7
AMSTEL-ECHO
bijeengeroepen en op die synode, gehouden te
Dordrecht in de jaren 1618 en 1619, werd het
besluit genomen de Bijbel opnieuw uit de grond-
text te vertalen. Theologen, tevens classici van
naam, werden daartoe aangewezen en zo is ont
staan de z.g. Statenvertaling. Ons volk, in die
dagen in belangrijke mate kerkelijker dan in onze
tijd, kwam op deze wijze met de Bijbel op de
hoogte, raakte ermede vertrouwd en nam vele uit
drukkingen en gezegden daaruit over. Zodoende
zijn veel bijbelse uitdrukkingen en woorden onze
taal binnengeslopen, die zich tot op heden hebben
kunnen handhaven. In een volgend artikel zullen
wij enkele daarvan de revue laten passeren en
beginnen wij met het woord ,,Farizeër en met de
uitdrukking „van gisteren". B. E.
BOTTELARIJ NIEUWS.
Het zal de meeste lezers bekend zijn, dat dezer
dagen een aantal bottelarijmachines in de brouwerij
zijn aangekomen. Deze machines, die nog in ge
demonteerde toestand verkeren, zullen deel uit
maken van een nieuwe machine-serie, bestaande
uit de modernste Amerikaanse- en Engelse ma
chines, t.w. een flessenspoelmachine, een gecom
bineerde vul- en sluitmachine, een pasteuriseer-
apparaat en drie etiketteer-machines. De eerste
drie zijn van Amerikaans fabrikaat, de etiketteer
machines zijn afkomstig uit Engeland. Het geheel
heeft een maximumcapaciteit van ruim 13.000
flessen per uur. Zowel de binnenlandse flessen
als die voor de export bestemd kunnen hiermede
verwerkt worden. Reeds in 1947 werden de nodige
stappen gedaan om tot aanschaffing van deze
nieuwe serie te geraken. Vele moeilijkheden moes
ten in verband met de deviezenschaarste
worden overwonnen en ten slotte zijn de vereiste
dollars, dank zij de Marshall-hulp, beschikbaar
gekomen. In het najaar van 1948 konden de ma
chines definitief besteld worden en thans is het
geheel compleet afgeleverd. Voor het geven van
aanwijzingen bij de montage is een Amerikaans
deskundige aanwezig, die dergelijk werk in ver
scheidene Janden van Europa verricht. Wanneer
zich geen onverwachte tegenslagen voordoen, kan
de installatie tegen het voorjaar voor het bedrijf
gereed zijn.
De nieuwe serie verschilt van de bestaande series
niet alleen in capaciteit, welke ruim het dubbele
zal bedragen, doch ook in werkwijze. Nadat de te
reinigen flessen in de spoelmachine zijn gebracht,,
worden ze pas weer door mensenhanden aan
geraakt, als ze kant en klaar in de kistjes worden
gezet. In het bijzonder verdient het pasteuriseer-
apparaat de aandacht. Dit lijkt in geen enkel op
zicht meer op de nu in gebruik zijnde pasteuriseer-
apparaten, die bijna 20 jaar oud zijn. Worden
bij deze laatste de flessen in losse bakken ge
plaatst, bak na bak in het warme water gehesen
om er na verloop van zekere tijd weer uitgehesen
te worden, bij het nieuwe apparaat verdwijnen de
juist gevulde en gesloten flessen door middel van
een transportband in de pasteuriseermachine,
waarin ze op ingenieuze wijze naar de uitlaatzijde
worden getransporteerd. Dit gebeurt door mid
del van twee roosters, die in elkaar grijpen en
beurtelings over een kleine afstand heen en weer
schuiven en rijzen en dalen. Hierdoor komen de
flessen steeds van het ene rooster op het andere
te staan en worden aldus langzaam vooruit ge
bracht. Tijdens dit transport worden ze met warm
en heet water besproeid, waardoor ze op de juiste
pasteurisatie-temperatuur worden gebracht. Na
dit proces verschijnen ze aan de uitlaatzijde en
worden via een automatische verdeler naar de
etiketteermachines gevoerd.
Het transport der machines had nogal wat voeten
in de aarde, omdat stukken van deze nieuwe aan
winst, waarop we terecht trots kunnen zijn, van
uit de Rotterdamse haven naar hier vervoerd
moesten worden. Er waren onderdelen bij, die
verpakt in grote kisten en onverpakt van
zo ongeveer 6000, 8000 en 12.000 kg, over
de weg werden vervoerd en van de begane
grond naar de tweede verdieping gehesen
moesten worden. De Rotterdamse firma Ver
hagen - Montage verzorgde dit hijswerk en menig
employé van onze brouwerij liet even zijn werk
in de steek om dit enorme hijswerk gade te slaan
en zijn bewondering te uiten woor de wijze waarop
dit geschiedde. (Zie laatste pagina).
Laten wij hopen, dat van deze nieuwe aanwinst
een lang en nuttig gebruik zal kunnen worden
gemaakt en deze mag bijdragen om de naam van
het Amstelbier in binnen- en buitenland hoog te
houden. P.
WIST U DAT?
Als vruchten worden gekookt of aan andere vor
men van conservering door warmte worden onder
worpen, gaat er veel van hun smaak en geur ver
loren. Dit komt doordat de meer of minder vluch
tige stoffen, esters genaamd, waaraan de vruch
ten hun smaak ontlenen, door warmte vervliegen.
In een kleine plaats in Devonshire, Engeland,
waar vruchtensappen worden geconcentreerd en
gebotteld, heeft Th. Friis-Andersen, in samenwer
king met de machinefabriek van Robert Morton
Co. Ltd., een proefapparaat opgesteld, waarmee
deze esters gedurende het pasteuriseren van het
sap worden afgescheiden en opgezameld met het
doel ze er naderhand weer aan toe te voegen. Dit
toestel werkt continu en automatisch. De verschil
lende esters van de diverse vruchtensoorten schei
den zich niet allemaal bij dezelfde temperaturen
af. Door instelling van een thermostaat is het nu
mogelijk ieder ester afzonderlijk te onttrekken. Het
is tevens de bedoeling de installatie te gebruiken
bij proeven ter verwijdering van onaangename
geuren van groenten, zoals de gronderige lucht
van bieten, wortelen en selderij.