8 AMSTEL-ECHO is; in laatstgenoemd hotel een zestiental liften, die de hotelgasten naar de verschillende etages voeren; een lobby (hal) vrijwel zo groot als ons expeditieterrein, waar men elkaar rendez-vous geeft en een tweetal personenauto's als prijs voor een loterij ten behoeve der T.B.C. bestrijding stond opgesteld. Onze agent ter plaatse, die tijdens de oorlog kolonel in het Amerikaanse leger was en o.a. aan de landingen op ,,D" day in Frankrijk deelnam, bekleedt een zeer vooraanstaande plaats in de sportwereld. U weet waarschijnlijk, dat sport in de harten van duizenden Amerikanen een grote plaats inneemt; onze vertegenwoordiger is o.a. „boxing commissioner" en nodigde mij de dag na onze kennismaking uit om hem des avonds te vergezellen naar een bokswedstrijd. Ik had in mijn leven nog nooit een bokswedstrijd gezien, zodat ik zeer benieuwd was hoe een en ander zou verlopen en ik moet zeggen dat het mij niet tegenviel. Ik kon er echter niet direct enthousiast over worden, doch was wel zó geïnteresseerd, dat ik een volgende uitnodiging, om twee dagen later op een Donderdagavond in het grote overdekte stadion met een accommodatie van ca. 25.000 plaatsen, de ontmoeting tussen de wereldkam pioen Joe Louis en de bekende bokser uit Califor- nië, Pat Valentino, bij te wonen, niet afsloeg. Hoe deze match afliep, kunnen zij, die in de boks- wereld enigszins thuis zijn, zeker wel raden. Reeds in de vierde of vijfde ronde was Valentino er niet zo mooi aan toe. Zijn gezicht was reeds behoorlijk met bloed bedekt en hoewel hij na af loop van elke ronde door zijn helpers werd bij gewerkt, was het voor iedereen, ook voor mij als leek, duidelijk, dat er een knock out moest volgen. In de achtste ronde kreeg Valentino dan ook zo veel slagen te incasseren, dat hij tegen de grond ging en werd uitgeteld. Louis was natuurlijk de overwinnaar! Zijn rustige stijl van boksen viel op tegen de wilde aanvallen, die Valentino gedurende verschillende ronden tegen zijn tegenstander op touw zette. Te Chicago werd ik door onze agent nog in de gelegenheid gesteld een grote slachterij te zien en wel de Union Stock Yards. Om LI een idee te geven van de uitgestrektheid van dit machtige be drijf wil ik even de afmetingen releveren: 1 mijl lang en Yi m'jl breed, voorts de nodige stallen, enorme spoorwegaansluitingen met los- en laad- inrichtingen enz. Hier worden de runderen, schapen enz. „behan deld". In lange rijen worden de runderen door gangen naar een der bovenste étages van de fa briek gedreven; daar staat een neger-arbeider met een betrekkelijk kleine hamer met lange steel ge reed om het „onderwerp" met een fikse slag tus sen de beide ogen bewusteloos te slaan; vervol gens wordt het vee aan de achterpoten aan een transportband opgehangen en worden de aderen bij de keel doorgesneden, zodat doodbloeden zeer spoedig volgt. In een hierop volgend gloeiend heetwaterbad worden de huidharen losgemaakt en door een bepaald apparaat verwijderd. Blijven er nog haren aan de huid zitten, dan worden deze door branders afgebrand. De kop wordt thans af gesneden (alles geschiedt onder toezicht van staatsambtenaren), het karkas van de ingewanden ontdaan en verder schoongemaakt. Dat hier een minder aangename lucht heerst zult U kunnen be grijpen. Hierna volgt een verblijf van 24 tot 48 uur in de koelkamers, teneinde de lichaamswarmte geheel te doen verdwijnen. Na deze rustpauze volgt de verdere bewerking, welke U allen wel eens bij een slager hebt gezien. Ik moet zeggen, dat, na hetgeen ik hier in ca. 1 Yi tot 2 uur had gezien, ik des middags weinig lust had tot het verorberen van een „steak" of anderszins. Een verdere bezienswaardigheid is de graanbeurs George Washington-brug

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Echo | 1950 | | pagina 8