>tlng en kaar ontdekkers f» AMSTEL-ECHO ftuiting op het bier) stoffen geschapen. Kan een drank, waaraan alcohol is toegevoegd, dus een gealcoholiseerde drank, evenaren met een zuiver natuurproduct? Neen! Natuurlijk is bier minder schadelijk dan andere dranken, in geval van misbruik. We kunnen met de Franse schrijver Racine zeggen: Buitensporigheid in alles is een gebrek Het feit dat de alcohol in verdunde toestand in het menselijk lichaam wordt ingevoerd, heeft het gerstenat in niet geringe mate vóór op het in meerdere opzichten af te keuren gebruik van sterke drank. Bestaat er een mooier beroep dan bierbrouwer? Was zijn leven en beroep sinds eeuwen niet sterk aan de natuur verknocht, evenals dat van de landman? Het is een bijzondere plicht deze industrie te verdedigen. In welke indus trie is het fabricatieproces van zo ingewikkelde en gecompliceerde aard, zo vol microbiologische en chemische perikelen als in het bierbrouwersbedrijf; in welke voedingsmiddelenindustrie komen zoveel zorgen voor de dag? De gehele brouwerij is één Instituut voor Preventieve geneeskunde. Aan een ziek mens is door verstrekken van medicijnen nog wat te doen om hem er bovenop te helpen, óf hij komt uit eigen kracht de moeilijkheden te boven, óf anderszins, doch waar zijn de medicijnen voor ziek bier? Het is toe te juichen dat het publiek per film de gelegenheid krijgt te zien welk een wetenschap pelijk terrein de bierbrouwerij in de maatschappij in de laatste jaren beslaat. Het is gebleken, dat kanker niet voorkomt onder bierdrinkers en het blijkt volgens recente onder zoekingen, dat een bestanddeel van de hop bij t.b.c. geneeskrachtige werking bezit. Welke moeilijkheden in de weg stonden de alcoho lische gisting in de bierbrouwerij naar behoren te laten marcheren wordt hieronder in grove trekken en volgens elementaire opvattingen naar voren ge bracht. De ontdekkingen op medisch gebied gaan als 't ware hand in hand met de vondsten van de grote geleerden op gistingstechnisch gebied. Nauwkeuriger kennis van de kleinste levende we zens, die alle ver beneden de grens der zichtbaar heid liggen was gebonden aan de uitvinding en vervolmaking van optische hulpmiddelen. In de eerste eeuw v. Chr. geeft de Romeinse geleerde Varro de eerste aanwijzingen omtrent hun voor komen. In 1590 stellen de gebroeders Jansen te Middelburg het eerste microscoop samen. Nadat Kircher in 1671 de vermoedens uit vroegere tijden enigszins kon bevestigen, was het Antonie van Leeuwenhoek, die omstreeks 1680 met behulp van een zelf gemaakte microscoop en zelf geslepen lenzen voor 't eerst bacteriën, biergistcellen enz. tekende en beschreef. De biergisten verklaarde hij gelijkvormig aan zetmeelkorrels. Opmerkelijk ge noeg heeft de grote natuurvorser van de 18de eeuw Linnaeus zich niet met microscopische studie inge laten. Het was alleen de Schepper veroorloofd de kleinste levende wezens te zien, zei hij. Aan de brouwkunst was volgens Linnaeus veel gelegen. ,.Een goed bier vecht met de wijn om de voorrang, zowel wat helderheid als de smaak be treft, zowel ook wat nuttigheid betreft voor de gezondheid, v.n.l. wanneer het iets oud is. Het leven en de gezondheid van de mens komt even zeer op de dranken als op de spijzen aan.' Hij was dan ook een vereerder van het1 bier. Anderhalve eeuw later (1837) stellen Schwann en Cagniard-Latour de plantennatuur van de gist vast. Deze laatste onderzoeker had een merkwaardige studie gemaakt over het gisten. De bolletjes gist konden knopjes vormen, alsof ze aan het uitsprui ten waren. Geen brouwsel van mout en hop kon ooit bier worden zonder de aanwezigheid van die levende gistcellen. Ongelukkigerwijs was Cagniard- Latour geen reclamemaker en zijn belangrijke ont dekkingen gingen aan de aandacht van de wereld voorbij. De grote Duitse scheikundige Liebig verklaart in 1839 dat de gisting van zuiver scheikundige aard is en dat de gist bij de alcoholische gisting een ondergeschikte rol speelt. Ongeveer in deze tijd verschijnt Pasteur met zijn onderzoekingen ten tonele. (Wordt vervolgd) VAN LEEUWEN Louis Pasteur (1822-1895)

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Echo | 1950 | | pagina 5