AMSTEL-ECHO 5 Wederom volgen twee versierde brouwerskarren met het heerlijke aromatische en donkere gerste nat, waarna politie te paard deze vrolijke optocht, die geflankeerd werd door tientallen van fakkel dragers, sloot. Gedurende de tocht wer4 namens de twee brou werijen door de heer Staats aan de praeses van het Studentencorps ,,Nos Iungit Amicitia" (De vriendschap verenigt ons) twee versierde vaten Bockbier aangeboden, die dit magere" geschenk dankbaar aanvaardde en de hoop uitsprak, dat er nog karren vol zouden volgen. Op het kantoor van de K.L.M. werd vervolgens door de heer Staats de eerste zending Bockbier naar Zuid-Afrika per K.L.M. aangeboden. Voor het eerst in de geschiedenis van de K.L.M. zon den de H.B.M. en de Amstel Bockbier naar het land waar de bakermat staat van de bok. Dit feit werd bezegeld met het drinken van een glas Bockbier en het was bij die gelegenheid, dat de heer Staats één der levende bokken besteeg en door de hem omringenden tot ..Bokkerijder" werd herdoopt! Precies om half tien was de optocht weer op het punt van uitgang teruggekeerd en inmiddels had Pluvius bemerkende dat je van Bockbier tóch niet „bokkig" wordt zijn huilen om zoveel naars voor ons moois gestaakt! Na afloop van de optocht namens de Amstel-deel- nemers en enkele genodigden, alsmede een aantal dames en heren van het Centraal Brouwerij Kan toor op uitnodiging van Jhr. Six deel aan een Bockbier-fuif in Schiller. Onnodig te ver tellen, dat het er vrolijk toeging, een vrolijkheid, die culmineerde, toen de Kikvorsen het bekende lied inzetten: „Hiep, hiep hoera, dat was een feest...." en waarvan het refrein luidde: Bokbier, je bent weer op z'n best, Geef me nog een glaasje en dan is mijn dorst gelest. Heil, dronk van Neerlands dierb're grond, Je maakt ons aller harte blij, fris, vrolijk en gezond. Ja, lezer, U hebt het goed opgemerkt! Bok zón der c. Zoals ons Bockbier, door een zeer fijn aroma, zich onderscheidt van alle overige Bok- bieren, zo komt dit onderscheid ook uit in het schrijven van de naam Bockbier mét een c. Weldra deelde de vrolijkheid zich ook mede aan de vele niet-genodigden, die regelmatig bij Schiller plegen te komen en vanzelfsprekend werd ook door hen menig glaasje Bockbier verschalkt. Want nog immer geldt: Zien drinken, doet drinken. Al met al, ondanks het slechte weer, een ge slaagde reclame-tocht voor bier in het algemeen en voor Bockbier in het bijzonder. Bk. BEGROTELIJK. ir Een goede voeding. Wanneer we willen berekenen, welk voedsel een mens dagelijks nodig heeft, stuiten we al dadelijk op het feit, dat er bij de ene mens heel andere behoeften bestaan dan bij de andere. Een grond werker zal ander en meer voedsel nodig hebben dan een kantoorbediende. Een groot, fors mens eet over het algemeen meer dan iemand die klein en tenger gebouwd is, mannen hebben andere eisen dan vrouwen en de behoefte van kinderen ver schilt weer van die van volwassenen. Maar alle gezonde mensen hebben toch gemeen schappelijk, dat er voor hen een voeding nodig is, waarin alle voedingsstoffen geregeld en in een goede verhouding voorkomen. Daarom is een van de belangrijkste eigenschappen van een goede voeding: afwisseling. In een diëet vol variatie komen alle nodige stoffen wel „aan de beurt" mits zij niet door een verkeerde be reiding, zoals het afkoken van groente, verloren zijn gegaan. s Toch bestaat er, wanneer wij „maar raak" eten, altijd de kans, dat we van bepaalde stoffen, de z.g. beschermende voedingsstoffen, niet voldoende krijgen. Die kans is practisch uitgesloten, wanneer we, behalve aardappelen, brood en dergelijke, een aantal levensmiddelen, die bijzonder rijk zijn aan beschermende stoffen, geregeld gebruiken. Voedingsdeskundigen hebben uitgerekend, dat een volwassen mens geen beschermende stoffen te kort komt, wanneer hij dagelijks het volgende eet en drinkt: liter melk of melkproducten, 15 a 20 gram (±1/5 ons) kaas, eieren: 3 per week, 300 gram bladgroente als Ze gekookt en 100 gram als ze rauw gegeten wordt, of 200 gr. andere groente, 100 gram vruchten, 100 gram vlees of garnalen of 175 gram vis of mosselen. Voor jongere kinderen zijn de porties wat kleiner, behalve van melk, maar de jongelui van 14 tot 20 jaar hebben over het algemeen grotere be hoeften dan volwassenen. Ook a.s. en jonge moeders hebben meer beschermende voedings middelen nodig. Wat er behalve deze levensmiddelen nog gegeten wordt om de honger te stillen, komt er volgens de deskundigen weinig op aan. Waar echter de zorgen van de wetenschaps mensen ophouden, beginnen die van de huis vrouwen, die met haar huishoudgeld moeten rondkomen. Daarover een volgende keer.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Echo | 1950 | | pagina 5