AMSTEL-ECHO
HET BIER BLUST WEER BEST
Een caféhouder aan de Vijzelstraat heeft kort ge
leden nieuwe glorie bijgezet aan de reputatie van
zijn bier.
Door een smeulend sigarettenpeukje in een as
bakje dat vlak bij het raam stond, hadden de
gordijnen vlam gevat. In een oogwenk stond de
vitrage in gloed, maar dank zij de tegenwoordig
heid van geest van de caféhouder werd de brand
spoedig geblust.
Hij schonk een paar glazen vol met bier en wierp
het vocht op de vlammen. Tegen een zo geestrijk
schuimblusapparaat waren de vlammen niet op
gewassen en ze gaven zich gewillig over.
SPORT EN BIER
De sportbeoefening moet iets natuurlijks blijven.
Dat veronderstelt dat de sportbeoefenaar ook in
het dagelijks leven natuurlijk blijft doen. Beroem
de hardlopers zoals: Houben, Taylor, Spencer,
Würing, Jonath en Lammers versmaadden een
borrel of een glaasje bier niet. Zij dronken op de
vooravond van een wedstrijd een glas bier om
rustig te kunnen slapen. Zelfs Paovo Nurmi, de
fenomenale Finse hardloper, dronk bier. Hetzelfde
geldt voor de beroemde gewichtheffer en Olym
pisch kampioen Strazberger, de Belgische wiel
renner Adriaenssens, vele worstelaars (Ehrl), de
vliegenier („vliegende pater") Schulte. Een grove
fout der Duitse brouwerijen is dat zij geen reclame
maken op sportvelden voor de bezoekers.
(Brauwelt, 25 Januari 1951).
BIER OOK ZONDER EEN HAP ETEN
Het zal degenen, die de Olympische Spelen in
Helsinki bezoeken, zeker interesseren, dat ze daar
van de zomer zo maar een glas bier kunnen be
stellen. Tot nu toe was het zo, dat men in Finland
alleen een glas bier kon krijgen, indien men er
iets bij at. Het Finse parlement heeft deze wet
gewijzigd, zulks speciaal met het oog op de Olym
pische Spelen, zodat men nu rustig in het Fins zal
kunnen zeggen, Ober, een glas bier. De man zal
het zonder dralen brengen!
KRONINGSBIER
Een Engelse brouwerij heeft medegedeeld, dat zij
een speciaal kroningsbier brouwt om te helpen
het volgend jaar de kroning van koningin Eliza
beth te vieren.
Het bier zal drie maal zo duur zijn als gewoon
bier ruim een rijksdaalder voor iets meer dan
een halve liter en ook drie maal zo sterk.
Om voortijdige vieringen te voorkomen, zal dit
zeer krachtige bier pas een week vóór de kroning
worden verkocht.
14
U.S.A. BIER DRINKEN IN CHICAGO
Wanneer U in Chicago naar een „Bar" zoekt, zult U dat
tevergeefs doen. Het woord „bar" heeft daar nl. de beteke
nis van toonbank. De bar die U zoekt heet daar „Tavern"
of b.v. „Carribean of „Hawaiian" al naar de graad van
deftigheid en natuurlijk ontbreekt de exotische „Room" ook
niet. In de eerste vindt U de onvermijdelijke „juke-box", een
automaat, waarmee U voor stuivertjes gramofoonplaten kunt
laten draaien, in de laatste de even onvermijdelijke café
musicus, die zijn stuivertjes via een kleine verhoging van de
consumptieprijzen ontvangt.
U klimt moeizaam op een kruk overal klimmen die Ame
rikanen moeizaam op krukken en U zet een gezicht of
U al jarenlang overal moeizaam op krukken klimt. Dat helpt
U toch maar weinig, want nauwelijks bent U geïnstalleerd of
er schiet 'n individu met opgestroopte hemdsmouwen op U af
om U toe te roepen „Yes Sir? op tegelijkertijd inviterende
en intimiderende toon. U had reeds opgemerkt, dat iedereen
hoopjes wisselgeld en dollars voor zich heeft liggen en U
begrijpt dan ook, dat U pas bediend wordt als U eerst geld
op tafel legt, iets dat U een zondig gevoel geeft. U moet
echter de Amerikaanse vernuftigheid direct toegeven, want
eerst drinken en dan hard weglopen is er hier niet bij, no
Sir, wij zijn er hier wel achter.
Als U dan, van de weeromstuit en om te laten zien, dat U
maling aan alles hebt, op bijkans dezelfde toon „beer" hebt
gejzegd, krijgt U een flesje met een glas neen, waarde
lezer, niet geserveerd, maar min of meer naar U toegesmeten
waarmee de barkeeper die blijkens een bordje boven
de kassa blij is U te bedienen en Eddy heet op zijn beurt
laat zien, dat hij, hoewel blij, toch vrij blijft om ook maling
aan alles te hebben: dat standbeeld aan New York's haven
staat er tenslotte niet voor niets! Uw dollar verdwijnt en
wel zo rap, dat U de eerste tijd moeite hebt het goed te volgen
en drie kwartjes komen ervoor in de plaats. Fooien zijn
overbodig. De zware concurrentie hier heeft dit goede gevolg,
dat de bediening er is voor de klant en niet de klant voor de
bediening, een waarheid als een buffel zegt U, maar U moest
ervoor naar Amerika gaan om haar te hervinden. Het perso
neel van de eet- en drinkgelegenheden krijgt hier een vast, be
hoorlijk salaris en fooien kunt U dan ook alleen maar kwijt
als U in restaurants aan tafeltjes bediend wordt en dan moet
U ze nog stiekum onder een schoteltje schuiven voor U
weggaat.
Uw bier, intussen, is ijskoud, te koud en vrijwel dood. Het
smaakt U dan ook maar half. Als U bovendien meent Uw
biertje te kunnen opdrinken in de tijdspanne, die U daarvoor
oirbaar acht, heeft U het (alweer) mis, daarover beslist de
gedienstige ziel aan gene zijde van de bar, die net zo lang Uw
glas volschenkt totdat het flesje leeg is, om het dan onder
veel toonbank-geveeg weg te nemen. Is vervolgens het be
kende lage peil in Uw glas bereikt en heeft U de onnozel
heid alleen maar vaag in 's barmans richting te staren, dan
komt er als bij toverslag een tweede flesje op de proppen en
wederom wordt er vliegensvlug een kwartje in bier omgezet.
Ik bedoel maar, er is geen aardigheid aan.
Na enige1 tijd wordt het U duidelijk, dat wij „back in Europe"
het eigenlijk toch maar altijd verkeerd gezien hebben: je
komt in de eerste plaats in de kroeg om bier en je krijgt
hier bier, het kost een kwartje de fles en verder geen flauwe
kul.
Dit alles kan echter niet verhinderen, dat U hier soms zo
intens kunt verlangen naar een door een „echte" kellner,
goed-geserveerd glas bier in een rustig café.
(Horeca 11-8-1950)
De Amstel-Echo is geen periodiek verschijnend
blad.
Wanneer onze krant echter uitkomt heeft ze U
iets te zeggen.
Heeft U nooit eens iets tot de Amstel-Echo
te zeggen