2 AMSTEL-ECHO Een veel verbreide mening heerst onder het bier drinkend publiek, dat Bockbier gemaakt zou wor den uit het eerste mout van een nieuwe gerst- oogst. Van dit nieuwe mout zou men dan een extra zwaar brouwsel maken, waaraan, door zijn hoog alcoholgehalte en daarmede verband hou dende eigenschappen, de naam van Bockbier ge geven werd. Deze suggestie zou, voor Duitse begrippen, een schijn van waarheid kunnen be vatten, daar bij onze Oosterburen het Bockbier ongeveer in Februari/Maart verschijnt. Immers, wanneer wij rekening houden met het feit, dat pas einde September nieuwe gerst gemouten kan worden, dan nog in aanmerking nemen, dat dit mout nog enige weken moet blijven liggen al vorens gebruikt te kunnen worden, en de leger- tijd op 3 -4 maanden stellen, dan komen wij inder daad ongeveer tot het tijdstip, waarop in Duits land Bockbier in consumptie wordt gebracht. De productie van bier in het algemeen kan op elk gewenst tijdstip van het jaar plaatsvinden, dus ook die van Bockbier. Het is echter in ons land tra ditie geworden gedurende de feestdagen (Kerst mis en Nieuwjaar) Bockbier te schenken. Daar bij komt nog, dat zware bieren bij de wintertijd behoren. Men drinkt ze niet gaarne in het warme jaargetijde. In het Zeitschrift fiir das gesamte Br^uwesen 1909, schrijft Ph. Stauff een uitvoerig artikel over Biermythologie, waarvan de volledige weergave door zijn uitgebreidheid buiten het bestek van deze ontboezeming valt. Hij vermeldt daarin o.a., dat bij de oude Germanen in het begin van het jaar feesten werden gehouden ter ere van hun god Tor of Donar, aan wie de geitebokken waren geheiligd, en wiens voertuig steeds met twee geitebokken bespannen werd afgebeeld. Bij die feesten werd sterker gebrouwen bier be geerd, waarbij men het feestbraad duchtig aan sneed. Wellicht mag deze mythe verklaren, waar om men heden ten dage nog spreekt van Bock bier en Bockworstjes en tevens, waarom in Duitsland de Bockfeesten in de maand Maart worden gehouden. Deze maand toch gold bij de oude Germanen als de eerste van het jaar. Ik moge het hierbij laten. De komende weken zullen staan in het teken van het Bockbier! Misschien openbaren zich bij U, naar aanleiding van dit artikel, visioenen vap het oude Germanen- dom, wanneer gij U het Boekje" wèl laat smaken. Of wel, wekt het op de stemming, waarvan Paul Heijse getuigt in zijn ,,Ode aan het Bock (Brau- welt, Oct. 1949): Sei mir gegrüszt, du Held im Schaumgelock Streitbarer Manner Sieger, edler Bock! Hier finden sich auf brüderlichen Banken Hoch und gering in traulichem Gemische: Den Knechten nah, die seine Pferde lenken, Der Staatenlenker vom Ministertische; Pedell, Professor, Famulus, Student Du spülst hinweg die Schranke, die sie trennt. G. A. Weisenborn. EEN GROOTS BOCKBIER-FEEST. Wanneer op 1 December het uitkomen van het traditionele Bockbier met een bescheiden Bockbier-feest is ingeluid, dan zullen alle brouwerijen in Nederland met de aflevering en verkoop daarvan beginnen. Versierde wa gens zullen de Bockbier-liefhebbers van dit feit kond doen. Niet overal waar Bockbier gebrouwen wordt, houdt men de maand December aan als dè maand waarin dit heerlijke bruine vocht uit komt. In Amerika met zijn vele brouwerijen komt het Bockbier in het voorjaar uit. Een officiële datum waarop dit bier de brouwerijen verlaat, is er niet, ofschoon men er naar streeft dit te bereiken, omdat gebleken is, dat het verbruik van Bockbier, door een op hetzelfde tijdstip uitkomen ervan, meer gestimuleerd wordt. Wat dat betreft zijn wij de Amerikanen voor! Toch zijn ook de brouwers van New York en New Yersey van de belang rijkheid hiervan doordrongen en gezamenlijk or ganiseerden zij in 1949 een Bockbier-feest, één avond voor dat zij met de aflevering van het bier begonnen. Een Bockbier-feest - op zijn Ameri kaans en met een drie-ledig doel. Ten eerste herdacht men op die wijze de 700ste verjaardag van het Bockbier, ten tweede werd de terugkeer van dit Lentebrouwsel gevierd sinds Amerika aan de oorlog deelnam en ten derde zou de totale op brengst van dit feest ten goede komen aan het Amerikaanse Rode Kruis. Totale opbrengt? zult U vragen. Ja, want dit feest werd op bijzondere wijze gevierd. Het werd georganiseerd door de brouwers en verenigd in de Brewers Board of Trade te New York en de New Yersey Brewers Association en de verzorging hiervan opgedragen aan de Allied Syndicates Inc. te New York, een soort reclame bureau. De datum van het feest was bepaald op 9 Maart 1949 en het werd gehouden in de ge bouwen en op de terreinen van het 165e Infantry Regiment Armory, gelegen op Manhattan. De brouwers stortten een waarborgsom ter bestrijding van de onkosten en er verrezen kraampjes voor de verkoop van toegangsbewijzen tegen de prijs van 1 dollar. Verder werden kaarten in verkoop ge geven aan de officiële theater-voorverkoop- bureaux. Op het feest zelve hebben duizenden deelnemers het Bockbier geproefd tegen de prijs van 25 dollarcents per fles, daartoe gratis door de brouwerijen beschikbaar gesteld en een massa van dit donkere, rijke en schuimhoudende bier, werd die avond en nacht „verschalkt". Behalve het bier offreerde men nog „Bock-worstjes" tegen de prijs van 20 ct. per stuk, alles ten bate van het Rode

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Echo | 1949 | | pagina 2