en Zuierbereiclincj AMSTEL-ECHO 5 tarwe, dat evenals wijn, een gistingsproces heeft doorgemaakt." In het begin onzer jaartelling werden algemeen in Midden- en West-Europa reeds alcoholische dranken gemaakt. In Spanje en Frankrijk heette zij: Cerevisa of Cervisia. welke namen zij bij de Romaanse volken hebben behouden. De Germa nen noemden hun drank: peor, bior. pier. terwijl ook nog een oud-Germaanse uitdrukking Alu of Aio bestond, waarvan het tegenwoordige Engelse woord Ale is afgeleid. Hoe oud de bereiding van zulke dranken ook mag zijn geweest, die, volgens onze tegenwoordige smaak en begrippen is nog betrekkelijk nieuw. Hop. de stof zonder welke, naar de moderne smaak, geen bier kan worden gemaakt, wordt in een oorkonde uit het jaar 768 voor het eerst genoemd. Met de invoering van de hop in de bierbrouwerij, welke echter pas omstreeks 1000 na Chr. plaats vond, begint een nieuw tijdperk in de geschiedenis der bierfabricatie. Het is nog niet vastgesteld, hoe de hop, waarschijnlijk van Aziatische oorsprong, in deze streken ingang heeft gevonden; de eerste vermelding van het gebruiken van hop voor brouwtechnische doel einden dateert uit het jaar 1079. In de Middel eeuwen bezaten de kloosters, de toevluchtsoorden van wetenschap en kunst, ook de beste brouwe rijen, welke zich langzamerhand tot profane in dustrieën uitbreidden. Zo ontstonden verschei dene steden, waarbij van het bier een bijzondere roep uitging. O.a. Brunswijk (Br. Mumme), Ein- beck (E. Bock), Hannover (Broihan bier), enz. enz., totdat in de vorige eeuw Münchener. Pil- sener, Dortmunder enz. algemeen ingang vonden bij het bierdrinkend mensdom. In Engeland was de ontwikkeling der brouwerijen een andere. Tot in de 15e eeuw was het gebruik van hop daar verboden, maar toch was in de 16e eeuw het bier- verbruik er reeds tamelijk algemeen geworden. In het jaar 1585 werden door 26 brouwers reeds 648.960 barrels (d.i. 761.230 H.L.) bier gebrou wen. Later werden de Ale-brouwerijen in Burton on Trent, de Stoutbrouwerijen van Barclay, Per kins Co. in Londen, evenals die in Dublin, de Guiness-brouwerij, welke met een jaarlijkse pro ductie van meer dan 2 millioen H.L.. als een der grootste ter wereld kan worden beschouwd, we reldberoemd. Lange tijd waren de Engelse bieren, welke reeds in de vorige eeuw tot in alle wereld delen waren doorgedrongen, de enige exportbie ren, totdat deze voor ongeveer 50 jaar geleden door de lichtere Duitse, Amerikaanse, Hollandse en Deense bieren verdrongen werden. De zware, alcoholrijke, Engelse bieren moesten tenslotte meer en meer wijken voor de heldere, prikkelende en minder alcohol bevattende ondergistingsbieren. Wat de ontwikkeling der brouwindustrie hier te lande betreft, kan worden vermeld, dat in de 15e en 16e eeuw de bierbrouwerij tot onze voornaam ste industrie behoorde. Dordrecht, Delft, Haar lem, Utrecht, Gouda. Amersfoort en Amsterdam bezaten in die tijd tal van bloeiende brouwerijen. Amersfoort telde in de 14e eeuw 350, Haarlem ongeveer 50 bedrijven. In de 17e en 18e eeuw ging de brouwerijnijverheid echter sterk achteruit. Haarlem had in 1 740 nog 8, Amsterdam omstreeks 1650 nog 23 en in 1749 nog slechts 4 brouwe rijen. In hoofdzaak was dit te wijten aan het weg vallen van de export en de vermindering van de binnenlandse afzet, in verband met het op de voorgrond treden van andere dranken, zoals thee, koffie en brandewijn. Dit verval zette zich voort tot ver in de 19e eeuw. Als gevolg van de herleving der brouwerij in geheel Europa omstreeks 1870, bloeit vanaf die tijd ook in ons land het brouwbedrijf op, welke, met een onderbreking gedurende de eerste we reldoorlog, zich tot 1930 handhaaft. De in dat jaar begonnen crisis, met als gevolg de vermin dering in koopkracht en het wegvallen van een groot gedeelte van de export, maakt dan, dat de productie der brouwerijen langzaam maar zeker daalt. De laatste jaren vóór het uitbreken van de tweede wereldoorlog zien wij deze tak van nijver heid weer langzaam opbloeien. Dat deze opbloei in de oorlogsjaren zich heeft voortgezet, zodat de bierverkoop in ons land zich tot een, voor onze begrippen, zeer hoog peil heeft weten te verhef fen, heeft geen" normale oorzaken gehad, maar is het gevolg geweest van de Duitse bezetting, waar- aan wij allen zulke „aangename" herinnerinqen hebben. s De ontwikkeling van het bierbedrijf tot de groot industrie waartoe zij tegenwoordig is uitgegroeid, dateert eigenlijk pas uit de laatste 50 jaar. De veel geopperde mening, dat dit het gevolg is van de grotere kapitaalkracht der grote bedrijven, is slechts ten dele waar. De ontwikkeling der con centratie van de bierproductie in enkele grote bedrijven is hoofdzakelijk een gevolg van: 1 e. de uitvinding der koelmachine en haar prac- tische toepassing in het bierbedrijf: 2e. de invloed van het wetenschappelijk onder zoek op het fabricatieproces. Wat het eerste punt betreft is het duidelijk, dat door de invoering van Lindes koelmachine, het bierbedrijf onafhankelijk werd van de natuur. Immers moest men voorheen tijdens de winter het voor de zomer benodigde ijs, ter koeling van de biervoorraden, reserveren, door de invoering van de kunstmatige koude in het bierbedrijf was gelijktijdig alle risico voor een wisselvallig pro duct verdwenen. (Wordt vervolgd). door V. Vv ÏISENBORN

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Echo | 1948 | | pagina 5