AMSTEL-ECHO
9
heeft de brouwer het door de tegenwoordige
filterinstallaties in de hand zijn product kristal
helder in de consumptie te brengen. Vernuftige
toestellen zijn uitgedacht om het bier isobaro-
metrisch, d.i. onder gelijke druk tussen tank en
transportfust of fles, af te tappen. Hierdoor wordt
zowel koolzuur- als bierverlies vermeden. De
hier genoemde transportfusten zijn eiken vaten,
welke inwendig gedekt zijn met een dun laagje
pek. Bier is n.l. een product, dat zeer gevoelig is
voor smaak- of reukverandering en zou in een
niet-gepekt vat ongenietbaar worden. Vanzelf
sprekend moet ook de pek zelf smaak- en reuk
loos zijn.
Ben ik hierbij, wat de bierbereiding betreft, aan
het einde gekomen, op enkele dingen wil ik nog
de aandacht vestigen.
Zo gemakkelijk het verloop van het mout- en
bierproces ook lijkt, zo moeilijk is het in de prac-
tijk. Wij hebben met natuurproducten te maken
en de natuur is nu eenmaal een factor in ons
bedrijf, waarop wij heel weinig invloed kunnen
uitoefenen. Om als voorbeeld de gerst te nemen:
naar gelang bij droog weer gegroeid, bij droog
weer geoogst, bij nat weer gegroeid en bij droog
weer geoogst (de verdere variaties kunt u zelf
bedenken), m.a.w. naar gelang de klimatolo
gische omstandigheden waaronder de gerst is
gegroeid en geoogst, is het product, dat de brou
werij te verwerken krijgt tot mout, verschillend,
met alle consequenties daaraan verbonden voor
de verwerking ervan tot bier. Verder moet een
onafgebroken controle er op bedacht zijn het
bier, een zeer subtiel product, in zijn smetvrije
toestand te houden. Want steeds ligt onze groot
ste vijand, de bacterie, op de loer. Daarom is
reinheid een der grootste, zo niet dè grootste eis,
welke in een brouwerij moet gelden. Daarom
moeten ook alle kuipen, bakken, tanks, leidingen,
apparaten, vaten, flessen enz. met de meeste zorg
worden gereinigd. Binnenkort hoop ik U over
dit laatste onderwerp nog iets naders te vertel
len.
Tot slot enige mededelingen over de soorten en
de samenstelling van de hier te lande in omloop
gebrachte biersoorten en enkele eisen, welke de
Warenwet aan deze producten stelt.
Men onderscheidt in Nederland de volgende
biersoorten: Pilsener, Münchener, Lager (licht
en donker), Bock en Stout. De beide eerstge
noemde soorten worden bereid uit extract-oplos
singen van pl.m. 11,5%, d.w.z. de oplossingen
uit mout en hop verkregen, bevatten vóór de
gisting per 100 gram vloeistof pl.m. 11,5% ex
tract, bestaande uit dextrinen, suikers en eiwit
ten. Als bier bevatten deze soorten ongeveer
3,5 alcohol en 4,5 extract. De suikers en
dextrinen plus het grootste deel der eiwitten
blijven onveranderd. Lager wordt bereid uit 9
extractoplossing en bevat als bier ongeveer
2,5 alcohol en 4 extract. Bockbier en Stout
tenslotte zijn extra zware bieren. Zij worden be
reid uit 1618 extractoplossingen en bevatten
ongeveer 5 alcohol en 68 extract. Naast
een matig percentage alcohol zijn vrij veel dex
trinen en eiwitten aanwezig. Door deze samen
stelling is de voedingswaarde vrij hoog: deze
komt voor 1 liter Pilsener overeen met 0.7 liter
melk. Overmatig gebruik van bier is, als bij alle
alcoholhoudende dranken, af te keuren, maar
stelt men zich op het standpunt, dat een matig
gebruik van alcohol niet alleen onschadelijk,
doch zelfs gunstig is voor de mens (een mening,
die door verschillende medici wordt verkondigd)
dan komt het gebruik van bier wel het eerst in
aanmerking. Bier heeft, omgerekend op de hoe
veelheid alcohol, de hoogste voedingswaarde en
is, mits goed afgeleverd, ook biologisch als vol
komen zuiver te beschouwen. Dit laatste kan men
vooral van wijnen lang niet altijd zeggen.
Besluiten we thans met een opsomming van de
eisen van de Warenwet voor bier.
Zoals voor zoveel andere consumptie-artikelen
stelt ook voor bier de Warenwet haar eisen.
Naast een voorschrift, welke grondstoffen voor
de productie gebruikt mogen worden, geeft het
„Bierbesluit de naam van het document waar
in de eisen zijn vastgesteld, nog een aantal andere
bepalingen, waaraan bier moet voldoen. De voor
naamste hiervan zijn:
le. Het gehalte van het extract, waaruit het bier
door vergisting wordt bereid, mag niet min
der dan 9 zijn;
2e. kunstmatige verzoetingsmiddelen (saccha
rine e.d.) mogen slechts aanwezig zijn tot
een gehalte van 15 mgr. per liter;
3e. conserveringsmiddelen mogen niet gebruikt
worden, en ten slotte
4e. schadelijke stoffen mogen er niet in voor
komen. Onder deze te rekenen o.a. giftige
metalen en arsenicum.
Ik ben hiermede gekomen aan het einde van deze
populaire verhandeling. Ik hoop er in geslaagd
te zijn U enig inzicht te verschaffen in het ge
compliceerde vak: mouten en brouwen.
Zoals ik reeds aankondigde hoop ik U binnen
kort iets te vertellen over de reinheid, voorzover
die met bier te maken heeft en over de behande
ling van het bier bij de consument.