AMSTEL-ECHO 11 gerst uit de benedenste verdieping te halen. Deze wordt er met scheppen uitgeschept en met krui wagens vervoerd. Ze is nog flink warm. Duizen den vliegen komen op de gerst af, waarin of waar aan bestanddelen zijn, die ze lokken, zoodat de werklieden van deze beesten heel wat hinder on dervinden. De arbeiders, die bij den brand aan de Amstel- brouwerij hun goederen verloren hebben, krijgen de schade door de directie vergoed. De nieuw te bouwen mouterij zal uitsluitend uit ijzer en steen worden opgetrokken. Zo schreef het Algemeen Handelsblad van 26 Juli 1902 en volgende dagen, dus nu 50 jaar geleden, nadat in de nacht van 25 op 26 Juli de rode haan met zichtbaar welgenoegen een groot en niet onbelangrijk deel van onze brouwerij in de as had gelegd. Maar zoals met veel andere dingen: uit een chaos verrees iets nieuws, iets goeds, iets beters. Helaas verdween door de brand iets, dat niet ver nieuwd kón worden. Ons archief ging in vlammen op. Slechts enkele boeken konden gered worden, de rest ging onherstelbaar verloren. Voor de ge schiedenis van een bedrijf is dit te betreuren en zeer zeker voor het onze, dat nog een heel lang leven beschoren is. Sinds korte tijd is men echter bezig via allerlei bronnen nog iets te vergaren, dat, hetzij direct of indirect, betrekking heeft op onze brouwerij uit vroegere jaren. Brie ven, rekeningen, affiches of andere reclamemedia, foto's enz. Er is dan ook geen betere gelegenheid denkbaar, om U, lezer, hetzij nog aan het bedrijf werkzaam, hetzij gepensionneerd, te verzoeken eens in uw spulletjes te kijken en te zien of er niet nog wat oude foto's, of iets anders dat betrekking heeft op onze brouwerij, te vinden zijn. Wanneer U ze dan voor het doel, dat U hierboven werd omschre ven, zoudt willen afstaan, zijn we U zeer dankbaar. Historicus. WIST U DAT IN HEEL DE WERELD DRINKT MEN BIER! In het Kerstnummer 1951 schreven we over het bierverbruik in Australië. In het nummer van heden vindt U een artikeltje over de wijze waarop men bier in Chicago drinkt. Hoe het bier in Europa gedronken wordt en onder welke omstandigheden men het bier tot zich neemt, mag algemeen bekend geacht worden. Toch tapt men niet overal op dezelfde wijze en in dit ver band is het juist zo aardig te vernemen wat de heer J. L. H. Bollen, zoon van onze collega Bollen van het filiaal te Heerlen, ons hieromtrent schrijft. „In Australiëzo schrijft hij, „wordt inderdaad veel bier gedronken, zowel door mannen als door vrouwen. In de normale bars mogen echter geen vrouwen komen. Doen zij dit toch, dan worden zij aangezien als van minder net gedrag. In de bars dan staan geen stoelen. In het midden staat een groot buffet, waar je van vier kanten aan kunt staan. Midden in dat buffet staan dan, al naar gelang de grootte van de bar, 4, 6 of 8 vaten op een verhoging opgeslagen. Daar laat men het bier dan uitlopen zonder koolzuur. Hoe leger het vat wordt, hoe schuiner de ton gezet wordt, totdat er geen druppel meer uitkomt! Het is in zo n bar altijd zo vol, dat de mannen altijd maar drie glazen bier tegelijk nemen en daarmee in een hoek gaan staan! Gedurende een week lang heb ik een bepaalde zaak in het oog gehouden en constateerde, dat er iedere morgen zo'n 14 tot 16 ledige vaten, van 5060 liter inhoud, buiten werden gezet, om later door de brouwerij te worden weggehaald. Er wordt dus een behoorlijke hoeveelheid bier getapt, zoals U ziet. Wil je met je vrouw een glaasje bier gaan drin ken, dan ga je naar een zgn. lounge. Daar kun je wel aan een tafeltje plaats nemen. Hier is het bier iets duurder. Betaal je in een bar 8 d. (28 ct. in de lounge betaal je 1 shilling (42 ct.Toen ik voor de eerste maal in zo'n lounge terecht kwam, keek ik mijn ogen uit, zoals die Australische vrou wen met dat bier raad wisten! Flessenbier is in Australië inderdaad heel moeilijk te krijgen, maar ben je eenmaal als klant inge schreven, dan krijg je op z'n tijd wel een paar flessen. In Australië heb ik al bier van verschillende Neder landse brouwerijen gezien, maar nog geen Amstel. (Bollen moet maar eens goed rond kijken; het is er wel, o.a. in Sidney en Brisbane. Red.). Wel in Cairo, Bangkok en Singapore en ook ge durende mijn vliegtocht serveerde de K.L.M. o.a. Amstel bier." Tot zover het epistel over bier in Australië. De heer Bollen besluit dan zijn schrijven met ons te verzoeken de groeten over te brengen aan zijn vader van zijn zoon Sjeng. Hetgeen we hierbij dan met graagte doen. Uit de jaarverslagen van de Duitse brouwerijen blijkt, dat er een opmerkelijke verschuiving plaats heeft van vatbier naar flessenbier. Hiervoor zijn twee oorzaken aanwezig. Ten eerste is de grote voorliefde van de Amerikanen voor flessen bier een van de huidige voornaamste reden. Wist U dat de Amerikaanse brouwerijen van hun gehele productie on geveer 70 in flessen of „cans" afleveren? In Duitsland werd voor de oorlog slechts 15 a 20 van de productie gebotteld. De tweede reden van de verschuiving van vatbier naar fles senbier is wel de sterk verminderde koopkracht van het Duitse volk, waardoor het cafébezoek is afgenomen ten gun ste van het bierverbruik thuis. Toch zal volgens „Die Deutsche Gaststatte" de smaakge- woonte zich wel weer wijzigen ten gunste van het vatbier, maar de_, voornaamste stoot daartoe zal moeten komen van een grotere koopkracht van het publiek.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Echo | 1952 | | pagina 11