2
AMSTEL-ECHO
HET BIER EN WIJ
Indien U tegenwoordig een avondblad van de
Nederlandse pers openslaat, verwondert het U niet,
als daar een mistroostig jaarverslag in staat van
één of andere Brouwerij, die het slecht of slechter
gaat dan voorheen. De redenen, die daartoe geleid
hebben zullen voor elke brouwerij min of meer ver
schillen, doch over één ding is men het wel eens,
nl. dat de bierconsumptie in dalende lijn is in ons
land.
De Brouwerijen zullen elk op hun eigen wijze
trachten deze consumptiedaling tegen te gaan,
veelal door het nemen van speciale maatregelen
op het gebied van de verkoop en de daaraan vast
gekoppelde reclame. Voorts zal de technische lei
ding van een Brouwerij zoveel mogelijk trachten
de kwaliteit op een beter peil te brengen; kortom
alle maatregelen zullen genomen worden ter bevor
dering van het merk als zodanig. Men wil ons vaak
doen geloven, dat het bier geen populariteit meer
bezit, bij de ouderen doordat de kwaliteit in de
oorlog en kort daarna zo slecht was en door de
grote moeite, die men zich moest getroosten om
wat bier te bemachtigen, bij de jongeren omdat
het verdrongen wordt door vruchten- en cola
dranken. Ongetwijfeld zal hier een grond van
waarheid in liggen.
Zo ook in de belangrijke schakel in het brengen
van het bier van de Brouwerij naar de mond van
de consument, nl. de laatste verkoper te weten, de
kellner of caféhouder, de slijter of winkelier. Zij
toch zijn de mensen, die in laatste instantie ont
zettend veel kunnen doen of door hun te weinige
interesse kunnen laten.
In ons opschrift schreven wij Het Bier en Wij.
Over het bier kunnen wij als Brouwerijmensen
kort zijn. Wij hebben vertrouwen in het product.
Het is goed en wij weten, als de laatste belemme
ringen weg zijn, dat dan de kwaliteit nog beter zal
worden. Het gaat er ons nu om: wat doen ,,Wij
Kunnen wij iets doen om het bier te populariseren,
om daardoor het verbruik te doen toenemen
en wel speciaal van ons Amstel-bier. Wij zijn van
mening, dat het personeel van de Brouwerij, zijn
filialen en dochteronderneming ongelooflijk veel
kan doen om het welzijn van de Brouwerij te be
vorderen en uiteindelijk ons aller welzijn. Wij doe
len hier dus niet op aller dagelijks werk in de
Brouwerij zelve, doch de arbeid, die door ons ver
richt moet worden buiten Brouwerij-verband.
Er zijn vele wegen, die naar Rome leiden en laat
ons er hier in dit artikel eens een paar bewandelen.
Drinkt U thuis regelmatig bier en schenkt U het
wel eens aan Uw kennissen en schenkt U het dan
goed? Als het schuim eens direct wegslaat rappor
teert U dit dan aan de Brouwerij? Natuurlijk be
grijpt iedereen, dat het ons geen van allen mogelijk
is met de huidige levensomstandigheden om steeds
maar vers bier in huis te hebben, doch het verjaar
dagspartijtje van Uw echtgenote etc., het zijn alle
gelegenheden waarop het wellicht met enig overleg
toch mogelijk zal zijn om op een bescheiden wijze
reclame te maken voor ons product.
Let U er in Uw kennissenkring op, dat daar
Amstelbier gekocht wordt als men bier nodig heeft
en geeft U zich de moeite om hen de adressen te
wijzen waar dit gekocht kan worden? Hebben zij
klachten, onderzoek ze, geef ze door aan de ver
koopafdeling van de Brouwerij en ongetwijfeld zal
die het behandelen.
Indien U wel eens in een café komt, vraag dan
aan de ober wat er te drinken is en ongetwijfeld
zult U op de vijfde of zesde plaats het bier horen
verluiden.
Indien daar de gelegenheid voor is wijs dan de ober
op het product en drink indien U dit wenst bier.
Zien drinken doet drinken. In de afgelopen periode
namen wij regelmatig proeven op dat gebied en
het is een onomstotelijk feit, dat de mensen door
het zien drinken van een glas goed getapt bier het
zelf vlugger gaan bestellen en consumeren. Indien
het bier slecht getapt is, maak er een aanmerking
over en als bediening en caféhouder er geen raad
mede weten, geeft het door aan de verkoopafdeling.
Zit U in een bar, waar het de tegenwoordige ge
woonte is om alleen jenever of cocktails te drin
ken, heb dan de moed om naar een glas bier te
vragen. Men zal het U wellicht weigeren (zover
is het soms al gekomen!) doch zet door en men moet
het U schenken en begin er een boom over als U
dat past op dat tijdstip.
Indien U op het sportveld bent of in het stadion
drink dan Uw flesje bier en wijs anderen op de
aanwezigheid van het bier.
Hebt U zoons, die langzamerhand in de leeftijd zijn,
dat zij bier kunnen waarderen, geef hen dan eens
een glas goed getapt bier en vertel hen van de ge
paste gezelligheid, die een bieravondje onder man
nen en jongeren kan geven.
Benadert men U vanuit Uw kennissenkring of
relaties, door te zeggen met een zeker leedver
maak. dat het toch zo slecht gaat met het bier,
wijs er dan op, dat elke industrie goede en slechte
tijden medemaakt in zijn bestaan, doch dat er nog
immer een goed glas bier in Nederland wordt ge
produceerd en dat zolang onze industrie daartoe
in staat is men tot zaken zal komen.
Komt Uw echtgenote met het boodschappen doen
in de winkel en ziet zij daar ons flessenbier staan,
laat zij er wat over zeggen. Het valt dan op aan
anderen.
Ei zijn zo doorgaande talloze manieren waarop
het personeel ,,de zogenaamde wij", de belangen
van de Brouwerij elk op zijn eigen wijze naast ons
dagelijks werk kan behartigen.
Wij weten, dat er velen onder U zijn, die dit reeds
onbewust doen en altijd gedaan hebben. Het gaat
echter om ons allen, want ,,wij" zijn een niet te
veronachtzame factor in de strijd om onze omzet
op peil te houden en te verbeteren. Kr.