AMSTEL-ECHO
11
gerst uit de benedenste verdieping te halen. Deze
wordt er met scheppen uitgeschept en met krui
wagens vervoerd. Ze is nog flink warm. Duizen
den vliegen komen op de gerst af, waarin of waar
aan bestanddelen zijn, die ze lokken, zoodat de
werklieden van deze beesten heel wat hinder on
dervinden.
De arbeiders, die bij den brand aan de Amstel-
brouwerij hun goederen verloren hebben, krijgen
de schade door de directie vergoed.
De nieuw te bouwen mouterij zal uitsluitend uit
ijzer en steen worden opgetrokken.
Zo schreef het Algemeen Handelsblad van 26 Juli
1902 en volgende dagen, dus nu 50 jaar geleden,
nadat in de nacht van 25 op 26 Juli de rode
haan met zichtbaar welgenoegen een groot en niet
onbelangrijk deel van onze brouwerij in de as had
gelegd. Maar zoals met veel andere dingen: uit
een chaos verrees iets nieuws, iets goeds, iets beters.
Helaas verdween door de brand iets, dat niet ver
nieuwd kón worden. Ons archief ging in vlammen
op. Slechts enkele boeken konden gered worden,
de rest ging onherstelbaar verloren. Voor de ge
schiedenis van een bedrijf is dit te betreuren
en zeer zeker voor het onze, dat nog een heel
lang leven beschoren is. Sinds korte tijd is
men echter bezig via allerlei bronnen nog iets te
vergaren, dat, hetzij direct of indirect, betrekking
heeft op onze brouwerij uit vroegere jaren. Brie
ven, rekeningen, affiches of andere reclamemedia,
foto's enz. Er is dan ook geen betere gelegenheid
denkbaar, om U, lezer, hetzij nog aan het bedrijf
werkzaam, hetzij gepensionneerd, te verzoeken eens
in uw spulletjes te kijken en te zien of er niet nog
wat oude foto's, of iets anders dat betrekking heeft
op onze brouwerij, te vinden zijn. Wanneer U ze
dan voor het doel, dat U hierboven werd omschre
ven, zoudt willen afstaan, zijn we U zeer dankbaar.
Historicus.
WIST U DAT
IN HEEL DE WERELD DRINKT MEN BIER!
In het Kerstnummer 1951 schreven we over het
bierverbruik in Australië.
In het nummer van heden vindt U een artikeltje
over de wijze waarop men bier in Chicago drinkt.
Hoe het bier in Europa gedronken wordt en onder
welke omstandigheden men het bier tot zich neemt,
mag algemeen bekend geacht worden. Toch tapt
men niet overal op dezelfde wijze en in dit ver
band is het juist zo aardig te vernemen wat de
heer J. L. H. Bollen, zoon van onze collega Bollen
van het filiaal te Heerlen, ons hieromtrent schrijft.
„In Australiëzo schrijft hij, „wordt inderdaad
veel bier gedronken, zowel door mannen als door
vrouwen. In de normale bars mogen echter geen
vrouwen komen. Doen zij dit toch, dan worden zij
aangezien als van minder net gedrag. In de bars
dan staan geen stoelen. In het midden staat een
groot buffet, waar je van vier kanten aan kunt
staan. Midden in dat buffet staan dan, al naar
gelang de grootte van de bar, 4, 6 of 8 vaten op
een verhoging opgeslagen. Daar laat men het bier
dan uitlopen zonder koolzuur. Hoe leger het vat
wordt, hoe schuiner de ton gezet wordt, totdat er
geen druppel meer uitkomt! Het is in zo n bar altijd
zo vol, dat de mannen altijd maar drie glazen bier
tegelijk nemen en daarmee in een hoek gaan staan!
Gedurende een week lang heb ik een bepaalde zaak
in het oog gehouden en constateerde, dat er iedere
morgen zo'n 14 tot 16 ledige vaten, van 5060
liter inhoud, buiten werden gezet, om later door de
brouwerij te worden weggehaald. Er wordt dus een
behoorlijke hoeveelheid bier getapt, zoals U ziet.
Wil je met je vrouw een glaasje bier gaan drin
ken, dan ga je naar een zgn. lounge. Daar kun je
wel aan een tafeltje plaats nemen. Hier is het bier
iets duurder. Betaal je in een bar 8 d. (28 ct.
in de lounge betaal je 1 shilling (42 ct.Toen ik
voor de eerste maal in zo'n lounge terecht kwam,
keek ik mijn ogen uit, zoals die Australische vrou
wen met dat bier raad wisten!
Flessenbier is in Australië inderdaad heel moeilijk
te krijgen, maar ben je eenmaal als klant inge
schreven, dan krijg je op z'n tijd wel een paar
flessen.
In Australië heb ik al bier van verschillende Neder
landse brouwerijen gezien, maar nog geen
Amstel. (Bollen moet maar eens goed rond kijken;
het is er wel, o.a. in Sidney en Brisbane. Red.).
Wel in Cairo, Bangkok en Singapore en ook ge
durende mijn vliegtocht serveerde de K.L.M. o.a.
Amstel bier."
Tot zover het epistel over bier in Australië.
De heer Bollen besluit dan zijn schrijven met ons
te verzoeken de groeten over te brengen aan zijn
vader van zijn zoon Sjeng.
Hetgeen we hierbij dan met graagte doen.
Uit de jaarverslagen van de Duitse brouwerijen blijkt, dat
er een opmerkelijke verschuiving plaats heeft van vatbier
naar flessenbier. Hiervoor zijn twee oorzaken aanwezig. Ten
eerste is de grote voorliefde van de Amerikanen voor flessen
bier een van de huidige voornaamste reden. Wist U dat
de Amerikaanse brouwerijen van hun gehele productie on
geveer 70 in flessen of „cans" afleveren? In Duitsland werd
voor de oorlog slechts 15 a 20 van de productie gebotteld.
De tweede reden van de verschuiving van vatbier naar fles
senbier is wel de sterk verminderde koopkracht van het
Duitse volk, waardoor het cafébezoek is afgenomen ten gun
ste van het bierverbruik thuis.
Toch zal volgens „Die Deutsche Gaststatte" de smaakge-
woonte zich wel weer wijzigen ten gunste van het vatbier,
maar de_, voornaamste stoot daartoe zal moeten komen van
een grotere koopkracht van het publiek.