AMSTEL-ECHO 9 heeft de brouwer het door de tegenwoordige filterinstallaties in de hand zijn product kristal helder in de consumptie te brengen. Vernuftige toestellen zijn uitgedacht om het bier isobaro- metrisch, d.i. onder gelijke druk tussen tank en transportfust of fles, af te tappen. Hierdoor wordt zowel koolzuur- als bierverlies vermeden. De hier genoemde transportfusten zijn eiken vaten, welke inwendig gedekt zijn met een dun laagje pek. Bier is n.l. een product, dat zeer gevoelig is voor smaak- of reukverandering en zou in een niet-gepekt vat ongenietbaar worden. Vanzelf sprekend moet ook de pek zelf smaak- en reuk loos zijn. Ben ik hierbij, wat de bierbereiding betreft, aan het einde gekomen, op enkele dingen wil ik nog de aandacht vestigen. Zo gemakkelijk het verloop van het mout- en bierproces ook lijkt, zo moeilijk is het in de prac- tijk. Wij hebben met natuurproducten te maken en de natuur is nu eenmaal een factor in ons bedrijf, waarop wij heel weinig invloed kunnen uitoefenen. Om als voorbeeld de gerst te nemen: naar gelang bij droog weer gegroeid, bij droog weer geoogst, bij nat weer gegroeid en bij droog weer geoogst (de verdere variaties kunt u zelf bedenken), m.a.w. naar gelang de klimatolo gische omstandigheden waaronder de gerst is gegroeid en geoogst, is het product, dat de brou werij te verwerken krijgt tot mout, verschillend, met alle consequenties daaraan verbonden voor de verwerking ervan tot bier. Verder moet een onafgebroken controle er op bedacht zijn het bier, een zeer subtiel product, in zijn smetvrije toestand te houden. Want steeds ligt onze groot ste vijand, de bacterie, op de loer. Daarom is reinheid een der grootste, zo niet dè grootste eis, welke in een brouwerij moet gelden. Daarom moeten ook alle kuipen, bakken, tanks, leidingen, apparaten, vaten, flessen enz. met de meeste zorg worden gereinigd. Binnenkort hoop ik U over dit laatste onderwerp nog iets naders te vertel len. Tot slot enige mededelingen over de soorten en de samenstelling van de hier te lande in omloop gebrachte biersoorten en enkele eisen, welke de Warenwet aan deze producten stelt. Men onderscheidt in Nederland de volgende biersoorten: Pilsener, Münchener, Lager (licht en donker), Bock en Stout. De beide eerstge noemde soorten worden bereid uit extract-oplos singen van pl.m. 11,5%, d.w.z. de oplossingen uit mout en hop verkregen, bevatten vóór de gisting per 100 gram vloeistof pl.m. 11,5% ex tract, bestaande uit dextrinen, suikers en eiwit ten. Als bier bevatten deze soorten ongeveer 3,5 alcohol en 4,5 extract. De suikers en dextrinen plus het grootste deel der eiwitten blijven onveranderd. Lager wordt bereid uit 9 extractoplossing en bevat als bier ongeveer 2,5 alcohol en 4 extract. Bockbier en Stout tenslotte zijn extra zware bieren. Zij worden be reid uit 1618 extractoplossingen en bevatten ongeveer 5 alcohol en 68 extract. Naast een matig percentage alcohol zijn vrij veel dex trinen en eiwitten aanwezig. Door deze samen stelling is de voedingswaarde vrij hoog: deze komt voor 1 liter Pilsener overeen met 0.7 liter melk. Overmatig gebruik van bier is, als bij alle alcoholhoudende dranken, af te keuren, maar stelt men zich op het standpunt, dat een matig gebruik van alcohol niet alleen onschadelijk, doch zelfs gunstig is voor de mens (een mening, die door verschillende medici wordt verkondigd) dan komt het gebruik van bier wel het eerst in aanmerking. Bier heeft, omgerekend op de hoe veelheid alcohol, de hoogste voedingswaarde en is, mits goed afgeleverd, ook biologisch als vol komen zuiver te beschouwen. Dit laatste kan men vooral van wijnen lang niet altijd zeggen. Besluiten we thans met een opsomming van de eisen van de Warenwet voor bier. Zoals voor zoveel andere consumptie-artikelen stelt ook voor bier de Warenwet haar eisen. Naast een voorschrift, welke grondstoffen voor de productie gebruikt mogen worden, geeft het „Bierbesluit de naam van het document waar in de eisen zijn vastgesteld, nog een aantal andere bepalingen, waaraan bier moet voldoen. De voor naamste hiervan zijn: le. Het gehalte van het extract, waaruit het bier door vergisting wordt bereid, mag niet min der dan 9 zijn; 2e. kunstmatige verzoetingsmiddelen (saccha rine e.d.) mogen slechts aanwezig zijn tot een gehalte van 15 mgr. per liter; 3e. conserveringsmiddelen mogen niet gebruikt worden, en ten slotte 4e. schadelijke stoffen mogen er niet in voor komen. Onder deze te rekenen o.a. giftige metalen en arsenicum. Ik ben hiermede gekomen aan het einde van deze populaire verhandeling. Ik hoop er in geslaagd te zijn U enig inzicht te verschaffen in het ge compliceerde vak: mouten en brouwen. Zoals ik reeds aankondigde hoop ik U binnen kort iets te vertellen over de reinheid, voorzover die met bier te maken heeft en over de behande ling van het bier bij de consument.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Echo | 1948 | | pagina 11