Uiee£ een- man
AMSTEL-ECHO
In de vorige eeuw zou niemand er aan gedacht
hebben op grootscheepse wijze reclame te maken
voor zijn product. Vooral niet hier in Nederland,
waar de mensen te nuchter zijn om geïmponeerd
te raken door grootspraak van fabrikanten. In
de afgelopen vijftig jaar echter, heeft zich op dit
gebied een fundamentele verandering voltrokken.
Door de industrialisatie en technische vooruit
gang van het productieproces geraakte men in
het stadium van de massafabricage. Deze groei
heeft de Amstel Brouwerij ook meegemaakt. Zij
is hierin zelfs vooraan gegaan en beschikt thans
over een kostbaar technisch apparaat, dat haar
in staat stelt om aan practisch iedere vraag naar
haar product te voldoen. Dit vermogen nu heeft
ook de bovenbedoelde verandering ingeleid.
Om een product te verkopen moet er vraag naar
bestaan. Wanneer deze vraag zich duidelijk af
tekent, spreken we van een markt en trachten we
die markt grondig te leren kennen. Vroeger
dus voor het stadium van de massafabricage
achtte men die grondige marktkennis betrekkelijk
onbelangrijk; de fabrikant wist dat de kwaliteit
van zijn product de doorslag zou geven in de
concurrentiestrijd, dat de vraag voldoende was
en dus de verkoop geen speciale zorg of kosten
met zich meebracht. Met het stijgen van de pro
ductie werd het echter noodzakelijk er op toe te
zien niet meer te produceren, dan het evenwicht
tussen vraag en aanbod toeliet. Dit zou een een
voudige taak geweest zijn als het er alleen maar
om ging de bestelorders af te wachten en het
productieproces hierbij aan te passen. De econo
mische ontwikkeling, die tot de massafabricage
had geleid, dwong de ondernemers echter zich te
richten naar de vraag van het publiek en, voor
zover tussen deze vraag en hun aanbod een voor
delig verschil bestond, niet af te wachten, maar
actief op te treden en te trachten deze vraag te
stimuleren en dus het publiek te beïnvloeden.
Aan het inzicht in deze fundamentele verandering
van de verkoopmethode is het te danken, dat
thans iedere grote onderneming over een uitge
breide verkoopsorganisatie beschikt. Verkopen is
in deze tijd een apart vak geworden, waarvoor
speciale kennis en vaardigheid vereist zijn. Ver
koop zonder productie is onmogelijk, productie
zonder verkoop is regelrecht kapitaalverlies.
Voor onze brouwerij geldt dit alles nog in ver
sterkte mate. Zij is uitgerust met een moderne
fabriek, geschikt voor massaproductie en haar
product zelf moet snel en massaal verkocht kun
nen worden. Snel, omdat bier anders bederft,
massaal, dus in grote hoeveelheden, omdat anders
de dure installaties beneden haar capaciteit wer
ken en dus geld gaan kosten, waardoor het bedrijf
geen winst maakt. Jarenlang heeft onze brouwerij
gebouwd aan haar reputatie, heeft hechte banden
gelegd met haar afnemers en zich zoveel mogelijk
verkoopplaatsen verzekerd. Onze reclame lag in
ons product, onze naam en onze service. Iedere
klant kwam bij ons op bezoek en wij bij hem.
We kenden iedere afnemer en iedere afnemer
wist van ons bestaan. Wilden we onze afnemers
kring uitbreiden, dan was de naam „Amstel een
voldoende en krachtig argument in een verkoops-
gesprek.
Ook hierin is nu verandering gekomen. De con
currentie in de bierwereld wordt steeds heviger
en andere dranken zullen trachten het bier van
zijn plaats te verdringen en onze markt te ver
overen. Vooral na de laatste oorlog is deze strijd
op vele fronten ontbrand. De strijdmiddelen zijn
vele en ook door onze verkooporganisatie reeds
lang gehanteerd. Wat we echter nog niet in deze
strijd hadden geworpen, was een reclamecam
pagne van groot formaat. Dit verre van goedkope
middel, dat door andere grote maatschappijen
reeds lang werd gebruikt ter bescherming en uit
breiding van hun markt, is thans zo'n machtig
wapen bij de verkoop geworden, dat ook de Am
stel Brouwerij in welbegrepen eigenbelang deze
belangrijke stap heeft genomen en zich door mid
del van affiches en dagbladadvertenties aan het
Nederlandse publiek presenteert. Tegelijkertijd
werd aan onze bestaande afnemers-caféhouders
voor hun bedrijf reclamemateriaal verstrekt. Wat
deze laatste categorie betreft kunnen we nu reeds
van een succes spreken. De andere reclame be
reikt een ons onbekend publiek, doch de opwek
king in deze reclameboodschap zal zeer zeker
haar uitwerking niet missen, vooral nu onze fles-
senpositie weer toelaat Amstelbier als huisdrank
in zijn oude eer te herstellen.
Niets is in de handel wisselvalliger dan de vraag
van een groot publiek. Bovendien is de vraag
naar bier direct afhankelijk van het weer. Maar
geen moderne verkooporganisatie mag thans de
mogelijkheid reclame te maken, zonder meer voor
bijgaan. De goede koopman moet de vraag naar
zijn handelswaar opzoeken, levend houden, uit
breiden en, thans meer dan vijftig jaar geleden,
doen ontstaan. Dit laatste kan hij alleen door een
grootscheepse reclamecampagne, die in ons geval
dus:
le. ons AMSTELBIER helpt verkopen;
2e. de concurrentie terugdringt en
3e. heel Nederland, bierdrinkend of niet, op de
AMSTEL BROUWERIJ attent maakt.
MÉ