2
AMSTEL-ECHO
Een veel verbreide mening heerst onder het bier
drinkend publiek, dat Bockbier gemaakt zou wor
den uit het eerste mout van een nieuwe gerst-
oogst. Van dit nieuwe mout zou men dan een
extra zwaar brouwsel maken, waaraan, door zijn
hoog alcoholgehalte en daarmede verband hou
dende eigenschappen, de naam van Bockbier ge
geven werd. Deze suggestie zou, voor Duitse
begrippen, een schijn van waarheid kunnen be
vatten, daar bij onze Oosterburen het Bockbier
ongeveer in Februari/Maart verschijnt. Immers,
wanneer wij rekening houden met het feit, dat
pas einde September nieuwe gerst gemouten kan
worden, dan nog in aanmerking nemen, dat dit
mout nog enige weken moet blijven liggen al
vorens gebruikt te kunnen worden, en de leger-
tijd op 3 -4 maanden stellen, dan komen wij inder
daad ongeveer tot het tijdstip, waarop in Duits
land Bockbier in consumptie wordt gebracht.
De productie van bier in het algemeen kan op elk
gewenst tijdstip van het jaar plaatsvinden, dus ook
die van Bockbier. Het is echter in ons land tra
ditie geworden gedurende de feestdagen (Kerst
mis en Nieuwjaar) Bockbier te schenken. Daar
bij komt nog, dat zware bieren bij de wintertijd
behoren. Men drinkt ze niet gaarne in het warme
jaargetijde.
In het Zeitschrift fiir das gesamte Br^uwesen
1909, schrijft Ph. Stauff een uitvoerig artikel over
Biermythologie, waarvan de volledige weergave
door zijn uitgebreidheid buiten het bestek van deze
ontboezeming valt. Hij vermeldt daarin o.a., dat
bij de oude Germanen in het begin van het jaar
feesten werden gehouden ter ere van hun god
Tor of Donar, aan wie de geitebokken waren
geheiligd, en wiens voertuig steeds met twee
geitebokken bespannen werd afgebeeld.
Bij die feesten werd sterker gebrouwen bier be
geerd, waarbij men het feestbraad duchtig aan
sneed. Wellicht mag deze mythe verklaren, waar
om men heden ten dage nog spreekt van Bock
bier en Bockworstjes en tevens, waarom in
Duitsland de Bockfeesten in de maand Maart
worden gehouden. Deze maand toch gold bij de
oude Germanen als de eerste van het jaar.
Ik moge het hierbij laten.
De komende weken zullen staan in het teken van
het Bockbier!
Misschien openbaren zich bij U, naar aanleiding
van dit artikel, visioenen vap het oude Germanen-
dom, wanneer gij U het Boekje" wèl laat
smaken.
Of wel, wekt het op de stemming, waarvan Paul
Heijse getuigt in zijn ,,Ode aan het Bock (Brau-
welt, Oct. 1949):
Sei mir gegrüszt, du Held im Schaumgelock
Streitbarer Manner Sieger, edler Bock!
Hier finden sich auf brüderlichen Banken
Hoch und gering in traulichem Gemische:
Den Knechten nah, die seine Pferde lenken,
Der Staatenlenker vom Ministertische;
Pedell, Professor, Famulus, Student
Du spülst hinweg die Schranke, die sie trennt.
G. A. Weisenborn.
EEN GROOTS BOCKBIER-FEEST.
Wanneer op 1 December het uitkomen van
het traditionele Bockbier met een bescheiden
Bockbier-feest is ingeluid, dan zullen alle
brouwerijen in Nederland met de aflevering
en verkoop daarvan beginnen. Versierde wa
gens zullen de Bockbier-liefhebbers van dit feit
kond doen. Niet overal waar Bockbier gebrouwen
wordt, houdt men de maand December aan als
dè maand waarin dit heerlijke bruine vocht uit
komt. In Amerika met zijn vele brouwerijen komt
het Bockbier in het voorjaar uit. Een officiële
datum waarop dit bier de brouwerijen verlaat, is er
niet, ofschoon men er naar streeft dit te bereiken,
omdat gebleken is, dat het verbruik van Bockbier,
door een op hetzelfde tijdstip uitkomen ervan,
meer gestimuleerd wordt. Wat dat betreft zijn wij
de Amerikanen voor! Toch zijn ook de brouwers
van New York en New Yersey van de belang
rijkheid hiervan doordrongen en gezamenlijk or
ganiseerden zij in 1949 een Bockbier-feest, één
avond voor dat zij met de aflevering van het bier
begonnen. Een Bockbier-feest - op zijn Ameri
kaans en met een drie-ledig doel. Ten eerste
herdacht men op die wijze de 700ste verjaardag
van het Bockbier, ten tweede werd de terugkeer
van dit Lentebrouwsel gevierd sinds Amerika aan
de oorlog deelnam en ten derde zou de totale op
brengst van dit feest ten goede komen aan het
Amerikaanse Rode Kruis. Totale opbrengt? zult U
vragen. Ja, want dit feest werd op bijzondere wijze
gevierd. Het werd georganiseerd door de brouwers
en verenigd in de Brewers Board of Trade te New
York en de New Yersey Brewers Association en
de verzorging hiervan opgedragen aan de Allied
Syndicates Inc. te New York, een soort reclame
bureau. De datum van het feest was bepaald op
9 Maart 1949 en het werd gehouden in de ge
bouwen en op de terreinen van het 165e Infantry
Regiment Armory, gelegen op Manhattan. De
brouwers stortten een waarborgsom ter bestrijding
van de onkosten en er verrezen kraampjes voor de
verkoop van toegangsbewijzen tegen de prijs van
1 dollar. Verder werden kaarten in verkoop ge
geven aan de officiële theater-voorverkoop-
bureaux. Op het feest zelve hebben duizenden
deelnemers het Bockbier geproefd tegen de prijs
van 25 dollarcents per fles, daartoe gratis door de
brouwerijen beschikbaar gesteld en een massa van
dit donkere, rijke en schuimhoudende bier, werd
die avond en nacht „verschalkt". Behalve het bier
offreerde men nog „Bock-worstjes" tegen de prijs
van 20 ct. per stuk, alles ten bate van het Rode