AMSTEL-ECHO 5
Wederom volgen twee versierde brouwerskarren
met het heerlijke aromatische en donkere gerste
nat, waarna politie te paard deze vrolijke optocht,
die geflankeerd werd door tientallen van fakkel
dragers, sloot.
Gedurende de tocht wer4 namens de twee brou
werijen door de heer Staats aan de praeses van
het Studentencorps ,,Nos Iungit Amicitia" (De
vriendschap verenigt ons) twee versierde vaten
Bockbier aangeboden, die dit magere" geschenk
dankbaar aanvaardde en de hoop uitsprak, dat er
nog karren vol zouden volgen.
Op het kantoor van de K.L.M. werd vervolgens
door de heer Staats de eerste zending Bockbier
naar Zuid-Afrika per K.L.M. aangeboden. Voor
het eerst in de geschiedenis van de K.L.M. zon
den de H.B.M. en de Amstel Bockbier naar het
land waar de bakermat staat van de bok. Dit feit
werd bezegeld met het drinken van een glas
Bockbier en het was bij die gelegenheid, dat de
heer Staats één der levende bokken besteeg en
door de hem omringenden tot ..Bokkerijder" werd
herdoopt!
Precies om half tien was de optocht weer op het
punt van uitgang teruggekeerd en inmiddels had
Pluvius bemerkende dat je van Bockbier tóch
niet „bokkig" wordt zijn huilen om zoveel naars
voor ons moois gestaakt!
Na afloop van de optocht namens de Amstel-deel-
nemers en enkele genodigden, alsmede een aantal
dames en heren van het Centraal Brouwerij Kan
toor op uitnodiging van Jhr. Six deel aan
een Bockbier-fuif in Schiller. Onnodig te ver
tellen, dat het er vrolijk toeging, een vrolijkheid,
die culmineerde, toen de Kikvorsen het bekende
lied inzetten: „Hiep, hiep hoera, dat was een
feest...." en waarvan het refrein luidde:
Bokbier, je bent weer op z'n best,
Geef me nog een glaasje en dan is mijn
dorst gelest.
Heil, dronk van Neerlands dierb're grond,
Je maakt ons aller harte blij, fris,
vrolijk en gezond.
Ja, lezer, U hebt het goed opgemerkt! Bok zón
der c. Zoals ons Bockbier, door een zeer fijn
aroma, zich onderscheidt van alle overige Bok-
bieren, zo komt dit onderscheid ook uit in het
schrijven van de naam Bockbier mét een c.
Weldra deelde de vrolijkheid zich ook mede aan
de vele niet-genodigden, die regelmatig bij Schiller
plegen te komen en vanzelfsprekend werd ook
door hen menig glaasje Bockbier verschalkt. Want
nog immer geldt: Zien drinken, doet drinken.
Al met al, ondanks het slechte weer, een ge
slaagde reclame-tocht voor bier in het algemeen
en voor Bockbier in het bijzonder.
Bk.
BEGROTELIJK.
ir
Een goede voeding.
Wanneer we willen berekenen, welk voedsel een
mens dagelijks nodig heeft, stuiten we al dadelijk
op het feit, dat er bij de ene mens heel andere
behoeften bestaan dan bij de andere. Een grond
werker zal ander en meer voedsel nodig hebben
dan een kantoorbediende. Een groot, fors mens eet
over het algemeen meer dan iemand die klein en
tenger gebouwd is, mannen hebben andere eisen
dan vrouwen en de behoefte van kinderen ver
schilt weer van die van volwassenen.
Maar alle gezonde mensen hebben toch gemeen
schappelijk, dat er voor hen een voeding nodig is,
waarin alle voedingsstoffen geregeld en in een
goede verhouding voorkomen.
Daarom is een van de belangrijkste eigenschappen
van een goede voeding: afwisseling. In een diëet
vol variatie komen alle nodige stoffen wel „aan
de beurt" mits zij niet door een verkeerde be
reiding, zoals het afkoken van groente, verloren
zijn gegaan. s
Toch bestaat er, wanneer wij „maar raak" eten,
altijd de kans, dat we van bepaalde stoffen, de z.g.
beschermende voedingsstoffen, niet voldoende
krijgen.
Die kans is practisch uitgesloten, wanneer we,
behalve aardappelen, brood en dergelijke, een
aantal levensmiddelen, die bijzonder rijk zijn aan
beschermende stoffen, geregeld gebruiken.
Voedingsdeskundigen hebben uitgerekend, dat een
volwassen mens geen beschermende stoffen te kort
komt, wanneer hij dagelijks het volgende eet en
drinkt:
liter melk of melkproducten,
15 a 20 gram (±1/5 ons) kaas,
eieren: 3 per week,
300 gram bladgroente als Ze gekookt en 100 gram
als ze rauw gegeten wordt, of 200 gr.
andere groente,
100 gram vruchten,
100 gram vlees of garnalen of
175 gram vis of mosselen.
Voor jongere kinderen zijn de porties wat kleiner,
behalve van melk, maar de jongelui van 14 tot
20 jaar hebben over het algemeen grotere be
hoeften dan volwassenen. Ook a.s. en jonge
moeders hebben meer beschermende voedings
middelen nodig.
Wat er behalve deze levensmiddelen nog gegeten
wordt om de honger te stillen, komt er volgens
de deskundigen weinig op aan.
Waar echter de zorgen van de wetenschaps
mensen ophouden, beginnen die van de huis
vrouwen, die met haar huishoudgeld moeten
rondkomen. Daarover een volgende keer.