2 AMSTEL-ECHO UIT DE HISTORIE. In ons Kerstnummer begon ik met een mededelin genrubriek, die betrekking heeft op de oprichting en bouw van onze brouwerij. Deze mededelingen krantenberichten uit de vorige eeuw, ontdekte ik bij het snuffelen naar bepaalde gegevens op het Amsterdamse Gemeente Archief. Welnu, deze me dedelingen blijken belangrijk genoeg te zijn om het snuffelen er naar voort te zetten. Ik nodig U hierbij dan ook uit met mij Uw neus te willen ste ken in de duf ruikende kranten, die we nu voor U zullen opslaan. ALGEMEEN HANDELSBLAD van 23 January 1881 Laatst. Donderdag is bij onderhandsche aanbesteding uitbe steed, door de heeren Pesters Kooy 6 Co., het bouwen van legkelders en toebehooren aan de Beiersch Bierbrouwerij „de Amstel" alhier, onder directie van den architect G. B. Sahn. Laagste inschrijvers de heeren Timmer en Furstner, voor de som van 109.091, wien het werk is gegund. HET NIEUWS VAN DEN DAG van 26 February 1883 Zaterdag is door den heeren Pesters Kooy Co., van de bierbrouwerij De Amstel, onder beheer van den architect G. B. Salm aanbesteed het bouwen van een kantoorgebouw met woning, een eestgebouw en verdere werken, in verband met de bestaande gebouwen van de Beiersch-Bierbrouwerij De Amstel aldaar. Ingekomen 13 inschrijvingsbiljetten: minste in schrijver de heer F. Hulsbos, uit Bennebroek. voor de som van 56.230, hoogste inschrijvers de heeren Cerlijn en De Haan voor 76.300. ALGEMEEN HANDELSBLAD van 23 April 1885 NEDERLANDSCHE NIJVERHEID. „Eén Beiersch!" Hoe weinigen, die zich, na deze geijkte bestelling, dagelijks met een teug verkwikkelijk bier laven, geven zich rekenschap van de moeite en zorg, waarmede dit schijnbaar zoo een voudig brouwsel wordt verkregen! Het gaat er meê als met stoom en electriciteit, men beslaat ze geregeld in zijn dienst zonder er zich verder heel veel om te bekommeren. Toch dwingt eenig nadenken onwillekeurig tot ontzag voor beide: en zoo kan het ook niet anders of de bierdrinker moet met meer waardeering zijn vloeibaar brood nuttigen, naar mate hij beter met de bereiding bekend is. Wij willen trachten hem een weinig in de geheimen der kunst in te wijden, niet om van elk bierdrinker een brouwer te maken, maar een vereerder van den brouwmeester, die bij onze Oostelijke naburen te recht als een gewichtig man wordt aangemerkt. In Duitschland trouwens wordt het bier- drinken als 't ware van hoogerhand aangemoedigd door het machtig voorbeeld van prins Von Bismarck, een benijdens waardig bondgenoot voor alle afschaffingsvereenigingen. Duitschland heeft dan ook zijn hartstochtelijke bierapostelen, biergelegenheden en biergeleerden. Zij zouden, zoo het der bierzaak als volksdrank dienen kon« met plezier op geschied kundige gronden bewijzen, dat de hardnekkige strijd tusschen het overheerschende Romeinsche rijk en het vrijheidlievende Germanje eingenlijk niets anders is geweest dan een bier opstandje, waarbij de vorstelijke brouwer Klaas Burgerhart, door Tacitus ten onrechte Claudius Civilis genoemd, de voor treffelijkheid der Duitsche hop tegenover den bedwelmenden invloed der Romeinsche druif verdedigd heeft. Zoo hartstochtelijk wordt het goed recht van het bier bij ons te lande nog niet betoogd. Doch ook hier heeft het bier eene geschiedenis en op een eervol verleden te wijzen. Menige vaderlandsche stad genoot in vroegere eeuwen groote ver maardheid om haar beproefd brouwsel. Wij zullen daarover thans niet in bijzonderheden treden, maar er als een ver blijdend teeken op wijzen dat de vaderlandsche biernijverheid in de laatste jaren weêr eene hoogere vlucht heeft genomen. Behalve de Hollandsch-bierbrouwerijen, telt bijv. de stad onzer inwoning een drietal inrichtingen op Duitsche leest geschoeid, namelijk de K o n i n k lij k Nederlandsche Beiersch-bierbrouwerij aan de Weesperzijde, de fraaie brouwerij van HeinekenendeBeiersch-Bier- b r o u w e r ij „de Amstel" aan de Mauritskade, waar wij, naar aanleiding der laatste vergrooting, naar het ontwerp van den architect Salm, eens een kijkje hebben genomen. De brouwerij „de Amstel", in 1870 gesticht door de heeren W. E. Uhlenbroek (sedert overleden), jhr. C. A. D e Pesters enj. H. VanMarwijkKooy, beslaat thans eene oppervlakte van bijna twee bunder. Zij is geheel naar de beste Duitsche voorbeelden ingericht, en naast de Hol landers, vinden er dan ook voor bijzondere diensten een aantal Duitsche werklieden arbeid. Aanvankelijk genomen proeven, om al het werk door Hollanders te doen verrichten, zijn niet naar wensch geslaagd. De indrukken, welke de bezoeker ontvangt, zijn inderdaad verrassend. Alles getuigt van eene eerste-klasse inrichting. Om eens iets te noemen wijzen wij op de zestien lange kel ders, waar reusachtige vaten, die elk vierduizend kan bier bevatten, liggen opgestapeld: op de ijskelders, die vier millioen K.G. ijs kunnen bevatten en niettemin nog een mach tige koelmachine noodig maken, die onafgebroken eene ver bazende hoeveelheid koude lucht boven de brouwsels ont wikkelt; op de omvangrijke eestkamers, waar de mout door werktuigelijk bewogen scheppers ter bekwamer tijd telkens wordt omgezet; op de groote machine, die het duinwater in regelmatig gevormde ijskegels herschept; op de ontzagwekkende kookketels en zooveel meer, waarvan we straks, bij de bespreking van het bereidingsproces, de be- teekenis zullen leeren kennen. Men vindt er daarenboven gelegenheid kennis te maken met de vernuftig uitgedachte inrichting van den beroemden Pasteur, om het bier, voor gene zijde der keerkringen bestemd, vooraf tegen den invloed van het warme klimaat bestand te maken; terwijl de paarden liefhebbers er tevens een twaalftal volbloed Engelsche ras paarden kan bewonderen, die in hun forsch gareeltuig dan ook gedurig bij hunne spandiensten door de stad de aandacht trekken. Een belangrijk schouwspel levert nog het inwendig bepekken der vaten op, waartoe zich aanvankelijk een woe dende vuurzee en ten slotte een ware wolkkolom van rook ontwikkelt. Kortom, iemand, die nimmer dergelijke inrichting bezocht, kan zich moeielijk voorstellen wat er alzoo aan vast is. De grondstoffen voor het brouwsel zijn de gerst en de hop. De gerst, die hier in de brouwerij verwerkt wordt, komt uit Duitschland en Oostenrijk, de hop uit Beieren en Bohemen. Wanneer de gerst in de brouwerij komt, wordt zij eerst in het .zoogenaamde mout (gekiemde, geëeste gerst) omgezet. Zij wordt door eene machine gezuiverd, ontdaan van alle stof en van de door de dorschmachine gebroken korrels. Ver volgens weekt zij eenigen tijd in ijzeren bakken met water, om haar het noodige vegetatiewater te doen opnemen. Wan neer dit geschied is, zooals uit een bepaalde proef blijkt, komt zij op een der ruime, van versche lucht voorziene moutvloe- ren, die te zamen een oppervlak van 1200" vierk. M. innemen, om aldaar langzaam het kiemingsprocès te beginnen. Dit proces duurt acht of tien dagen; de gerst ligt gedurende dien tijd op den vloer uitgespreid en wordt af en toe met een houten schopomgewerkt. Dan komt de gekiemde gerst op de eest om eerst gedroogd te worden en daarna eenigszins geroosterd (geëest), om hier den eigenlijken geur of het aroma te verkrijgen, dat naar gelang der mindere of meerdere heer- schende eindtemperatuur op de eest een verschillend karak ter aan het mout geeft, geheel kenschetsend voor de later daarvan te brouwen biersoorten, als Pilsner, Wiener, Dort- munder, Beiersch (meer bepaaldelijk Münchener bier). Bij deze eesting geraken tevens de kiemen steeds losser van den eigenlijken korrel en worden, na de geëindigde eesting. door eene machine geheel daarvan verwijderd. Het aldus verkregen mout wordt gewogen en daarna eenigen tijd op eene voor hare werking geëigende plaats bewaard,

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Echo | 1952 | | pagina 2