AMSTEL-ECHO 3 hellingen op, wel een vijftig meter naar boven, om in de bovenstad, waar de „bourgeoisie'' huisde, „iets" op te doen. We belden aan bij het Redemp toristen-klooster en vertelden in het Duits wat de bedoeling was. Even later zaten we in een mooie kamer heerlijk te schransen. Wat was het geval? Er logeerde een Amsterdamse pater, die ik heel goed ken. Dr. Drehmans, indertijd secretaris van Kardinaal van Rossum. Met zo n relatie kent de gastvrijheid geen grenzen meer. We bezochten nog de kathedraal, het paleis van de Groothertogin en onze gezant in Luxemburg. Hoewel het gehele land slechts 300.000 inwoners telt, heeft het een Kamer met 51 leden, een presi dent met drie ministers en een Staatsraad van vijftien leden! Amsterdam alleen heeft al driemaal zoveel inwoners. We waren nu 593 km gevorderd. W. G. Harmse. WAT IS BIERGIST Gist is sinds eeuwen reeds een gewaardeerd mid del tegen velerlei kwalen en heden ten dage wordt door vele medici nog gist voorgeschreven. Ook bleek gist een waardevolle eiwitbron te zijn. In de laatste tientallen jaren ontdekte men, dat een levend organisme en in het bijzonder de mens, naast koolhydraten, vetten, eiwitten en zouten ook nog minimale hoeveelheden van bepaalde stoffen nodig had voor zijn welzijn. Deze laatste stoffen zijn de vitaminen. Bij het zoeken naar bronnen van vitaminen ont dekte men, dat de gist en in het bijzonder de bier- gist een zeer rijke bron is van vitaminen, speciaal van die, welke tot de B-groep behoren. Wat in vroegere jaren toevallig gevonden was de heil zame werking van gist was nu verklaard. Een nadeel van het gebruik van gist als rijke vitaminenbron was de onaangename smaak en het feit dat de levende gistcel abnormale darmgistingen kan veroorzaken. Men ging er nu toe overwegen te zoeken om een aangenaam smakend en toch werk zaam gistproduct te vervaardigen. Deze weg is gevonden door de inhoud van de gistcel te winnen en dus een gistextract te vervaardigen. Gist is een levend organisme, behorende tot de schimmels. De gist bestaat uit cellen, zoals elk levend organisme uit celien is opgebouwd. Iedere cel is omgeven door een zakje (celwand), waarin zich de voor het verrichten van de levensfuncties benodigde stoffen bevinden. Van deze stoffen maakt eiwit het grootste deel uit. De bedoeling van het maken van gistextract is nu het winnen van de inhoud van de cel, vrij van de celwand, die onverteerbaar is. Hiertoe maakt men gebruik van het enzyme-systeem van de gistcel. Enzymen zijn stoffen die er toe medewerken om o.m. stoffen, die niet direct voor de voeding van een organisme geschikt zijn, hiervoor geschikt te maken door ze b.v. af te breken. Indien nu gist, onder bepaalde omstandigheden, aan zichzelf wordt overgelaten en geen voedsel krijgt toegevoerd, begint de gist zichzelf te verteren (autolyseren). De eiwitten worden hierbij afgebroken tot de voor de voeding zeer waardevolle aminozuren en gaan in oplossing. Tegelijkertijd gaan ook andere stoffen, b.v. de vitaminen, in oplossing. Deze aminozuren kunnen in twee vormen voorkomen, die, hoewel overigens geheel identiek van bouw, verschillen als linker en rechterhand. Zij worden dan ook als linkse en rechtse vorm aangeduid. Onder bepaalde omstan digheden, met behulp van chemicaliën, kunnen beide vormen in elkaar overgaan. Nu is alleen de linker vorm voor het levend organisme van waar de. Er bestaan methoden in de industrie waarbij de gistcellen ontsloten worden met behulp van chemicaliën. De producten, die volgens deze methode vervaardigd worden, zijn echter minder waardig aan producten, waar bij de vervaardiging geen chemicaliën worden gebruikt. De gistcel is niet in staat zelf vitaminen te maken, maar hoopt die op uit de vloeistof waarin zij groeit. De bakkersgist wordt gekweekt in een voedings vloeistof, in het algemeen arm aan vitaminen. De gist zelf zal dan ook niet veel vitaminen bevatten. Biergist daarentegen wordt gekweekt in een vloeistof bereid uit extract van granen, rijk aan vitaminen en bevat dus zelf ook veel vitaminen. Sinds enige jaren wordt er dan ook uit biergist volgens een methode waarbij geen chemicaliën werden gebruikt een extract bereid, bij velen van ons bekend als POVIET. Het Poviet extract moet dus, zowel als bron van vitamine en als bron van de zo waardevolle aminozuren, tot de best bereide extracten behoren. En dat doet het dan ook. Het is voedzaam, omdat het 47 ei witten bevat; het is gezond, omdat het gehele vitamine B-complex daarin aanwezig is en boven dien is het bloedzuiverend, omdat het uit biergist is vervaardigd. De biergist wordt, nadat de bierbereiding is af gelopen, gewassen en zodanig behandeld, dat de onaangename bittere smaak verdwijnt. Het resul taat is een rose-witte blanke gist. Deze gist wordt, na geperst te zijn, op verhoogde temperatuur ge bracht, waardoor de zelfvertering intreedt, die na een week een bruine, waterachtige vloeistof op levert. Deze vloeistof, die sterk troebel is door de onopgeloste celwanden, wordt gecentrifugeerd. De nu veel helderder zijnde resulterende vloeistof wordt verwarmd en er wordt zout aan toegevoegd. Bij het verwarmen treden nog troebelingen op, die door opnieuw centrifugeren worden verwijderd. De vloeistof wordt ten slotte bij lage temperatuur tot de vereiste dikte ingedampt. Het resultaat is een volkomen natuurlijk pasta, waaraan niets dan een weinig keukenzout is toegevoegd.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Echo | 1950 | | pagina 3