AMSTEL-ECHO 13 ONTDEKT OF HER-ONTDEKT? Onlangs werd uw redacteur vergast op een aantal uitknipsels uit verschillende dagbladen, waarin melding werd gemaakt van een wetenschappelijke ontdekking: gedroogd bier. Een droge stof, die na toevoeging van water, hop-olie en essence „bier" wordt. Weliswaar wordt toegegeven, dat de smaak niet precies die is van echt bier, maar dat het maar weinig" verschilt. Een ontdekking? Is er werkelijk iets nieuws onder de zon? Och, arme! Reeds in ons Mei-nummer van 1951 schreven wij het volgende: Een ontdekking? Hoogstens een her-ontdekking' Maar met dat al, de kleine Amstel-Echo was haar grote zusters een vol jaar vooruit! NOG MEER LABORATORIUM-NIEUWS In De Telegraaf van 6 Mei 1952 lezen we: Ook hier trekken we de ontdekking in twijfel. Als we ons niet vergissen is ook hier het Westen het Oosten al weer voor. GIST IS LEVEN In de Zweedse stad Halmstadt heeft men een nieuwe methode ontdekt om kinkhoest te genezen, meldt „Stockholms TidningenAlle aan die ziekte lijdende kinderen uit de plaats spelen dagelijks in het gistingslokaal van de plaatselijke brouwerij en iedere dag gaat hun toestand vooruit. Volgens het blad is dit gunstige resultaat te danken aan het koolzuur, dat zich bij het gistinsproces ontwikkelt. Proost HET BIER MAAKT GOEDE HUISGEZINNEN Onder de titel „Bekeerd tot vrienden van het bier" publiceert Hopfen Rundschau de volgende zo ple zierige als opbeurende inlichting: „Volgens over eenstemmende verklaringen der Amerikaanse vrouwen zijn echtgenoten, die uit Duitsland terug komen, bekeerd tot vrienden van het bier. Zij zijn veel zachter geworden, dank zij het gebruik van deze vreedzame drank. Er zijn geen huiselijke twisten meer en de huwelijken, die vroeger erg onenig waren, nemen een meer saamhorige vorm aan sinds de mannen bier verkiezen boven sterk gealcoholiseerde dranken en cocktails." Wij wensen niet het minste commentaar toe te voegen aan deze vaststellingen. BIER IN VASTE VORM De Engelse oudheidkundige professor Lindner heeft ont dekt, dat de Babyloniërs uit de tijd van koning Nebukad- nesar, die in de 6e eeuw voor onze jaartelling leefde, een manier kenden om bier in vaste vorm te maken. Dergelijke brokken bier noemden zij Savig en ze namen ze mee als zij op reis moesten. Zij behoefden niets anders te doen dan zo n brokje in een kruik met water te wer pen; als de savig was opgelost, bleek het water in bier te* zijn veranderd. (Een idee voor ons laboratorium? Red.) <S> WEST-DUITSLAND mag dan nu een volkslied hebben, de Oostduitsers hebben bier. Meer bier zelfs, want des kundigen hebben daar uitgevonden, dat met ultra-violette stralen behandeld hop de bierproductie met ongeveer 30 °/o verhoogt, zonder dat de kwaliteit of de smaak van het edele vocht wordt aangetast. En dat is verheugend nieuws. Want waar de Oost- en Westduitsers ook in verdeeld mogen zijn, hun liefde voor het lichte of donkere vocht hebben zij van oudsher gemeen. Daarvan getuige bijgaande illustratie van een uit de zeventiende eeuw daterende goedgemutste Duitse bierdrinker. Cliché De Telegraaf BIER EN SPORT Er moet thans reclame worden gemaakt bij de sportbeoefe- nende jeugd, want hier is de mening verbreid, dat bier na delig voor de sportbeoefening zou zijn. Maar bij de ver- vérsingsstations voor de rijders van de „Tour de France" plegen de renners altijd om bier te roepen. Bier is bevorderlijk voor het werk der spieren dank zij bestanddelen als: suiker, dextrine en phosphaten. Juist het lage alcoholpercentage be tekent een bron van energie. De „Tour de France '-renners gebruikten de volgende dran ken: Luxemburgers: melk. Fransen en Hollanders: bier en wijn. Belgen: bier. Spanjaarden: mineraalwater. De Sportdag-foto's zijn gemaakt door onze collega F. N. Spoor.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Echo | 1952 | | pagina 13