AMSTEL-ECHO
13
ONTDEKT OF HER-ONTDEKT?
Onlangs werd uw redacteur vergast op een aantal
uitknipsels uit verschillende dagbladen, waarin
melding werd gemaakt van een wetenschappelijke
ontdekking: gedroogd bier. Een droge stof, die na
toevoeging van water, hop-olie en essence „bier"
wordt. Weliswaar wordt toegegeven, dat de smaak
niet precies die is van echt bier, maar dat het maar
weinig" verschilt.
Een ontdekking? Is er werkelijk iets nieuws onder
de zon? Och, arme!
Reeds in ons Mei-nummer van 1951 schreven wij
het volgende:
Een ontdekking? Hoogstens een her-ontdekking'
Maar met dat al, de kleine Amstel-Echo was haar
grote zusters een vol jaar vooruit!
NOG MEER LABORATORIUM-NIEUWS
In De Telegraaf van 6 Mei 1952 lezen we:
Ook hier trekken we de ontdekking in twijfel. Als
we ons niet vergissen is ook hier het Westen het
Oosten al weer voor.
GIST IS LEVEN
In de Zweedse stad Halmstadt heeft men een
nieuwe methode ontdekt om kinkhoest te genezen,
meldt „Stockholms TidningenAlle aan die ziekte
lijdende kinderen uit de plaats spelen dagelijks in
het gistingslokaal van de plaatselijke brouwerij en
iedere dag gaat hun toestand vooruit. Volgens het
blad is dit gunstige resultaat te danken aan het
koolzuur, dat zich bij het gistinsproces ontwikkelt.
Proost
HET BIER MAAKT GOEDE
HUISGEZINNEN
Onder de titel „Bekeerd tot vrienden van het bier"
publiceert Hopfen Rundschau de volgende zo ple
zierige als opbeurende inlichting: „Volgens over
eenstemmende verklaringen der Amerikaanse
vrouwen zijn echtgenoten, die uit Duitsland terug
komen, bekeerd tot vrienden van het bier. Zij zijn
veel zachter geworden, dank zij het gebruik van
deze vreedzame drank. Er zijn geen huiselijke
twisten meer en de huwelijken, die vroeger erg
onenig waren, nemen een meer saamhorige vorm
aan sinds de mannen bier verkiezen boven sterk
gealcoholiseerde dranken en cocktails."
Wij wensen niet het minste commentaar toe te
voegen aan deze vaststellingen.
BIER IN VASTE VORM
De Engelse oudheidkundige professor Lindner heeft ont
dekt, dat de Babyloniërs uit de tijd van koning Nebukad-
nesar, die in de 6e eeuw voor onze jaartelling leefde,
een manier kenden om bier in vaste vorm te maken.
Dergelijke brokken bier noemden zij Savig en ze namen
ze mee als zij op reis moesten. Zij behoefden niets anders
te doen dan zo n brokje in een kruik met water te wer
pen; als de savig was opgelost, bleek het water in bier
te* zijn veranderd. (Een idee voor ons laboratorium?
Red.)
<S>
WEST-DUITSLAND mag dan nu een volkslied hebben,
de Oostduitsers hebben bier. Meer bier zelfs, want des
kundigen hebben daar uitgevonden, dat met ultra-violette
stralen behandeld hop de bierproductie met ongeveer
30 °/o verhoogt, zonder dat de kwaliteit of de smaak van
het edele vocht wordt aangetast. En dat is verheugend
nieuws. Want waar de Oost- en Westduitsers ook in
verdeeld mogen zijn, hun liefde voor het lichte of donkere
vocht hebben zij van oudsher gemeen. Daarvan getuige
bijgaande illustratie van een uit de zeventiende eeuw
daterende goedgemutste Duitse bierdrinker.
Cliché De Telegraaf
BIER EN SPORT
Er moet thans reclame worden gemaakt bij de sportbeoefe-
nende jeugd, want hier is de mening verbreid, dat bier na
delig voor de sportbeoefening zou zijn. Maar bij de ver-
vérsingsstations voor de rijders van de „Tour de France"
plegen de renners altijd om bier te roepen. Bier is bevorderlijk
voor het werk der spieren dank zij bestanddelen als: suiker,
dextrine en phosphaten. Juist het lage alcoholpercentage be
tekent een bron van energie.
De „Tour de France '-renners gebruikten de volgende dran
ken:
Luxemburgers: melk.
Fransen en Hollanders: bier en wijn.
Belgen: bier.
Spanjaarden: mineraalwater.
De Sportdag-foto's zijn gemaakt door onze collega
F. N. Spoor.