Tlakt Uw- penm-ee AMSTEL-ECHO 5 Sommige mensen hebben in hun speeksel een overmaat aan bepaalde kalkzouten. Deze kalk wordt afgezet op de tanden, op de plaatsen, waar veel speeksel langs vloeit: vooral op de onder tanden. Dit aanslag, tandsteen geheten, is poreus en doortrokken van fijne spijsresten en bacteriën. Tandsteen kan tot gevolg hebben, dat het tand vlees geïrriteerd wordt door de voortdurende druk er op. Het tandvlees kan gaan ontsteken, hetgeen met een zeer hinderlijke pijn gepaard gaat. Voorts kan het tandvlees als reactie op het tandsteen, terug gaan trekken evenals het bot om de tanden heen. De tanden gaan los staan en in de meeste gevallen is hiertegen niets meer te doen en moeten de tanden getrokken worden. Ter verwijdering van dit tandsteen moet dus ge regeld, eens per half jaar, soms eens per 3 maan den, de hulp van de tandarts ingeroepen worden. Maar de waarde van eigen tanden en kiezen wordt vaak pas beseft na het tobben met een kunstgebit, wanneer men bemerkt, dat dit meestal niet betekent „van alle misère af" te zijn! De kaakrand nl. die overblijft na het trekken van de tanden en kiezen, houdt niet meer diezelfde vorm, die hij vroeger had. Geleidelijk aan wordt deze rand smaller en lager; het gevolg is, dat het gelaat invalt en na kortere of langere tijd, het kunstgebit, dat eerst goed paste, gaat schuiven en het houvast steeds minder wordt. Het wordt dan voor de tand arts steeds moeilijker een stevig zittend gebit te maken op de smalle, lage kaakrand, die tenslotte alleen nog overblijft. Dus hoe langer de eigen tan den en kiezen behouden blijven (mits goed gerei nigd en gevuld) hoe beter. Gelukkig is iedereen, door de tegenwoordige so ciale verbeteringen in deze richting, in de gele genheid gesteld zijn mond geregeld te laten ver zorgen. Ook in ons bedrijf is men daartoe door de Directie in de gelegenheid gesteld. Op iedere werkdag kan men tegen minimale kosten en in veel gevallen zelfs geheel gratis, zijn mond laten verzorgen en is sinds geruime tijd door de Directie toestemming gegeven dit ook voor de huisgenoten van geëmployeerden te laten doen. Maar de be langstelling van de patiënt zelf voor een goed onderhouden gebit, dat is de belangrijkste factor. M. Hubers HOE SCHEPPEN WE EEN GOEDE ATMOSFEER IN HET BEDRIJF 1 Vele mensen denken, dat de arbeid een vloek is, een noodzakelijk kwaad om in hun levensonder houd te kunnen voorzien. Niets is minder waar dan dat; zij is de bron van alle welvaart en nodig, om ieder te kunnen voorzien van alles waaraan men behoefte heeft. Daarom is de arbeid een zegen. Na ons huiselijk leven neemt de werkplaats waar in wij onze arbeid moeten verrichten en waarin wij een groot deel van ons leven moeten door brengen, de tweede plaats in. Daarom is het van groot belang, dat wij in het bedrijf, waarin wij werkzaam zijn, een goede atmosfeer scheppen, waardoor het voor ieder prettig is, in dat bedrijf te werken. Dat kan alleen worden bereikt, wan neer alle employé s in het bedrijf elkander leren waarderen en begrijpen. Helaas is dat bij velen nog niet het geval. De arbeid van een ongeschoolde verdient even veel respect als die van een meer geschoolde. Zij mogen niet het gevoel hebben als minderwaar dig te worden beschouwd. Dit leidt tot minder prettige verhoudingen en is niet in het belang van het bedrijf. Ook aan de houding van vele arbei ders tegenover de leiding en de hoofdarbeiders mankeert nog veel. Meer waardering voor hun arbeid en begrip voor hun positie is dan ook wen selijk voor een goede verstandhouding. De graad der ontwikkeling bepaalt nu eenmaal voor ieder mens zijn plaats in het maatschappelijk leven, maar welke arbeid men ook verricht, deze is nut tig en noodzakelijk in het bedrijf. Het is ook van belang, dat er aan het hoofd van een bedrijf een goede leiding staat, omdat een goed geleid bedrijf ook van belang is voor alle employé s, die daarin werken. De directie van de Amstel Brouwerij heeft bewe zen haar taak te verstaan. Onder haar energieke leiding is de Amstel Brouwerij tot een van de grootste en modernste brouwerijen in Europa ge worden. Dat de directie hierbij wel eens streng is moeten optreden kan niet ontkend worden, maar wanneer zij op aller plichtsbetrachting en verantwoordelijkheid kan rekenen, zal dit onge twijfeld soepeler kunnen, hetgeen de taak van Vertrouwens-Commissie en Fabriekskern zal vergemakkelijken bij hun besprekingen met de directie. H. J. D. O

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Amstel - Echo | 1948 | | pagina 5