7 AMSTEL-ECHO bijeengeroepen en op die synode, gehouden te Dordrecht in de jaren 1618 en 1619, werd het besluit genomen de Bijbel opnieuw uit de grond- text te vertalen. Theologen, tevens classici van naam, werden daartoe aangewezen en zo is ont staan de z.g. Statenvertaling. Ons volk, in die dagen in belangrijke mate kerkelijker dan in onze tijd, kwam op deze wijze met de Bijbel op de hoogte, raakte ermede vertrouwd en nam vele uit drukkingen en gezegden daaruit over. Zodoende zijn veel bijbelse uitdrukkingen en woorden onze taal binnengeslopen, die zich tot op heden hebben kunnen handhaven. In een volgend artikel zullen wij enkele daarvan de revue laten passeren en beginnen wij met het woord ,,Farizeër en met de uitdrukking „van gisteren". B. E. BOTTELARIJ NIEUWS. Het zal de meeste lezers bekend zijn, dat dezer dagen een aantal bottelarijmachines in de brouwerij zijn aangekomen. Deze machines, die nog in ge demonteerde toestand verkeren, zullen deel uit maken van een nieuwe machine-serie, bestaande uit de modernste Amerikaanse- en Engelse ma chines, t.w. een flessenspoelmachine, een gecom bineerde vul- en sluitmachine, een pasteuriseer- apparaat en drie etiketteer-machines. De eerste drie zijn van Amerikaans fabrikaat, de etiketteer machines zijn afkomstig uit Engeland. Het geheel heeft een maximumcapaciteit van ruim 13.000 flessen per uur. Zowel de binnenlandse flessen als die voor de export bestemd kunnen hiermede verwerkt worden. Reeds in 1947 werden de nodige stappen gedaan om tot aanschaffing van deze nieuwe serie te geraken. Vele moeilijkheden moes ten in verband met de deviezenschaarste worden overwonnen en ten slotte zijn de vereiste dollars, dank zij de Marshall-hulp, beschikbaar gekomen. In het najaar van 1948 konden de ma chines definitief besteld worden en thans is het geheel compleet afgeleverd. Voor het geven van aanwijzingen bij de montage is een Amerikaans deskundige aanwezig, die dergelijk werk in ver scheidene Janden van Europa verricht. Wanneer zich geen onverwachte tegenslagen voordoen, kan de installatie tegen het voorjaar voor het bedrijf gereed zijn. De nieuwe serie verschilt van de bestaande series niet alleen in capaciteit, welke ruim het dubbele zal bedragen, doch ook in werkwijze. Nadat de te reinigen flessen in de spoelmachine zijn gebracht,, worden ze pas weer door mensenhanden aan geraakt, als ze kant en klaar in de kistjes worden gezet. In het bijzonder verdient het pasteuriseer- apparaat de aandacht. Dit lijkt in geen enkel op zicht meer op de nu in gebruik zijnde pasteuriseer- apparaten, die bijna 20 jaar oud zijn. Worden bij deze laatste de flessen in losse bakken ge plaatst, bak na bak in het warme water gehesen om er na verloop van zekere tijd weer uitgehesen te worden, bij het nieuwe apparaat verdwijnen de juist gevulde en gesloten flessen door middel van een transportband in de pasteuriseermachine, waarin ze op ingenieuze wijze naar de uitlaatzijde worden getransporteerd. Dit gebeurt door mid del van twee roosters, die in elkaar grijpen en beurtelings over een kleine afstand heen en weer schuiven en rijzen en dalen. Hierdoor komen de flessen steeds van het ene rooster op het andere te staan en worden aldus langzaam vooruit ge bracht. Tijdens dit transport worden ze met warm en heet water besproeid, waardoor ze op de juiste pasteurisatie-temperatuur worden gebracht. Na dit proces verschijnen ze aan de uitlaatzijde en worden via een automatische verdeler naar de etiketteermachines gevoerd. Het transport der machines had nogal wat voeten in de aarde, omdat stukken van deze nieuwe aan winst, waarop we terecht trots kunnen zijn, van uit de Rotterdamse haven naar hier vervoerd moesten worden. Er waren onderdelen bij, die verpakt in grote kisten en onverpakt van zo ongeveer 6000, 8000 en 12.000 kg, over de weg werden vervoerd en van de begane grond naar de tweede verdieping gehesen moesten worden. De Rotterdamse firma Ver hagen - Montage verzorgde dit hijswerk en menig employé van onze brouwerij liet even zijn werk in de steek om dit enorme hijswerk gade te slaan en zijn bewondering te uiten woor de wijze waarop dit geschiedde. (Zie laatste pagina). Laten wij hopen, dat van deze nieuwe aanwinst een lang en nuttig gebruik zal kunnen worden gemaakt en deze mag bijdragen om de naam van het Amstelbier in binnen- en buitenland hoog te houden. P. WIST U DAT? Als vruchten worden gekookt of aan andere vor men van conservering door warmte worden onder worpen, gaat er veel van hun smaak en geur ver loren. Dit komt doordat de meer of minder vluch tige stoffen, esters genaamd, waaraan de vruch ten hun smaak ontlenen, door warmte vervliegen. In een kleine plaats in Devonshire, Engeland, waar vruchtensappen worden geconcentreerd en gebotteld, heeft Th. Friis-Andersen, in samenwer king met de machinefabriek van Robert Morton Co. Ltd., een proefapparaat opgesteld, waarmee deze esters gedurende het pasteuriseren van het sap worden afgescheiden en opgezameld met het doel ze er naderhand weer aan toe te voegen. Dit toestel werkt continu en automatisch. De verschil lende esters van de diverse vruchtensoorten schei den zich niet allemaal bij dezelfde temperaturen af. Door instelling van een thermostaat is het nu mogelijk ieder ester afzonderlijk te onttrekken. Het is tevens de bedoeling de installatie te gebruiken bij proeven ter verwijdering van onaangename geuren van groenten, zoals de gronderige lucht van bieten, wortelen en selderij.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Echo | 1949 | | pagina 7