder veel toonbank-geveeg weg te nemen. Is vervolgens het be kende lage peil in Uw glas bereikt en heeft U de onnozel heid alleen maar vaag in 's barmans richting te staren, dan komt er als bij toverslag een tweede flesje op de proppen en wederom wordt er vliegensvlug een kwartje in bier omgezet. Ik bedoel maar, er is geen aardigheid aan. Na enige1 tijd wordt het U duidelijk, dat wij „back in Europe" het eigenlijk toch maar altijd verkeerd gezien hebben: je komt in de eerste plaats in de kroeg om bier en je krijgt hier bier, het kost een kwartje de fles en verder geen flauwe kul. Dit alles kan echter niet verhinderen, dat U hier soms zo intens kunt verlangen naar een door een „echte" kellner, goed-geserveerd glas bier in een rustig café. (Horeca 11-8-1950) De Amstel-Echo is geen periodiek verschijnend blad. Wanneer onze krant echter uitkomt heeft ze U iets te zeggen. Heeft U nooit eens iets tot de Amstel-Echo te zeggen

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Echo | 1952 | | pagina 14